Πυρά Στρατούλη κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Πυρά Στρατούλη κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

 

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την επίκληση αστήρικτων τυπικών λόγων και χωρίς να τολμήσουν να κάνουν αντιπαράθεση επί της ουσίας, απέρριψαν και εμπόδισαν ακόμα και την ψηφοφορία για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ την επαναφορά του κατώτερου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

Την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η ΔΗΜΑΡ ψήφισε παρών.

Στην ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την πρόταση νόμου μας προτείνουμε την επαναφορά του κατώτερου μισθού και του επιδόματος ανεργίας στα πριν τη μείωση τους από τις μνημονιακές κυβερνήσεις επίπεδα (751 ευρώ και 461 ευρώ αντίστοιχα), την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ και την ανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Και το προτείνουμε όχι μόνο για λόγους να αποκατασταθούν οι μισθοί και για να υπάρξει μια αύξηση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών και για να υπάρξει και μια ανάταξη της οικονομίας και μια αναζωογόνησή της και για να καταπολεμηθεί η ύφεση και η ανεργία. Αυτό είναι η μια πλευρά».

«Το κάνουμε γιατί χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν υπάρχουν συνδικάτα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει δημοκρατία στη χώρα μας. Θα επιμείνουμε σε αυτό και είναι δέσμευσή μας ακόμη και αν δεν ψηφιστεί τώρα η πρόταση νόμου μας, αν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια αριστερή προοδευτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση αύριο, ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει θα είναι αυτό το μέτρο. Το κάνουμε επίσης, γιατί χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν υπάρχουν συνδικάτα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει δημοκρατία στη χώρα μας. Θα επιμείνουμε σε αυτό και είναι δέσμευσή μας ακόμη και αν δεν ψηφιστεί τώρα η πρόταση νόμου μας, αν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια αριστερή προοδευτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση αύριο, ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει θα είναι αυτό το μέτρο», σημείωσε.

«Ταυτόχρονα, εκτός από την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, του επιδόματος ανεργίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προτείνουμε και την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς προτείνουμε την επανασύσταση τους και την αναβάθμιση του κοινωνικού τους έργου, γιατί αν χθες χρειαζόμασταν τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας μια φορά, σήμερα, με την εφαρμογή αυτών των μνημονιακών, κατεδαφιστικών πολιτικών, χρειαζόμαστε αυτούς τους Οργανισμούς και τις κοινωνικές πολιτικές τους χίλιες φορές περισσότερο», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της Μανωλάδας ο Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε ότι «είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός γενικευμένου καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης, ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας, μη εφαρμογής νόμων, άσκησης βίας με την ανοχή των μνημονιακών κυβερνήσεων σε βάρος μεταναστών εργατών γης αλλά και άλλων εργαζομένων σε άλλους κλάδους της οικονομίας».

«Τα όσα έγιναν στη Μανωλάδα συνιστούν εγκληματικές ενέργειες, πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και επιτέλους να λειτουργήσουν οι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί», κατέληξε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ