Πρωθυπουργός ο Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Παρέλαβε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και απομένει η ανακοίνωση και η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης. Δείτε τις πρώτες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαράς ως πρωθυπουργού, αλλά και την ορκωμοσία και την τελετή παραλαβής-παράδοσης στο Μέγαρο Μαξίμου.  Ο Διάλογος Σαμαρά-Πικραμμένου – Δείτε το βίντεο

“Κύριε Πρωθυπουργέ, καλώς ήλθατε και συγχαρητήρια. Θα ήθελα να πω ότι αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη και ιστορική καμπή. Έχετε πολλές μάχες να δώσετε, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόσθεσε:”Το οφείλουμε στην πατρίδα μας και το οφείλουμε και στον εαυτό μας. Σας εύχομαι κάθε καλή επιτυχία και επιτρέψτε μου να σας παραδώσω τους φακέλους που έχει ετοιμάσει για σας το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Και πάλι συγχαρητήρια”.Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε: “Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Έχω πλήρη επίγνωση των κρίσιμων στιγμών που διερχόμαστε ως κράτος, ως έθνος. Γνωρίζω καλά την ανάγκη επιστροφής της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό που έχει τραυματιστεί. Γνωρίζω την ανάγκη της γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή.Θα ήθελα, όμως, κύριε Πρόεδρε, να μου επιτρέψετε να σας συγχαρώ προσωπικά για την άψογη εκτέλεση του έργου σας σε μια τόσο κρίσιμη για τον τόπο μας στιγμή. Και θέλω να ξέρετε ότι από τις εμπειρίες σας και από τις γνώσεις σας αισθάνομαι ότι έχω αποκτήσει έναν φίλο, του οποίου τις εξαιρετικές αυτές γνώσεις θα ήθελα να μοιραστώ και στο μέλλον”.

   Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά την ορκωμοσία του:“Ζητώ από τον Ελληνικό λαό πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη.

Mε τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας, μια ώρα νωρίτερα από την κρίση.

Όπως και θα ζητήσω, αύριο το πρωί, από τη νέα κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί, σκληρή δουλειά. Για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό μας”.  Δείτε το βίντεο με τις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού  Δείτε την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά  Ο Διάλογος Παπούλια-Σαμαρά  – Δείτε το βίντεο

Ο πρόεδρος της ΝΔ  έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με ένα τέταρτο καθυστέρησης. Πριν ξεκινήσει η ορκωμοσία, είχε μία σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. “Τι απέδωσε ο μαραθώνιος;” ρώτησε ο Κάρολος Παπούλιας τον Αντώνη Σαμαρά, στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.”Απέδωσε την δεδηλωμένη, την αναγκαία προυπόθεση για μία μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στη χώρα”, απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.”Δε μένει παρά να δεχθώ το σχηματισμό της κυβέρνησης και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε αυτή την κυβέρνηση που θα έχει μπροστά πολλά και δύσκολα προβλήματα”, του είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup. Στη συνάντηση θα μετέχει και ο Βασίλης Ράπανος.

Το νέο υπουργικό σχήμα Μέχρι τις 19:00 πιθανότατα θα γίνει γνωστός και ο κατάλογος με τ�� ονόματα των νέων υπουργών της κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί αύριο τελικά.Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών σε κρίσιμα Υπουργεία.Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις του τόνισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει και το ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε και ενέκρινε την στήριξη στην κυβέρνηση χωρίς ωστόσο την παρουσία στην κυβέρνηση εκλεγμένων πολιτικών στελεχών του κόμματος.Απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό  ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις σχετικές προτάσεις και ζήτησε να σχηματιστεί κυβέρνηση  από δημοκρατικά νομιμοποιημένους πολιτικούς. Δεν αυτό -προτείνομαι, είπε ο κ. Λοβέρδος , αλλά αποκλείοντας τα πολιτικά στελέχη είναι  σα να λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ ότι δεν διαθέτει ικανά στελέχη.Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι πρέπει οι τρεις ηγέτες να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να επιλέξουν τους καλύτερους για την κυβέρνηση.Μετά τις σημερινές εξελίξεις είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα κόμματα έχουν συμφωνήσει για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα έχει υπάρξει ήδη και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βασίλη Ράπανο προκειμένου να αναλάβει το κρίσιμο υπουργείο.Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως γράφει το Έθνος, θα είναι αναβαθμισμένη η συμμετοχή τεχνοκρατών σε κρίσιμα υπουργεία και σε τομείς-κλειδιά.Τα ονόματα που ακούγονται για σημαντικές θέσεις στο οικονομικό επιτελείο, που θα αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος στην κυβέρνηση αυτή είναι τα εξής:Στο κυβερνητικό σχήμα (πιθανόν στο υπουργείο Ανάπτυξης) θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ για το υπουργείο Εσωτερικών το όνομα που προτάθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά και δεν υπήρξε αντίρρηση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό του καθηγητή (και υπηρεσιακού υπουργού) Αντ. Μανιτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικότατες πιθανότητες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα έχουν επίσης ο Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος θα τοποθετηθεί πιθανώς στο υπουργείο Παιδείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Υποδομών ή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η Ολ. Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, που θα επανασυσταθεί, και ο Αλ. Τουρκολιάς στο υπουργείο Ναυτιλίας.Το όνομα του Αντ. Ρουπακιώτη ακούγεται για τη θέση του υπουργού Απασχόλησης, ενώ πιθανόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραμείνει ο Ναπ. Μαραβέγιας.Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν έχει «κλειδώσει», καθώς υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του Φ. Κουβέλη.Στο Μέγαρο Μαξίμου θα «μετακομίσουν» οι στενοί του συνεργάτες κ. Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.

Ο Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος θα είναι φυσικά ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει τον τίτλο του υπουργού Επικρατείας, θα αναλάβει μαζί με τον Β. Μεϊμαράκη τη «δύσκολη αποστολή» της συνεννόησης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των κυβερνητικών της εταίρων.Τέλος, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το όνομα του Γ. Μιχελάκη δεν φαίνεται να προκρίνεται, καθώς οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι σε αυτή τη θέση θα πρέπει να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνουν, μετά το βέτο που φέρεται να προέβαλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, οι πρώην υπουργοί κ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι αν και ήταν στις αρχικές προτάσεις του κ. Σαμαρά, εν τούτοις δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ