Πρόσκληση ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση

Πρόσκληση ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Με πρόσκληση σε συμπόρευση «χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς» όλου του χώρου που πιστεύει στον «ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό», έκλεισε τις εργασίες του διήμερου πολιτικο-επιστημονικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που διοργανώθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 39 ετών από την ίδρυσή του, ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Προσκλητήρια ενότητας και «καρφιά»

Νωρίτερα, ανάλογες προσκλήσεις είχαν απευθύνει οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ενώ από τις ομιλίες των τριών δεν έλειψαν και οι αιχμές μεταξύ αλλήλων, αλλά και προς άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Το στίγμα των προθέσεων του Ευ. Βενιζέλου

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έδωσε το στίγμα του για το πώς οραματίζεται το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης και παράλληλα της χώρας, οριοθετώντας την ίδια στιγμή τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ και αποκλείοντας κάθε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζοντας σε ποια κατάσταση παρέδωσε την εξουσία της χώρας το ΠΑΣΟΚ το 2004 και σε ποια την ανέλαβε το 2009, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε σαφώς ευθύνες για τον «εθνικό εγκλωβισμό» που ακολούθησε, στις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Απάντησε όμως και στον Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας προς «όσους διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με το δεύτερο πρόγραμμα μέσα στο πλαίσιο του οποίου πορεύεται η χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011» ότι ναι μεν το δεύτερο πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, πλην όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα. «Χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο», είπε, αναφερόμενος στους εκβιαστικούς όρους υπό τους οποίους αναγκάστηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου να αποδεχθεί αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Οριοθετώντας τις σχέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έκανε λόγο για «ιστορικές διαφορές ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας» που αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο ενόψει ευρωεκλογών μέσα από τις γραμμές του ΕΣΚ και του ΕΛΚ αντίστοιχα. Σημειώνοντας πως η συγκυβέρνηση έγινε για λόγους εθνικής ανάγκης, τόνισε πως «δεν κυβερνάμε μόνοι μας», προσθέτοντας με νόημα πως «ούτε η ΝΔ κυβερνά μόνη της», ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, μίλησε για ένα πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που βασίζεται σε σειρά δεσμεύσεων, μεταξύ των οποίων ότι «νέα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όσους ενδιαφέρονται για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με αυτόν να αναρωτηθούν «σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με έναν χώρο η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση, όχι απλά του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορικής διαδρομής της παράταξης»…

Σημειώνοντας ότι «ο νέος ριζοσπαστισμός, που μας βγάζει από την κρίση είναι ο προοδευτικός ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός, χωρίς αμφιθυμίες και αμφιταλαντεύσεις», σημείο της ομιλίας του που χειροκροτήθηκε –και- από τον Κώστα Σημίτη, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την σημασία που έχει «να μιλήσουμε ξανά για την μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη για την ευρύτερη κεντροαριστερά, για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για την ευρωπαϊκή δημοκρατική σοσιαλιστική πλατφόρμα». Αναφερόμενος δε, σε όλο τον χώρο που εκτείνεται μεταξύ της συντηρητικής παράταξης και της κομμουνιστικής αριστεράς, έκανε λόγο για την «μεγάλη παράταξη των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων». Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την ευθύνη του χωρίς ηγεμονισμό, πλην όμως αξίωσε από όλους σεβασμό προς το κόμμα, την πορεία και την προσφορά του.

Απευθυνόμενος σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και τοποθετούν εαυτούς στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, κάλεσε σε συσπείρωση όλων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Αιχμές από τον Κ. Σημίτη

Νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, μία νέα αρχή πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δίνοντας το σύνθημα ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο μοχλός της αλλαγής» και υποστηρίζοντας πως στην νέα αυτή αρχή μπορούν να συμμετέχουν πολλοί και πρέπει να ενταχθούν νέα πρόσωπα, κινήσεις και ιδέες. «Να υπάρξει μία νέα παράταξη δημιουργίας και αλληλεγγύης, που θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη και το μέλλον της χώρας», ζήτησε ο κ. Σημίτης, σημειώνοντας τη δυνατότητα μίας ευρύτερης συνεργασίας με άλλα σχήματα που έχουν τις δικές τους ιδεολογίες και ευαισθησίες και αφήνοντας στην άκρη την ανάγκη του ενός και μόνο αρχηγού.

Επιτέθηκε άλλωστε στην πλειοψηφία των «ταγών μας» που αποδείχθηκαν ανειλικρινείς, όπως είπε, απέναντι στους εαυτούς τους και την χώρα, απασχολημένοι αποκλειστικά με την προβολή τους. Ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν τη δική του, ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε πως παρά την κοσμογονική αλλαγή στη θέση της χώρας και τη λειτουργία της σε νέο περιβάλλον, κυρίαρχος τόπος της πολιτικής συνέχισε να είναι η διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων. «Το 2004 έλεγαν πως αυτοί θα έδιναν στο λαό ότι, δεν είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ, θέσεις και χρήματα» είπε και πρόσθεσε ότι, επειδή δεν μπορούσε η Τράπεζα της Ελλάδος να τυπώνει χρήμα για τις πελατειακές σχέσεις των κυβερνήσεων, κατέφυγαν στο δανεισμό εκμεταλλευόμενοι τα φθηνά επιτόκια.

Αποδίδοντας σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για το πέραν κάθε προηγούμενου σε ύψος έλλειμμα της χώρας το 2009, επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να τον κατονομάσει κάνοντας λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ που τότε θεώρησε και αυτό ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ως μάγοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα. «Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας όχι μόνο με το πετσί μας αλλά τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός και αυτό είναι το χειρότερο», παρατήρησε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ακόμη και σήμερα κάποιοι υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων τις τερατώδεις προσλήψεις της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 αποσιωπώντας ότι, χιλιάδες έμειναν άνεργοι και περιήλθαν σε φτώχεια γιατί σπαταλήθηκαν τα χρήματα που προορίζονταν για έργα και απασχόληση. Καταγγέλλοντας την πολυγλωσσία και την συγκάλυψη της αλήθειας από τους πολίτες, υποστήριξε πως «η υποτίμηση των πολιτών υποτιμά την χώρα», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις συζητήσεις περί …ψεκασμών και ελπίδας σε μάγους που θα βρουν από το πουθενά χρήματα και πετρέλαια…

Οι απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου

Σε όλους και όλα απάντησε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος την πολιτική του ως πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και δηλώνοντας «παρών» στο μέλλον. Αναφερόμενος στην «βόμβα» που παρέλαβε η κυβέρνησή του και το «πελατειακό πάρτι» που διεξαγόταν νωρίτερα, ως το 2009, ο πρώην πρωθυπουργός απέδωσε σαφείς ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή, κάνοντας λόγο για «εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων και προβλημάτων», τέτοιου που δεν είχε αντιμετωπίσει καμία χώρα της ΕΕ άλλοτε. Παρατήρησε δε, ότι παρότι ουδείς λόγος έγινε για τους «εμπρηστές», όλοι ασχολούνταν με τα λάθη που έκαναν οι «πυροσβέστες». Αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για αυτά, υποστήριξε πάντως πως τη διετία της πρωθυπουργίας του «έγινε η αρχή» και τέθηκαν οι βάσεις για όσα καλά συμβαίνουν σήμερα, από την μείωση των ελλειμμάτων, ως την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη διαφάνεια. Ο ίδιος απάντησε και στον Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας για «προπονητές της εξέδρας που δεν τους άρεσε το πρώτο μνημόνιο, αλλά τους αρέσει το δεύτερο» και θυμίζοντας την παντελή έλλειψη πολιτικής συναίνεσης το 2010, αλλά ακόμα και το 2011 μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Κάλεσμα στους προοδευτικούς χώρους

Ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε και εκείνος από την πλευρά του κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς χώρους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δίνοντας βάρος στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο. «Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζονται η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και την αλλαγή της χώρας. Πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Όχι λευκές επιταγές. Ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση. Δεν διαιρεί, είπε, προσθέτοντας για το κόμμα του ότι «δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης». Σημειώνοντας την ανάγκη να μπει τέλος στον «θανάσιμο διχασμό», υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους, να βάλουν τέλος σε αυτό το θανάσιμα διχαστικό για την κοινωνία μας ανορθολογισμό, και να διαμορφώσουμε ένα σταθερό σχέδιο αλλαγών για την χώρα που δεν θα ανατρέπεται με την κάθε εκλογική αναμέτρηση».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το ανολοκλήρωτο όπως είπε έργο του για την μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας πως «πρέπει επειγόντως να συνεχιστεί», αλλά και όσα έλεγε το 2009 υποστηρίζοντας πως «λεφτά υπάρχουν εάν γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις», αναφερόμενος στη διαφάνεια, το άνοιγμα επαγγελμάτων την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.α. Μίλησε δε για μια σκοπίμως παραποιημένη φράση που πολλές φορές την αναμασούν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Δεν δίστασε επίσης να υπερασπιστεί και την πρόταση του για δημοψήφισμα ζητώντας διαχρονικά οι πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα της χώρας.

«Προσωπικά αυτά έλεγα πάντα, αυτά επιχείρησα να κάνω και αυτά θα λέω παντού το επόμενο διάστημα. Να μιλάω για αρχές όπως η συμμετοχή του πολίτη, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αλληλεγγύη, κράτος λιτό στην λειτουργία-πλούσιο σε αποτέλεσμα, βιώσιμη παραγωγή πλούτου και δίκαιη αναδιανομή του. Αυτές είναι οι αρχές μου. Αυτά πιστεύω ότι μπορεί η Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας πως «ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ να τις υπηρετώ», φράση που δεν πέρασε απαρατήρητη.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ