Πολιτική κόντρα για τη διαχείριση της πανδημίας και τον αριθμό των θανάτων λόγω κορονοϊού

Η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση της πανδημίας και τον αριθμό των θανάτων λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα έχει φουντώσει τις τελευταίες ώρες.

Οι τόνοι ανέβηκαν μετά τις δηλώσεις-φωτιά του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να εξηγήσει γιατί η χώρα μας είναι ανάμεσα στις δύο πρώτες στην Ευρώπη σε θανάτους, ανά εκατομμύριο κατοίκους.

«Το πολιτικό σύστημα είναι στενότερο της κοινωνίας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι και στενότερο των προβλημάτων της χώρας. Διότι, για παράδειγμα τώρα, τον Οκτώβριο του 2020 είχα κάνει μία έντονη δήλωση γιατί είχε μείνει απροστάτευτη και άνευ μέτρων περιοριστικών η Θεσσαλονίκη και γλίστρησε σε τραγικά ποσοστά κρουσμάτων  πανδημίας.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, τώρα βλέπω ότι ανακοινώνεται ότι η παρέλαση και ο εορτασμός θα γίνει άνευ διακρίσεως για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Λοιπόν, δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα, δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με 4. Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο» είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε, «θα έπρεπε καταρχάς  η ιατρική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει, και μετά, αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Οφείλει η ιατρική κοινότητα επειγόντως, σήμερα, να μας πει τι σημαίνει, γιατί έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων εμείς».

Ευάγγελος Βενιζέλος πανδημία

«Καλώ την επιστημονική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Η βασική εξήγηση είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάρα πολλούς, ότι πεθαίνει κόσμος και έχουμε αποκτήσει αυτή την ανοσία, όλοι κάνουν σαν να μην βλέπουν το πρόβλημα, έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν  300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων.

Άρα δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Έχει όργανα, υπάρχουν ιατρικοί σύλλογοι, υπάρχουν ιατρικές σχολές, υπάρχουν επιστημονικές εταιρίες, υπάρχει η Επιτροπή, πριν διαλυθεί,  των ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, να μας πει τι συμβαίνει» τόνισε.

«Χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, η επιστήμη να μην πολιτεύεται, να μην κρύβει τα λόγια της, να πει την αλήθεια. Μετά θα πάρουν πολιτικές αποφάσεις τα πολιτικά όργανα εκτιμώντας την οικονομία, τον τουρισμό, όλα τα άλλα» συμπλήρωσε.

Η ερώτηση του Αλέξη  Τσίπρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο καταστροφικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας και επιρρίπτοντας σοβαρότατες ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Η ερώτηση

«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%.

Πέρυσι αρχές Οκτώβρη είχαμε συνολικό αριθμό θυμάτων 400 και σχεδόν σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας. Φέτος αρχές Οκτώβρη, μέσα σε έναν χρόνο έχουμε φτάσει από τους 400 στους 15.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τις μέρες αυτές μάλιστα η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, αριθμό εξαιρετικά υψηλό. Η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά και την ίδια στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ.

Τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός :

  1. Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης
  2. Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;

Η διάψευση από τον Θάνο Πλεύρη για τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό

Τα όσα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος διέψευσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Αυτή τη στιγμή, αν δείτε τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, είμαστε στη 19η θέση και πάνω από εμάς είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στον δε παγκόσμιο χάρτη, είμαστε στην 48η θέση και πάνω από εμάς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο υπουργός Υγείας.

«Με χαροποιεί αυτό; Σας το λέω, όχι. Και ένας άνθρωπος να πεθάνει που ενδεχομένως να μπορούσε να σωθεί με θλίβει.

Η πραγματικότητα η οποία είναι κυνική αλλά πρέπει να την πούμε, είναι ότι οι θάνατοι έχουν πλήρη σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού. Και για αυτό το λόγο, όσο οι χώρες θα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών από εμάς τους τελευταίους μήνες, αυτομάτως θα έχουν και λιγότερους θανάτους» σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

«Πόλεμος δηλώσεων για την πανδημία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κλήθηκε να απαντήσει στο θέμα, με αφορμή τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο υψηλός αριθμός των θανάτων, η απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι ένα εξαιρετικά λυπηρό, στενάχωρο και θλιβερό φαινόμενο, το οποίο κανείς δεν μπορεί να προσπερνά και να μην του αποδίδει τη δέουσα σημασία.

Δεν μπορεί κανείς να στέκεται αδιάφορος απέναντι σε κάτι τέτοιο. Είναι κάτι θλιβερό, χωρίς αμφιβολία, όπως κι αν το προσεγγίζει κανείς. Είτε απομονώνοντας τις συγκεκριμένες περιόδους της πανδημίας, είτε βλέποντάς το από την αρχή μέχρι τώρα.

Όμως, είναι ένα θέμα που πρωτίστως έχει επιστημονική διάσταση και μετά, αν έχει, πολύ λιγότερο πολιτική. Όταν εξηγηθεί επιστημονικά η διάστασή του, για την περίοδο που με ρωτάτε και υπάρχει περιθώριο πολιτικής εξήγησης, η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

πανδημία γιάννης οικονόμου

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας: “Δεν πάει άλλο”

Τα βέλη του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη έστρεψε ξανά σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας  καλώντας τον Πρωθυπουργό “να μην φυγομαχήσει” και “να έρθει και να δώσει απαντήσεις” στην Ώρα του Πρωθυπουργού, την ερχόμενη Παρασκευή.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως “η επίκαιρη ερώτηση για την πανδημία που κατέθεσα στον κ. Μητσοτάκη, θα μπορούσε να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις:
Δεν πάει άλλο! Είναι πολύ βαρύς ο φόρος αίματος και δε γίνεται να κάνει πως δε βλέπει τι συμβαίνει”, αναφέρει και εξηγεί: 15.000 νεκροί, 300 άνθρωποι, ένα ολόκληρο χωριό, κάθε βδομάδα”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό, αναφέροντας πως “δε γίνεται να υποστηρίζει ή να προσποιείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Να προσπαθεί με τους σπόνσορες της κυβερνητικής προπαγάνδας να επιβάλει την εντύπωση ότι η τραγωδία που ζούμε είναι φυσικό φαινόμενο. Ότι αυτός δεν έχει καμία ευθύνη. Για κανέναν, έστω έναν, από κείνους που χάθηκαν. Όταν η πανδημία θερίζει. Όταν είμαστε από τους πρώτους σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη. Όταν είμαστε από τους τελευταίους στον εμβολιασμό, στον οποίον έχουν πετάξει λευκή πετσέτα. Όταν η δημόσια υγεία βγαίνει στο σφυρί. Όταν οι δαπάνες για το ΕΣΥ μειώνονται. Όταν οι χθεσινοί ήρωες, σήμερα διώκονται με διάφορα προσχήματα.
Όταν οι επίδοξοι σωτήρες αποδεικνύονται ολετήρες”.

“Είναι καιρός να σπάσουμε τη σιωπή. Είναι καιρός η κοινωνία να προστατέψει τον εαυτό της. Η μάχη για τις ζωές μας δεν μπορεί πια να ανατίθεται σε κείνους που αποδείχτηκαν επικίνδυνοι, αλαζόνες, εχθροί της αλήθειας. Είναι μάχη όλων μας, χωρίς διακρίσεις πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες. Γιατί δεν πάει άλλο”, συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας και καταλήγει με το υστερόγραφο: “Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να μη φυγομαχήσει εκ νέου από την Ώρα του Πρωθυπουργού την ερχόμενη Παρασκευή. Να έρθει και να δώσει απαντήσεις όπως αρμόζει σε μια κοινοβουλευτική Δημοκρατία”

Ακολούθησε η απάντηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου , που χαρακτήρισε θλιβερή την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την ατζέντα.

“Είναι καλύτερο για τον κ. Τσίπρα να αλλάξει άποψη και να ψηφίσει την αμυντική συμφωνία, παρά να προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την ατζέντα. Η μικροπολιτική στόχευση της αλλαγής ατζέντας, με την πολιτική εκμετάλλευση των ανθρώπινων απωλειών από τον κορονοϊό, είναι θλιβερή πολιτικά και ηθικά” τόνισε ο κ. Οικονόμου.

 

“Όσο για την επίκαιρη ερώτηση, ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας, θα απαντηθεί όπως ορίζει η κοινοβουλευτική διαδικασία την άλλη εβδομάδα, την επόμενη Παρασκευή” συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του.

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Γιάννη Οικονόμου εξαπολύει ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αφορμή, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση της πανδημίας και τον αριθμό των νεκρών στη χώρα.

Για «απανθρωπιά και κυνισμό που ξεπερνάει κάθε όριο» κατηγόρησε τον Γιάννη Οικονόμου ο  Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Κατανοεί την συζήτηση για την πανδημία ως προσπάθεια αλλαγής ατζέντας. Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι 300 απώλειες την εβδομάδα είναι από ότι φαίνεται ρουτίνα και το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η κοινωνία ανοχύρωτη καλείται να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας λεπτομέρεια” υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος σε δήλωσή του.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

‘Η κυβέρνηση που έχει διαλύσει κάθε αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες και χρεώνει σε αυτούς την αποτυχία της. Προφανώς μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι τα πάντα είναι επικοινωνία νιώθει ότι δεν έχει να απαντήσει γιατί βρισκόμαστε σταθερά στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στο θέμα τόσο των απωλειών όσο και του εμβολιασμού.

Στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κληθεί να απαντήσει μόνο για τις ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για αυτή την πρωτοφανή αθλιότητα του κυβερνητικού του εκπροσώπου” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ