Ποια αποστρατιωτικοποίηση; Απόβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Χίο – ΒΙΝΤΕΟ

Τη στιγμή που τουρκικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούσαν μεγάλη απόβαση στη Χίο ενώ ο Νίκος Δένδιας έστελνε ηχηρή απάντηση.

του Χρήστου Μαζανίτη

Έχοντας στο πλευρό του τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε χθες πάνω από την πρώτη φρεγάτα FDI Belharra «ΚΙΜΩΝ» ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον Εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελληνική πολιτική δεν μεταβάλλεται επειδή η Τουρκία αποφάσισε να παρουσιάσει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο. Άλλωστε, όπως τόνιζε ο Ν. Δένδιας όσο ήταν και υπουργός Εξωτερικών, όσο υπάρχει το Casus Belli από την πλευρά της Τουρκίας ο κίνδυνος στρατιωτικής εισβολής στο Αιγαίο είναι υπαρκτός.

Στο πλαίσιο αυτό η απάντηση που ήρθε πάνω από την Φρεγατα ΚΙΜΩΝ δεν είναι μόνο σημειολογική αλλά και ουσίας.

Άλλωστε, με τα οπλικά συστήματα που φέρει και τον σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό θεωρείται ως ένα από τα πλοία που θα κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έδιναν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το επίπεδο ετοιμότητας αλλά και ισχύος.

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου έλαβε χώρα η Τελική Φάση της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23» στην Χίο, όπως πρώτο είχε μεταδώσει το enikos.gr.

Στην παραλία του Βολισσού διεξήχθη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Υποδοχής Ενισχύσεων», με μεγάλης κλίμακας απόβαση, υπό την διεύθυνση της ΑΣΔΕΝ, με την συμμετοχή Μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ), Μονάδων της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ), Ιπτάμενων Μέσων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και Πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, εξετάστηκε το επεισόδιο της προσβολής Νήσου από εχθρικές δυνάμεις, η αναχαίτισή τους από τις φίλιες δυνάμεις επί της Νήσου και η εν συνεχεία ενίσχυση αυτών, με σκοπό την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξάλειψη της απειλής, σε συνδυασμό με την υποστήριξη, Επιθετικών Ελικοπτέρων, Μαχητικών Αεροσκαφών και Πολεμικών Πλοίων.

Στο πλαίσιο της Άσκησης εκτελέστηκαν και εξετάστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

● Ναυτικές επιχειρήσεις απόκτησης και διατήρησης θαλασσίου ελέγχου.

● Αποβατικές επιχειρήσεις.

● Αεροπορική και ναυτική υποστήριξη αποβατικών επιχειρήσεων.

● Επιχειρήσεις σύζευξης δυνάμεων και εξάλειψης εχθρικού προγεφυρώματος.

● Εξασφάλιση περιοχής και αντιαεροπορική κάλυψη αυτής.

● Πτήσεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs).

Την Τελική Φάση της Άσκησης παρακολούθησαν ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος –  Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, καθώς και εκπρόσωποι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ