Πλεύρης στον Realfm 97,8: Αυτή είναι η κατεύθυνση των μέτρων που θα ανακοινωθούν

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα δήλωσε ότι “θα προβώ σε ανακοινώσεις το απόγευμα μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Επιδημιολόγων που συνεδριάζει στις 13.00 για την επιδημιολογική εικόνα”.

“Πριν από 15 ημέρες δεχόμουν μια κριτική ότι θέλω να αλλάξω την επιτροπή, γιατί υποτίθεται ότι αυτή η επιτροπή δεν μου αρέσει. Αυτή η επιτροπή είναι από 33 ανθρώπους, επιστήμονες που αφιλοκερδώς εδώ και 1,5 χρόνο συμβουλεύουν την Πολιτεία. Το να έρθει ο κ. Τσίπρας και να έλεγε ότι μέσα σε αυτή την επιτροπή πιστεύω ότι απουσιάζουν δύο-τρεις επιστήμονες θα ήταν κάτι λογικό. Αυτό το να κάνουμε μια επιτροπή κοινής αποδοχής, με συγχωρείτε, έχει μία και μοναδική ερμηνεία. Ότι η συγκεκριμένη επιτροπή που λειτουργεί είναι μια επιτροπή που υπονοείται ότι λειτουργεί ως υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι. Είναι προσβολή για αυτούς τους ανθρώπους” περιέγραψε.

“Είναι 33 επιστήμονες που πολλές φορές στοχοποιούνται επειδή έχουν εκφράσει θέσεις. Τις θέσεις τους τις εκφράζουν ελεύθερα στα κανάλια και αρκετές φορές βλέπετε ότι προτείνουν διαφορετικά πράγματα από αυτά που εφαρμόζονται. Έχουν μια πλήρη ελευθερία και για να χαρακτηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν κάνουν και πρέπει να βρούμε άλλους κοινής αποδοχής, είναι προσβολή” συμπλήρωσε.

“Εγώ είμαι ένας υπουργός που για τις αποφάσεις δεν πρόκειται να μεταφέρω ποτέ ευθύνη. Οι επιτροπές εισηγούνται, ο υπουργός αποφασίζει” υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

“Όλες οι αποφάσεις, που έχουμε πάρει, έχουν συζητηθεί με την επιτροπή και οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις, στις οποίες συμφώνησε και η επιτροπή. Από εκεί και πέρα δεν αγνοείται η επιτροπή, αλλά η πολιτική ευθύνη και διαχείριση είναι στο προϊστάμενο υπουργό. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να της θέτει δεδομένα η κυβέρνηση, να λέει τις διάφορες προτάσεις, να ακούει τους ειδικούς επί των προτάσεων που υπάρχουν και τυχόν δικών τους προτάσεων και η κυβέρνηση να αποφασίζει” είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης για την αύξηση των κρουσμάτων και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

“Αυτή την κουβέντα θα κάνουν οι επιδημιολόγοι στην επιτροπή και θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Θα είναι στην κατεύθυνση να υπάρξουν οι παράγοντες και η προσαρμογή της σημερινής κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε τρόπο που να μην αλλοιώνει όσα σας περιέγραψε. Δηλαδή όσο εμβολιάζεται ο πληθυσμός τόσο κινδυνεύει λιγότερα, αλλά αντίστοιχα επειδή πρέπει να προστατευτούν και οι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι, κυρίως στο κομμάτι που υπάρχουν μικτές δράσεις εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, εκεί να υπάρξουν αντίστοιχοι περιορισμοί” ανέφερε.

“Αντίστοιχα θα υπάρξει μια κατεύθυνση καλύτερης ιχνηλάτησης. Συνεπώς, προσπαθούμε ενισχύοντας το ΕΣΥ και βρίσκοντας λύσεις σε συνεργασία με τους ιδιώτες, που παίρνουν και Covid περιστατικά, αφετέρου να έχουμε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική ζωή. Και τα μέτρα να αφορούν εκεί που υπάρχει συνύπαρξη και ενδεχομένως κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι. Στόχος είναι να πειστεί όσο το δυνατόν και ο τελευταίος από τους πολίτες με ενίσχυση του εμβολιασμού” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέου Lockdown απάντησε ότι “δεν εξετάζουμε θέματα οριζόντιων περιορισμών ακόμα και ανά περιοχές, διότι σε αυτή την περίπτωση ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος θα δεχόταν υπέρμετρους περιορισμούς τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί. Όλα τα μέτρα που συζητάμε είναι μέτρα που δεν θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής όπως υπάρχουν τώρα”.

Ακούστε το ηχητικό με τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ