Πέτσας στον Realfm: Ο κορονοϊός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας – Τι είπε για την έκτακτη σύσκεψη

“Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις των ανωτέρων δικαστηρίων της χώρας, πράγμα που θα κάνουμε κια τώρα, απλώς χρειάζεται πρώτα μελέτη της απόφασης, η οποία βγήκε χθες. Έχει πολλές νομικές πτυχές που πρέπει να μελετηθούν. Δεύτερον να ληφθεί υπόψιν η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τρίτον να αποφασιστεί ο χρόνος και ο τρόπος ικανοποίησης των όσων προβλέπονται σε αυτή την απόφαση” δήλωσε για την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά στον Realfm 97,8 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε ότι “Θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας έχοντας ως προσανατολισμό μια οριζόντια πολιτική απόφαση, η οποία θα στέλνει ένα μήνυμα και στους ανθρώπους να μην ασκήσουν ένδικα μέσα, να μην προσφεύγουν στους δικηγόρους, έχουν περιθώριο, δεν υπάρχει θέμα παραγραφής και μπορούν να περιμένουν την οριστική τοποθέτηση της κυβέρνησης”.

“Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα, γιατί αυτό συνεπάγεται μεγάλη γραφειοκρατεία, φόρτο στα δικαστήρια και φυσικά δαπάνη για τους ίδιους” επανέλαβε.

Αναφορικά με τη συνάντηση στο Βερολίνο σχολίασε ότι “ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, της κ. Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της, τον κ. Χέκερ, όπου ο ίδιος επειδή ήταν σε εξέλιξη μια σειρά συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, κάλεσε και τον Τούρκο εκπρόσωπο, τον κ. Καλίν. Στη συζήτηση αυτή, είναι σαφές ότι υπήρξε μια καταδίκη της Τουρκίας για την απαράδεκτη απόφαση, το ιστορικό λάθος της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και υπάρχει και η επίσημη ανακοίνωση του κ. Μπορέλ. Άρα αυτό είναι το πλέγμα της συζήτησης και εμείς θέλουμε να υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, ιδίως σε περιόδους κρίσης”.

Σχετικά με αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού και την έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι “Θέλουμε εγρήγορση και όχι χαλάρωση. Έχουμε προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να χτυπήσουμε μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου, όχι μόνο για τα εισαγόμενα κρούσματα που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενα, αλλά από τον εσωτερικό εφησυχασμό και η σύσκεψη η απογευματινή που θα γίνει έχει να κάνει με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού λίγο πριν την κορύφωση της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, στις Αρχές που αναλάβει να ελέγχουν την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των υφιστάμενων μέτρων να το κάνουν αποτελεσματικά. Δηλαδή, θέλουμε το πλέγμα των ελέγχων ιδίως όσον αφορά το προσωπικό στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας και τη χρήση μασκών στα ΜΜΜ, να είναι αποτελεσματικοί αυτοί οι έλεγχοι”.

“Έγιναν έλεγχοι το τελευταίο διάστημα, δεν μας λέει κάτι ο αριθμός, μας λέει η συμμόρφωση. Βλέπουμε ότι υπήρχαν αρκετές παραβάσεις. Θέλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο παντού, ώστε να νιώθουν όλοι ότι δεν είναι περίοδος χαλάρωσης. Δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό. Είναι εδώ και τρέφεται από την χαλάρωσή μας. Οι Αρχές που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους έχουν διπλό καθήκον αυτό το διάστημα και να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων και να νιώθει ο πολίτης ότι είναι πάνω από το πρόβλημα” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το πόρισμα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είπε ότι “όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση έκανε μια θεσμική τομή, αποφάσισε να καταργήσει τη θέση του κ. Παπαγγελόπουλου και ανέθεσε αυτές τις αρμοδιότητες στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, άρα ένα συμπέρασμα τώρα που κλείνει ένας κύκλος είναι ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά Παπαγγελόπουλο, με ότι αυτό συνεπάγεται”.

“Οπισθοδρομική η απόφαση για την Αγία Σοφία. Έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία διεθνοποίησης του ζητήματος, σε επίπεδο ακόμα και κορυφής του ίδιου του Πρωθυπουργού, σήμερα αναμένεται περισσότερες πληροφορίες μέχρι το απόγευμα για επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με ηγέτες και στην Ευρώπη και εκτός” σημείωσε σχετικά με την Τουρκία και την Αγία Σοφία.

Αναφορικά με ένα ενδεχόμενο νέο lockdown είπε ότι “για γενικό lockdown δεν υπάρχει ανησυχία αυτή τη στιγμή, για τοπικό lockdown, έχουμε πει ότι δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι ότι τα εισαγόμενα κρούσματα είναι συγκεντρωμένα στις χερσαίες πύλες εισόδου και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα. Περιχαρακώνουμε αυτό με το μοριακά τεστ και θα μειωθούν κάπως οι ροές, αλλά θα είναι πιο ασφαλείς όσοι έρχονται”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ