Περιοδεία Κοτζιά στα Βαλκάνια για το Σκοπιανό – Κρίσιμη η νέα συνάντηση με Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα

Σε εξέλιξη είναι η πολύ σημαντική περιοδεία του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, στα δυτικά Βαλκάνια, με προορισμούς κατά σειρά τα Τίρανα, την Πρίστινα, το Βελιγράδι και τέλος την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, όπου θα έχει την κρίσιμη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει σε λίγες ώρες συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάντιτς.

Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας ενόψει του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθως, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Νέα συνάντηση με Ντιμιτρόφ

Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην Οχρίδα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετά την ενημέρωση που παρείχαν και οι δύο στις πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες των δύο χωρών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Oι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πιάσουν το νήμα των συνομιλιών από το σημείο που το άφησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Βιέννη στις 30 Μαρτίου. Κατά την συνάντηση αυτή, για το αποτέλεσμα της οποίας ο κ. Κοτζιάς προέβη σε διεξοδική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, ταυτοποιήθηκαν και καταγράφηκαν τα κύρια σημεία για κάθε πλευρά, καθώς και τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο μερών. Θα συζητηθεί επίσης η θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Τελευταίος σταθμός η Πρίστινα

Επόμενος και τελικός σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Πρίστινα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα διμερούς συνεργασία.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ