ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η… «τρικυμία» μετά την αποχώρηση του Λοβέρδου

Aποφασισμένοι να μη χάσουν πολύτιμο χρόνο είναι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και δίνουν νέο ραντεβού με τους πολίτες, αυτή τη φορά στις αυτοδιοικητικές κάλπες, σε μια προσπάθεια να κάνουν ένα ακόμα βήμα προς την κατάκτηση της δεύτερης -για αρχή-θέσης. Θέλουν, εξάλλου, να «εκμεταλλευθούν» το timing, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δίνη στο εσωτερικό του, λίγες ημέρες μετά την εκλογική του συντριβή. Την ίδια ώρα, πάντως, και παρά το καλό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνονται ήδη οι πρώτες… τρικυμίες, μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και τη θέση του Χάρη Καστανίδη εκτός Βουλής.

Στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ o Ανδρέας Λοβέρδος; – Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του

Από την αρχή της εβδομάδας, η Χαριλάου Τρικούπη συγκρότησε και συγκάλεσε την εκλογική επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με συντονιστή τον πολύπειρο Κώστα Σκανδαλίδη και με τη συμμετοχή τόσο έμπειρων στελεχών όσο και νέων ανθρώπων, κυρίως όμως με εκπροσώπους σχεδόν από όλες τις περιφέρειες ανά την Ελλάδα. Στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενόψει εκλογών τον Οκτώβριο για την αυτοδιοίκηση, όπου έχει παραδοσιακά γερές βάσεις, είναι να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά του, κυρίως σε επίπεδο περιφερειών αλλά και μεγάλων δήμων που έχουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Ανδρέας Λοβέρδος: Πώς «ράγισε το γυαλί» με το ΠΑΣΟΚ – Το χρονικό ενός διαζυγίου που… δεν αιφνιδίασε

Σε αυτές τις κάλπες, εξάλλου, θα πάει με δικούς τους υποψηφίους, απόφαση που απαντά εν πολλοίς στο θέμα που έθεσε άκομψα και με δόλο, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα, θέτοντας εκτός αυτής την εκλογική του ήττα, όπως χαρακτηριστικά λένε. Αν κάπου αποφασίσουν για συνεργασίες, αυτό θα γίνει στη βάση της δικής τους πρότασης, προκειμένου, εφόσον κερδηθεί μια περιφέρεια, αυτή να βαφτεί πράσινη και όχι ροζ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Κρήτης, όπου στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που είχε στηρίξει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Σταύρο Αρναουτάκη. Στους υπόλοιπους μικρότερους δήμους ανά την χώρα, η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι θα αφήσει την τοπική κοινωνία να αποφασίσει για τυχόν συνεργασίες από τη βάση και, πάντως, για να αναδείξει τους καλύτερους δυνατούς εκπροσώπους για την ίδια. Ενδεικτικά της στάσης που θα κρατήσει σε αυτό το επίπεδο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος: «Εχουμε και τα πρόσωπα και τις παρατάξεις, όπως και στα δύσκολα χρόνια, ώστε να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, απηχώντας τις δικές μας απόψεις για την αυτοδιοίκηση, την περιφερειακή ανάπτυξη και εκφράζοντας αυθεντικά τις ανάγκες των πολιτών στην τοπική κοινωνία».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο ο ίδιος ο Δ. Μάντζος όσο και ο Παύλος Χρηστίδης, αμφότεροι εκλεγέντες βουλευτές για πρώτη φορά, διέψευδαν τις προηγούμενες ημέρες ότι θα είναι υποψήφιοι για τον δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα, εκτιμώντας ότι «δεν συντρέχει τέτοιο σενάριο», αν και είναι πολύ νωρίς για να απαντήσει κανείς κάθετα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για τον δήμο Αθηναίων, εξάλλου, προ μηνών είχε ακουστεί το όνομα της Ελλης Στάη και εσχάτως αυτό της Ρωξάνης Μπέη, ενώ στον Πειραιά υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.

Για την Περιφέρεια Αττικής δεν έχει δοθεί ακόμα κάποιο χρίσμα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γιάννης Σγουρός και παράλληλα ακούγεται ο Γιώργος Ιωακειμίδης, που αναμένεται να στηριχθεί σε αυτή την περίπτωση και από την Κουμουνδούρου. Υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης αναμένεται να είναι εκ νέου ο Στ. Αρναουτάκης, ενώ αντιστοίχως για την κεντρική Μακεδονία ακούγεται ο Χρήστος Παπαστεργίου και για τη δυτική Μακεδονία η Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Οσο για την Πελοπόννησο, ακούγονται ονόματα όπως αυτά της Κατερίνας Ταγαρά και του Παναγιώτη Αδαμόπουλου, που εξελέγησαν βουλευτές στις εκλογές του Μαΐου, αλλά χάθηκαν οι έδρες τους στις επόμενες, καθώς και του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρου. Δεν είναι λίγοι, πάντως, μεταξύ όσων γνωρίζουν, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πολλά ονόματα πέφτουν στο τραπέζι μόνο και μόνο για να… καούν, συνιστώντας υπομονή, ειδικά από τη στιγμή που ο χρόνος για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων εκπνέει στα τέλη Αυγούστου.

Την ώρα, πάντως, που ο Κ. Σκανδαλίδης αναλάμβανε συντονιστής της επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός ακόμα και από αυτήν έμενε ένα άλλο πολύπειρο στέλεχος του κόμματος που δεν εξελέγη βουλευτής: ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το «διαζύγιο» του τελευταίου με τη Χαριλάου Τρικούπη μία ημέρα αργότερα μπορεί να ήταν ξαφνικό, αλλά δεν αιφνιδίασε κανέναν. Οι σχέσεις του με τον Ν. Ανδρουλάκη ήταν στο ναδίρ εδώ και έντεκα μήνες, από τότε που «έσκασε» το θέμα των υποκλοπών, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει τότε ότι ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας δείχνει την έξοδο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον πρώην υπουργό να διαφωνεί δημοσίως, μιλώντας για ένα σοβαρό μεν θέμα, πλην όμως όχι ικανό να οδηγήσει σε κάλπες.

Και πριν από τις υποκλοπές, ωστόσο, μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε χημεία μεταξύ τους και ουσιαστικά καμία επικοινωνία, ούτε καν όταν ο πρώην υπουργός απαλλάχθηκε οριστικά για την υπόθεση Νοvartis. Ακολούθησαν πολλές διαφωνίες, με τη μεγαλύτερη όμως να έρχεται προεκλογικά όταν ο Ανδρ. Λοβέρδος αμφισβήτησε την κεντρική γραμμή του Ν. Ανδρουλάκη, που έλεγε «όχι» σε συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οταν αποκλείουμε πρόσωπα προεκλογικά, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα», είπε τότε ο πρώην υπουργός, με τη Χαριλάου Τρικούπη να του στέλνει αυστηρό μήνυμα και να ακολουθεί το δημόσιο «μπρα ντε φερ» των δύο ανδρών, με τον μεν Ανδρ. Λοβέρδο να υποστηρίζει ότι δεν είναι από τα στελέχη που… τρώγονται εύκολα και τον Ν. Ανδρουλάκη να του θυμίζει ότι έχει ήδη διαγραφεί μία φορά στο παρελθόν.

Η εμπιστευτική επιστολή

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «άκρως εμπιστευτική» επιστολή του προς τον Ν. Ανδρουλάκη που έφτασε με τον αστυνομικό του στη Χαριλάου Τρικούπη το πρωί της Τετάρτης, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάρτηση δήλωσής του με την οποία γνωστοποιούσε την παραίτησή του από όλα τα όργανα, αλλά και από μέλος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Ανδρ. Λοβέρδος ασκούσε κριτική στο κόμμα ως προς το ότι «χάνει τη φυσιογνωμία του» και «δεν απευθύνεται πλέον στο Κέντρο». Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε εμμέσως παραπέμποντάς τον στο exit poll της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο οι «κεντρώοι» ψηφοφόροι επέλεξαν τη Ν.Δ. σε ποσοστό 37%, το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 32% και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό μόλις 12,5%.

Οι σχέσεις, όμως, του Ν. Ανδρουλάκη είναι πολύ κακές πλέον και με ένα ακόμα ιστορικό στέλεχος της παράταξης. Ο λόγος για τον Χ. Καστανίδη, που βρέθηκε εκτός Βουλής εξαιτίας της επιλογής του προέδρου του κόμματος να διατηρήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Και ενώ αυτό είναι απόλυτο δικαίωμά του, δεν συνάδει καθόλου με τις διαβεβαιώσεις στελεχών του κόμματος προ μηνός, όταν, μετά τις εκλογές του Μαΐου, οπότε και είχε επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, προκαλώντας την «έκρηξη» του Χ. Καστανίδη, άφηναν να εννοηθεί ότι αυτό θα… αποκατασταθεί την επομένη της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ