Ανδρέας Λοβέρδος: Πώς «ράγισε το γυαλί» με το ΠΑΣΟΚ – Το χρονικό ενός διαζυγίου που… δεν αιφνιδίασε

Θα μπορούσε να περιγραφεί ως το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου διαζυγίου, ωστόσο ο χρόνος και ο τρόπος στον οποίο ο Ανδρέας Λοβέρδος «έκλεισε» τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ούτε προσδιορισμένοι ούτε αναμενόμενοι.

Ανδρέας Λοβέρδος: Το παρασκήνιο της παραίτησης και τα επόμενα βήματά του

Αντιθέτως μόνο ελάχιστοι στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ήταν εκείνοι που γνώριζαν τις προθέσεις του προτού αυτές ανακοινωθούν από τον ίδιο την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εμπιστευτική επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη αναφέρεται πως το κόμμα έχει απολέσει τη σχέση του με τον κεντρώο χώρο. «Καθένας κάνει τις επιλογές τους και κρίνεται από αυτές» ανέφεραν από τη Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτηρίζοντας «παράδοξο» το ότι πριν από 10 ημέρες ο Λοβέρδος έδινε μάχη για την εκλογή του στον Βόρειο Τομέα Αθήνας και τώρα επιλέγει την αποχώρηση.

Ανδρέας Λοβέρδος: Η διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ το 2012, η ίδρυση κόμματος, η επιστροφή και το νέο «διαζύγιο»

Στην πραγματικότητα η σχέση του πρώην υπουργού με την Χαριλάου Τρικούπη εδώ και καιρό είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Προεκλογικά, η διαφοροποίηση Λοβέρδου με την κεντρική γραμμή Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, που οδήγησε στο «άδειασμα» από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στο «εγώ δεν διαγράφομαι» της πλευράς Λοβέρδου έδειξε πως οι εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσά τους έχουν σπάσει.

Όταν μετεκλογικά ο Λοβέρδος ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στην κυβέρνηση και επισκέφθηκε τον Άδωνι Γεωργιάδη, φάνηκε πως το συγκεκριμένο γυαλί δύσκολα ξανακολλάει- επισήμως δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για τις κινήσεις Λοβέρδου, όμως, στα κεντροαριστερά πηγαδάκια οι συγκεκριμένες επιλογές συζητούνταν, ειδικά σε συνδυασμό με το γεγονός πως το αναμορφωμένο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ, που κατά εκτιμήσεις είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο του 2019, τον έφερε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου.

Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος

Τα σενάρια για το μέλλον

Μετά την ανακοίνωση αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ, δεν έλειψαν οι αναρτήσεις κεντροαριστερών στελεχών που τον περιέγραφαν ως «ξένο σώμα», ενώ άλλοι με βάση την τελευταία του συνέντευξη στην οποία, παρότι δεν είχε εκλεγεί βουλευτής, δήλωνε «παρών», προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.

«Κάθε στέλεχος ανεξαρτήτως βιογραφικού και περγαμηνών συμμετέχει οικειοθελώς σε ένα κόμμα και στις διαδικασίες του. Όταν αυτή η βούληση παύει, το πρόσωπο αυτό αποχωρεί» σχολίαζε στον ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Μάντζος.

Σιγή ιχθύος τηρεί, από τη δική του πλευρά ο πρώην υπουργός, του οποίου του όνομα, πριν από λίγο καιρό, είχε ακουστεί και για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής χωρίς ωστόσο οι πληροφορίες να επιβεβαιώνονται.

Όσοι στοιχηματίζουν για το μέλλον του εξετάζουν δύο σενάρια, το ένα που μιλάει για συμπόρευση με τη ΝΔ και το άλλο για τη δημιουργία νέου φορέα με στόχο να εκπροσωπήσει τον μεσαίο χώρο. Πιθανολογείται ότι ο πρώην υπουργός δεν σκέφτεται να ιδρύσει και πάλι ένα δικό του κόμμα. Θεωρείται όμως και εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθεί στην ΝΔ, τουλάχιστον σε αυτή την φάση.

Το σενάριο να είναι υποψήφιος της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται ότι απομακρύνεται καθώς υπάρχει πίεση χρόνου. Οι υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ανακοινωθούν στις 31 Αυγούστου και εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για να συμπεριληφθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος στην μάχη των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Λοβέρδος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ίδιο.

Το βασικό ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι αν και κατά πόσο η αποχώρηση θα αποτελέσει ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά και θα επηρεάσει τη στάση του κόμματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ