Παππάς στον Realfm 97,8: Κεράσαμε πολύ φαρμάκι τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ  – Τι είπε για τις ευρωεκλογές

Για το θέμα που έχει προκύψει με την Αλβανία αλλά και για την ακρίβεια και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλλα ο Νίκος Παππάς.

Σχετικά με την Αλβανία, ο κ. Παππάς «δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μια χαραμάδα υποχώρησης σε σχέση με τις βασικές αρχές που διέπουν και την Ένωση γιατί όταν βάζεις νερό στο κρασί σου για να συμπεριλάβεις, μπορεί να πάψεις να είσαι αυτό που είσαι ή αυτό που θα ήθελες να είσαι. Ως προς τις προϋποθέσεις θα πρέπει να υπάρχει μια ομοθυμία από τον πολιτικό κόσμο ώστε να μην υπάρξουν χαραμάδες για ειδικού τύπου διαχειρίσεις του συγκεκριμένου θέματος. Η Ένωση πρέπει να έχει τους κανόνες της και οφείλει και η Αλβανία να τους τηρήσει».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι «είχαμε ήδη πέρυσι το ρεκόρ είσπραξης φόρων ως  ποσοστό του ΑΕΠ στο 29% και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές στο 43%. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που εισπράχθηκαν δεν είναι λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας. Είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από το παραγόμενο προϊόν και υπηρεσίες που φορολογήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καταρρίπτεται ο μύθος ότι η ΝΔ είναι κατά των υψηλών φόρων. Εμείς είμαστε με τη δίκαιη φορολόγηση δεν είμαστε κατά των φόρων.

Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ από το 2021. Μια αύξηση 40%. Αυτό σημαίνει ότι εντείνεται το άδικο του μείγματος των φόρων και ως εκ τούτου πέφτουν στα μικρά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση δεν μειώνει τους ΕΦΚ όπως έγινε σε 12 χώρες της Ευρωζώνης και δεν κάνει κάτι και για το άλλο μείζον ζήτημα, το ιδιωτικό χρέος που είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο της ελληνικής οικονομίας. Δεν φαίνεται καμία άλλη προσδοκία επίλυσης παρά εκείνη της μεγάλης εκκαθάρισης.  Ο προϋπολογισμός δεν απαντάει σε αυτά τα μείζονα ζητήματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα συμφωνήσω στο να έχεις ένα σταθερό φορολογικό σύστημα παρά να πηγαίνεις a la carte και να γιατρεύεις με ειδικές ρυθμίσεις, ειδικές ομάδες κλπ. Γι’ αυτό και προτείναμε έναν ενιαίο προοδευτικό φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Κάτι τέτοιο θα αύξανε τα φορολογικά έσοδα και θα διευκόλυνε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Έχουμε τη μέθοδο της ΝΔ που λέει ας διευκολύνουμε επιχειρήσεις να φύγουν από την αγορά και ας αφήσουμε το τέρας της ακρίβειας να πέσει πάνω σε αυτές τις επιχειρήσεις. Αν κλείσουν οι ΜμΕ επιχειρήσεις δεν ξανανοίγουν εύκολα».

Σχετικά με την ακρίβεια υποστήριξε ότι «η χώρα μας στον πληθωρισμό τροφίμων είναι πρώτη με τα στοιχεία του Οκτωβρίου, είναι στο 10%. Και αυτό είναι κρίσιμο γιατί ειδικά στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα τα έξοδα διατροφής είναι ένα μεγάλο μέρος της συνολικής μηνιαίας δαπάνης. Έχουμε ένα φαινόμενο ολιγοπωλίων, πλημμελών ή μη επαρκών ελέγχων που δεν αφήνει τις τιμές να αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω. Δεν έχουμε καμία διόρθωση στο κόστος του καλαθιού του νοικοκυριού ή στα βασικά είδη όταν για παράδειγμα το ψωμί έχει αυξηθεί κατά 70%. Υπήρχε η εργαλειοθήκη της Κομισιόν που η κυβέρνηση πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Η δική μας κυβέρνηση έως και το 2018 κυβερνούσε σε συνθήκες εξωτερικού εξαναγκασμού. Το να συγκρίνουμε αυτή την περίοδο με την περίοδο της μεγάλης κρίσης είναι τουλάχιστον άδικο. Εδώ έχουμε το φαινόμενο «επιτέλους κάντε κάτι από αυτά που σας λέει η Ευρώπη».

Για την οπαδική βία

Για την οπαδική βία και τα μέτρα είπε ο Νίκος Παππάς είπε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να φύγει από τη λογική πονάει δόντι, κόβει κεφάλι. Έχουμε συγκεκριμένα περιστατικά, ενδεχομένως να έπρεπε να έχουμε και διαφορετική αντιμετώπιση για τους συλληφθέντες. Δεν είναι επίσης δυνατόν να την πληρώνουν όλοι οι φίλαθλοι που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο. Δεν πρέπει να κλείνουμε και τα μάτια για νομικές προβλέψεις που δεν έχουν εφαρμοστεί. Το ερώτημα είναι από πότε υπάρχει φάκελος 200 χούλιγκαν και οργανωμένων».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Οι δύο από τις πέντε δημοσκοπήσεις βγάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο. Είναι λογικό να μην είναι η επιθυμητή δημοσκοπική εικόνα διότι έχουμε κεράσει πολύ φαρμάκι τους ανθρώπους που παρακολουθούν την προσπάθειά μας και να την στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Θα περίμενε κανείς από την προεδρική εκλογή και μετά να έχουμε ένα σημείο ανάκαμψης και αντεπίθεσης απέναντι στην κυβέρνηση αλλά εμείς τους κεράσαμε πίκρα και αποχωρήσεις και τη διαμόρφωση ενός νέου πολεμικού σχήματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας προς τις Ευρωεκλογές. Δεν είναι εύκολη η μάχη και το εκλογικό σώμα υποτιμά τις ευρωεκλογές. Πρέπει να κάνουμε μια υπερπροσπάθεια να νοηματοδοτήσουμε την ανάγκη για να πάψει το επιχείρημα ότι μας ψήφισε το 41% και ό, τι και να κάνουμε έχουμε συγχωροχάρτι και λευκή επιταγή» τόνισε ο κ. Παππάς.

Σε ερώτηση για το εάν τεθεί θέμα ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεύτερο κόμμα, ο κ. Παππάς απέφυγε να σχολιάσει και είπε: «Θα είμαστε δεύτερο κόμμα και θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ