Παπούλιας:Να κάνουν και οι εταίροι το καθήκον τους

Παπούλιας:Να κάνουν και οι εταίροι το καθήκον τους

 

“Ζούμε δύσκολα και ταραγμένα χρόνια, χρόνια δοκιμασίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς, ειδικά στον Νότο αλλά όχι μόνο στον Νότο. Η Ένωσή μας διανύει μία παρατεταμένη περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης. Κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς και τις Βρυξέλλες, κρίση  οικονομική, αλλά πάνω από όλα, κατά την εκτίμησή μου, κρίση πολιτική. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ίσως δεν έχουν συλλάβει το μέγεθος της  ιστορικής πρόκλησης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία απογοήτευσης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες που δεν βρίσκουν πάντα τον σωστό τρόπο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια, αν όχι την οργή τους – αν δει κανείς την άνοδο που σημειώνουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού, του ευρωσκεπτικισμού”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενόψει της ελληνικής προεδρίας.

Ο κ. Παπούλιας είπε ότι το απασχολεί σήμερα η προοπτική της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας. “Ανήκω σε μια γενιά που έζησε τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έζησα τα πρώτα σημαντικά βήματα της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, εκτός Ελλάδος, και τη συμφιλίωση των δυτικοευρωπαϊκών εθνών μεταξύ τους. Μέσα από διαδοχή μικρών κρίσεων το Ευρωπαϊκό Σχέδιο προχώρησε αποφασιστικά. Πριν από 30 χρόνια η πατρίδα μου και αργότερα οι Ιβηρικές χώρες, γίναμε μέλη της Κοινότητας. Γίναμε μέλη, με την πεποίθηση ότι όχι μόνο εξασφαλίζαμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο των πολιτών μας, αλλά ακόμη περισσότερο ότι οικοδομούσαμε το μέλλον αυτό σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, ασφάλειας και αλληλεγγύης” σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι  αυτή η πολύτιμη παρακαταθήκη δεν πρέπει να υπονομευθεί.

Για να μη συμβεί αυτό, συνέχισε, “θα πρέπει να γίνει και πάλι ελκυστική για τους λαούς η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αυτό θα έρθει μόνο αν η απάντηση που θα δοθεί στην πράξη από τους διαμορφωτές των αποφάσεων είναι περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη. Η Ελλάς διαδηλώνει την αποφασιστική βούλησή της, να παραμείνει συμμέτοχος πρώτης γραμμής στα περαιτέρω βήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χωρίς διολισθήσεις”.

“Η Ελλάδα, στην ευαίσθητη αυτή γωνιά της Μεσογείου, χειμάζεται από μία κρίση πρωτόγνωρη. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε δεν έχει προηγούμενο και η ελληνική κοινωνία ξεπέρασε τα όρια της αντοχής της. Όμως, τώρα διανοίγονται κάποιες ευνοϊκές προοπτικές, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζεται στον προϋπολογισμό, ο περιορισμός του ελλείμματος μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών και άλλα αισιόδοξα στοιχεία. Κάναμε το καθήκον μας. Και περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το δικό τους. Όχι μόνο να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά να πάρουν και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα δώσουν ανάσα σε μια αγορά που ασφυκτιά” τόνισε ο κ. Παπούλιας, σημειώνοντας ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι ευρωπαϊκή, και η λύση της οφείλει να είναι επίσης ευρωπαϊκή.

“Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι κρίσιμος. Δεν μπορούμε να επιδιώκουμε όλο και μεγαλύτερη ενοποίηση, απαθείς μπροστά στο δημοκρατικό έλλειμμα. Ο δημοκρατικός λόγος θα πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αυτής.Το μεγάλο στοίχημα για την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ευρώπη δεν έγκειται απλώς στην οικονομική βιωσιμότητα, αλλά και στην επιβεβαίωση της ιδέας της Ένωσης στις καρδιές και τη σκέψη των πολιτών της. Για να είναι η Ένωση παρούσα και δυνατή – για να παραφράσω τον Ερνέστο Ρενάν -, πρέπει να αποσπά καθημερινά όχι μόνο την νομιμοφροσύνη αλλά και την επιδοκιμασία των Ευρωπαίων πολιτών, χάριν των οποίων υπάρχει” προσέθεσε.

Απαντώντας ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια και υπογράμμισε: “Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ελληνική Προεδρία. Όλα όσα είπατε με βρίσκουν σύμφωνο.  Όσα αναφέρατε ήσαν σωστά και γι’αυτό θα είμαι πολύ σύντομος στο λόγο μου.

“Θα ήθελα να σας πω, ως επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσα είπα και στον Έλληνα  Πρωθυπουργό: Ό,τι είναι καλό για την Ελλάδα, είναι καλό για την Ευρώπη και ό,τι είναι καλό για την Ευρώπη, είναι καλό για την Ελλάδα.  Θέλουμε τα πράγματα να πάνε καλά για  την Ευρώπη και γι’αυτό θέλουμε να πάνε καλά για την Ελλάδα.  Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους επόμενους 6 μήνες” συμπλήρωσε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ