Παπαγεωργίου: Ευκαιρία της Ελλάδας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο

Παπαγεωργίου: Ευκαιρία της Ελλάδας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο και ζωτικό κομμάτι των νέων δρόμων που χαράσσονται για να ενώσουν την Ανατολή με τη Δύση» επεσήμανε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να αναδειχθεί η χώρα μας σε ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις (αγωγοί ΤΑΡ και ελληνοβουλγαρικός, αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, πιθανή κατασκευή ενός ή δύο τέτοιων σταθμών στη Β. Ελλάδα) ενώ παράλληλα:

-Η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο και το Ισραήλ σε συνδυασμό με τις έρευνες στην Ελλάδα οδηγούν σε ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως πηγής προμήθειας για την Ευρώπη και όχι μόνο.

-Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αυτές συνδέονται με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια. Το σύνολο των έργων ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

«Ο ενεργειακός χάρτης αναδιατάσσεται ταχύτατα και δημιουργούνται νέες ισορροπίες. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για την ευημερία και την ανάπτυξη ιδίως μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ