“Όχι” Μητρόπουλου στον Κουβέλη

“Όχι” Μητρόπουλου στον Κουβέλη

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

Ταράζει τα νερά ο Αλέξης Μητρόπουλος, καθώς απορρίπτει την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και υιοθέτηση της απλής αναλογικής. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται μάλιστα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας τον, με συνέντευξή του στο Real.gr, ότι με την πρότασή του επιχειρεί να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική αυτοδυναμία: «Τώρα που καταρρέει δημοσκοπικά, αντί να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό και να δείξει ειλικρινή μεταμέλεια γι’ αυτή της τη λησμοσύνη και για τη συνηγορία της στις μνημονιακές πολιτικές, προσπαθεί να “στριμώξει” τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αρνηθεί… για λόγους συνέπειας και αρχής την εκλογική του αυτοδυναμία!».

«Ο λαός μας δεν επιθυμεί τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης “αχταρμά” με μνημονιακά και παραμνημονιακά κόμματα ελέω απλής αναλογικής», δηλώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει: «Η απλή αναλογική, που είναι πίστη και ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, θα καθιερωθεί άμεσα από τη στιβαρή, συνεκτική και πατριωτική κυβέρνηση της Αριστεράς, ως αναπόσπαστο μέρος της ανασυγκρότησης των θεσμών της δημοκρατίας και του εμπλουτισμού της με νέους αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς σε όλη τη δομή και ιεραρχία των δημοσίων λειτουργιών».

Παράλληλα ο Αλέξης Μητρόπουλος ζητά να πληρώσουν οι δανειστές για την ύφεση και την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας: «Η Τριαρχία των δανειστών πρέπει να πληρώσει για την ύφεση και την καταστροφή της οικονομίας, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των θεσμών, αλλά και για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της επιθετικής-καταγγελτικής διαπραγμάτευσης και της διεθνοποίησης του ελληνικού ζητήματος που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς, η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί από Έλληνες και ξένους -διεθνούς κύρους- επιστήμονες και πολιτικούς θα ποσοτικοποιήσει τα δεδομένα και θα αξιώσει από την Τριαρχία δωρεάν παροχή ισόποσου αναπτυξιακού κονδυλίου, που θα χρησιμοποιηθεί για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας».

Η συνέντευξη του Αλέξη Μητρόπουλου στο Real.gr έχει ως εξής:

Στο Ευρωκοινοβούλιο συγκροτείται Εξεταστική Επιτροπή για τα πεπραγμένα της Τρόικας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου. Πώς το κρίνετε και σε τι αποτελέσματα ελπίζετε;

Ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2014, της αποδόμησης του ευρωπαϊκού ιδεώδους από τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και του αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού, θα αναληφθούν και άλλες τέτοιες ανώδυνες «πρωτοβουλίες», για να μην υπάρξει «δομική» αμφισβήτηση και απόρριψη της Ευρωπαϊκής Τεχνοδομής από τους ευρωπαϊκούς λαούς (κυρίως του Νότου).

Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, εξάλλου, ο αυστριακός Χριστιανοδημοκράτης Ότμαν Κάρας, ήδη δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να καταδικάσει ούτε τη λιτότητα, ούτε τα μέτρα, ούτε την τρόικα, αλλά αντιθέτως πιστεύει ότι η τρόικα πρέπει να γίνει ένα κοινοτικό όργανο (!), το οποίο θα είναι υπόλογο έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι οι υπάλληλοι της τριαρχίας των δανειστών εκτελούν αποφάσεις του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων (Ecofin), δηλαδή των υπουργών της ευρωζώνης και των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι συσχετισμοί, εξάλλου, στο Ευρωκοινοβούλιο δεν επιτρέπουν ουσιώδεις κριτικές αμφισβητήσεις της καταστροφικής πολιτικής των Μνημονίων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου. Η Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή ανησυχεί μήπως οι ευρωπαϊκοί λαοί αναλάβουν ανατρεπτικές πρωτοβουλίες αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής και προσπαθούν έτσι να «θολώσουν το τοπίο».

Πιστεύετε πως η Τρόικα θα πρέπει να δικαστεί;

Επαναλαμβάνουμε αυτό που είχαμε πει στη συνέντευξή μας στη Realnews στις 18-8-2013. Ότι, δηλαδή, η Τριαρχία των δανειστών πρέπει να πληρώσει για την ύφεση και την καταστροφή της οικονομίας, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των θεσμών, αλλά και για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της επιθετικής-καταγγελτικής διαπραγμάτευσης και της διεθνοποίησης του ελληνικού ζητήματος που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς, η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί από Έλληνες και ξένους -διεθνούς κύρους- επιστήμονες και πολιτικούς θα ποσοτικοποιήσει τα δεδομένα και θα αξιώσει από την Τριαρχία δωρεάν παροχή ισόποσου αναπτυξιακού κονδυλίου, που θα χρησιμοποιηθεί για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Αν με την ερώτησή σας εννοείτε ότι πρέπει να δικαστούν οι καγκελάριοι και πρωθυπουργοί της ΕΕ, οι επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που λαμβάνουν κατ’ ουσίαν τις καταστροφικές αποφάσεις, αυτό βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας και αποτελεί υπέρβαση της πραγματικότητας και των κανόνων του διεθνούς συστήματος!

Είναι ασύγγνωστος, αφαιρετικός, νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός να ρίχνεις τα βάρη στους υπαλλήλους της Τριαρχίας των δανειστών και όχι σ’ αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και σ’αυτούς που τις εκτελούν, καίτοι υποσχέθηκαν στον λαό ότι θα ασκήσουν άλλες πολιτικές.

Η Ελλάδα τι μπορεί να διεκδικήσει;

Πρώτον, τη διαγραφή όλου ή του μεγαλύτερου τμήματος του χρέους. 

Δεύτερον, τις γερμανικές οφειλές από τα αναγκαστικά δάνεια, τις επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις φορέων και ιδιωτών. 

Τρίτον, πακέτο στήριξης, αντίστοιχο της καταστροφής που προξένησαν και εξακολουθούν να προξενούν τα Μνημόνια. 

Τέταρτον, πληρωμή του χρέους που απομένει, με ρήτρα ανάπτυξης, κατά το υπόδειγμα της Συμφωνίας του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953.

Πέμπτον, αν συναντήσουμε απόλυτη άρνηση ή αδιέξοδο, οι μονομερείς ενέργειες που θα στοχεύουν στην επιβίωση του λαού και τη συνέχεια του Έθνους, θα ληφθούν μετά από συντονισμένες δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα ή εκλογές. Η αυτοδύναμη ανάπτυξη, η αυτοδιάθεση του λαού, η αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών και η ανάκτηση της πλήρους εθνικής μας κυριαρχίας με την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών, είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.

Είστε θετικός απέναντι στην πρόταση Κουβέλη για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών;

Η πρωτοβουλία δεν εκδηλώθηκε από τη ΔΗΜΑΡ τότε που είχε νόημα και η ίδια διέθετε σοβαρή διαπραγματευτική δύναμη, όταν η Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή και οι ελληνικές μνημονιακές δυνάμεις πανηγύριζαν για τη συνεργασία της «υπεύθυνης»… Αριστεράς! Τότε είχε άλλες προτεραιότητες, π.χ. την υλοποίηση του μνημονιακού «μονόδρομου». 

Έτσι, ως κυβερνητικός εταίρος, δεν τόλμησε καν να ψελλίσει αυτή την αξίωση για την κατάργηση του bonus από τις συνεργαζόμενες μνημονιακές δυνάμεις που θέσπισαν και υποστηρίζουν τη νόθευση του εκλογικού συστήματος με το bonus των 50 εδρών.

Τώρα που καταρρέει δημοσκοπικά, αντί να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό και να δείξει ειλικρινή μεταμέλεια για αυτή της τη λησμοσύνη και για τη συνηγορία της στις μνημονιακές πολιτικές, προσπαθεί να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αρνηθεί… για λόγους συνέπειας και αρχής την εκλογική του αυτοδυναμία!

Πρώτα, όμως, όφειλε να ζητήσει την καταγγελία του Μνημονίου και την ανάκληση των Γνωμοδοτήσεων του ΝΣΚ και του Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης που δόθηκε στους δανειστές με νόμο που και η ίδια ψήφισε (ν. 4111/2013), όπου  -μεταξύ των άλλων- η χώρα παραιτείται ακόμη και από τους υπέρτερους κανόνες του Εσωτερικού και Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Αναγκαστικού Δικαίου!

Ο λαός μας δεν επιθυμεί τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης «αχταρμά» με μνημονιακά και παραμνημονιακά κόμματα ελέω απλής αναλογικής. Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση της Αριστεράς που θα καταγγείλει τα Μνημόνια και θα λάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα σοβαρές και γενναίες εθνικές αποφάσεις, ακόμη και στην περίπτωση που οι δανειστές (δηλαδή η Γερμανία) επιλέξουν να «ξηλωθεί» σταδιακά η ΟΝΕ και να γίνουν άλλες διακυβερνητικές συνεργασίες.

Η απλή αναλογική, που είναι πίστη και ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, θα καθιερωθεί άμεσα από τη στιβαρή, συνεκτική και πατριωτική κυβέρνηση της Αριστεράς, ως αναπόσπαστο μέρος της ανασυγκρότησης των θεσμών της δημοκρατίας και του εμπλουτισμού της με νέους αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς σε όλη τη δομή και ιεραρχία των δημοσίων λειτουργιών.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται θα είναι εξαιρετικά έκτακτες στην ιστορία του λαού μας. Η καταγγελία του Μνημονίου, η εθνικά περήφανη επαναδιαπραγμάτευση των δανείων, οι δύσκολες αποφάσεις σε περίπτωση σύγκρουσης και αδιεξόδου, δεν μπορούν να ατονήσουν λόγω εσωτερικών διαφωνιών σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και με πιθανούς εταίρους με συνεπές μνημονιακό ή παραμνημονιακό παρελθόν. 

Επομένως δεν πρέπει να προτάσσεται η πολιτική ιδιοτέλεια, η αυτοσυντήρηση και η επιβίωση ενός φορέα (εν προκειμένω της ΔΗΜΑΡ) έναντι της κατεπείγουσας ανάγκης να σταματήσει η καταστροφή του λαού και του έθνους.

Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν περικοπές συντάξεων το επόμενο διάστημα; 

Το έχουμε αναλύσει πολλές φορές στην επιφυλλίδα που γράφουμε στην εφημερίδα Realnews, χρόνια τώρα.  Η σύνταξη, ως πόρος αξιοπρεπούς διαβίωσης, καταργείται, αφού έχει νομοθετηθεί η σύνταξη της «στοιχειώδους» διαβίωσης. Το Μνημόνιο οδηγεί τα Ταμεία σε κραχ. Η καλπάζουσα ανεργία, οι μειώσεις των μισθών και ημερομισθίων όσων εργάζονται, η αύξηση της άτυπης και «μαύρης» εργασίας, η εξαφάνιση των αποθεματικών των Ταμείων με το εγκληματικό «κούρεμα» (PSI), οδηγούν με ακρίβεια σε συνταξιούχους-πένητες. 

Έτσι, με την απαξίωση του δημόσιου συστήματος ασφάλισης, θα επιβληθεί η ιδιωτική ασφάλιση και περίθαλψη γι’ αυτούς που έχουν ακόμη τη σχετική δυνατότητα. Θα καθιερωθεί, δηλαδή, ένα μικτό σύστημα, σύμφωνα με την αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη αίρεση. Η προσεχής δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργησή τους σε ορισμένες δραστηριότητες, θα οδηγήσει επιπρόσθετα και σε μαζική φυγή των τρομαγμένων ασφαλισμένων.

Η Αριστερά έχει μεγάλη ευθύνη να εξηγήσει στον λαό και να αποτρέψει αυτή τη μεγάλη κοινωνική καταστροφή!

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ