Πολιτική αντιπαράθεση για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για την αποστολή αμυντικού και ανθρωπιστικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, η οποία δέχεται σφοδρή ρωσική επίθεση από τα ξημερώματα της Πέμπτης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και αποστολής μαχητικών αεροσκαφών και πιλότων στην Πολωνία προς ενίσχυση της oυκρανικής αεράμυνας, σε περίπτωση που αυτό αποφασιστεί από τους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλα κόμματα αντιδρούν στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Η συνέχεια θα δοθεί αύριο, καθώς ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα κόμματα για τις κινήσεις και την στάση της κυβέρνησης, σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 11:00 το πρωί της Τρίτης στη Βουλή για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος η οποία προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών και πιλότων άφησε ο Οικονόμου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσταλούν μαχητικά αεροσκάφη και πιλότοι στην Πολωνία προς ενίσχυση της oυκρανικής αεράμυνας σε περίπτωση που αυτό αποφασιστεί από τους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης άφησε ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, “η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω σε αυτό. Θα περιμένουμε τη συνεδρίαση και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε”.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση κομμάτων της Αντιπολίτευσης ότι διαφωνούν να αποστείλει η χώρα στρατιωτικό υλικό  στην Ουκρανία είπε: “Η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών, του διεθνούς δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθαρά και ανυποχώρητα σημαίνει όχι απλώς να καταδικάζουμε, σημαίνει να ζητάμε και να στηρίζουμε κυρώσεις όπως κάνουν οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας, σημαίνει να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται αυτή τη στιγμή από την εισβολή, από την πλευρά της Ρωσίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, δεν πρέπει να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν πρέπει να αφήνουμε το οποιοδήποτε υπονοούμενο. Η στάση αυτής της χώρας μας όπως και  άλλων συμμάχων μας να αποστείλει και αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε: “Είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις υποστήριξης της Ουκρανίας  και του ουκρανικού λαού οι οποίες ελήφθησαν με τον δέοντα τρόπο ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ στους αρμόδιους υπουργούς στα πλαίσια των δυνατότητων του καθενός για την αποστολή βοήθειας και που υλοποιήθηκαν με την απόφαση την Κυριακή το πρωί για την οποία προφανώς και ενημερώθηκαν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ “.

Ηλιόπουλος: Η αποστολή στρατιωτικού υλικού είναι επικίνδυνη κίνηση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι “η αποστολή στρατιωτικού υλικού είναι επικίνδυνη κίνηση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα”.

“Πρέπει να είναι ομόθυμη και ξεκάθαρη η καταδίκη της εισβολής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σημείωσε ότι “πρέπει ξεκάθαρα να στηρίξουμε την Ουκρανία, ώστε η εισβολή να τελειώσει γρήγορα. Πρέπει η Ελλάδα να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια και να στηρίξουμε τους πρόσφυγες”.

Νάσος Ηλιόπουλος

Υπογράμμισε επίσης, ότι “χρειάζεται να διεκδικήσουμε να μην υπάρξει καμία αλλαγή συνόρων” καθώς “είναι πολύ κρίσιμο αυτό, γιατί στο διεθνές δίκαιο ένα παράδειγμα δημιουργεί κανόνα”. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι “είμαστε σε μία περιοχή που είναι ανάγκη, για όλους τους λόγους του κόσμου, να στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και να είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητική προσπάθεια”.

Από εκεί και πέρα, είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος πως “θεωρούμε ότι η αποστολή στρατιωτικού υλικού είναι επικίνδυνη κίνηση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα”, σημειώνοντας ότι “δεν είναι όλες οι χώρες στη γεωγραφική μας θέση και δεν αντιμετωπίζουν όλοι τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εμείς”.

Ανδρουλάκης: “Ναι” στην αποστολή στρατιωτικού υλικού – Άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Υπέρ της αποστολής στρατιωτικού υλικού τάχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, καθώς εντάσσεται σε σχετική ευρωπαϊκή απόφαση, όπως τόνισε.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συμπλέουν με την ελληνική ακροδεξιά στο Ουκρανικό, αλλά και τον πρωθυπουργό γιατί δεν ενημέρωσε κανένα πολιτικό αρχηγό στο θέμα της αποστολής βοήθειας. Γι’ αυτό και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την εθνική συνεννόηση.

Ειδικότερα, αφού χαρακτήρισε “παράνομη και απολύτως καταδικαστέα” την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι ολόκληρος ο πλανήτης από την περασμένη Τετάρτη έχει περάσει το κατώφλι μιας διαφορετικής εποχής, και κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι, βασισμένος στη στρατιωτική ισχύ, προωθεί ένα νέο αναθεωρητικό δόγμα, επίσης ότι παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Με δυο λόγια, “μια επιθετική δύναμη επιχειρεί να επαναχαράξει τα ευρωπαϊκά σύνορα”. Τούτων δοθέντων είμαστε αντιμέτωποι με μια σύγκρουση διεθνούς δικαίου από τη μια και της δεσποτικής δύναμης του ισχυρού από την άλλη, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι “η σκέψη μας είναι στον ουκρανικό λαό καθώς και τους πολυπληθείς Έλληνες”, που μετρούν ήδη 12 θύματα.

Nίκος Ανδρουλάκης

Η πατρίδα μας πρέπει να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει πρόσφυγες μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ζήτησε ακόμη και επεσήμανε ότι ο αγώνας του ουκρανικού λαού έχει ευαισθητοποιήσει όλον τον πλανήτη. Και, παρότι οι Έλληνες συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας με το ρωσικό λαό (που πλήττεται και αυτός από την εισβολή Πούτιν), εν τούτοις δεν μπορούμε να αφήσουμε τον ουκρανικό λαό στη μοίρα του. “Οι δημοκρατικές δυνάμεις χρειάζεται να δράσουν από κοινού γιατί οι ανθρωπιστικές και γεωπολιτικές συνέπειες αυτής της σύρραξης θα είναι ανυπολόγιστες”, είπε και συμπλήρωσε ότι οι δημοκρατίες έχουν τα εργαλεία να προστατέψουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, “αυτήν την ώρα κανείς δεν μπορεί να στέκεται επιτήδεια ουδέτερος”, ήταν η, χαρακτηριστική, αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, η παρούσα κρίση μπορεί να είναι η μεγαλύτερη της γενιάς μας, ενώ ζήτησε εκ νέου να προστατευθεί η Δημοκρατία έναντι του αυταρχισμού και του δεσποτισμού. Και, κάνοντας λόγο για ένα δόγμα που προωθείται από τις αυταρχικές δυνάμεις, για έναν αναθεωρητισμό, τόνισε: “Δεν ήμασταν και δεν είμαστε με τους αναθεωρητές της Ιστορίας, με τους παραβάτες του διεθνούς δικαίου”, ειδικότερα ό,τι διέπραξε η Τουρκία στην κυπριακή τραγωδία, ό,τι επιχειρεί σήμερα η Ρωσία στην Ουκρανία, ήταν τα δύο παραδείγματα που έφερε.

“Δεν υποδυόμαστε τους Πόντιους Πιλάτους, όπως κάποιοι άλλοι”, τόνισε δε, και εξέφρασε, στο σημείο αυτό της ομιλίας του, την λύπη του γιατί μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλέουν με την ελληνική ακροδεξιά, όπως είπε. “Όταν ζητάς αλληλεγγύη, οφείλεις να είσαι έτοιμος να την προσφέρεις απλόχερα”, δήλωσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Στο ζήτημα της αποστολής αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο Ν. Ανδρουλάκης είπε πως είναι “σωστή”, αφού προηγουμένως επιχειρηματολόγησε ότι “η απόφαση για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη και την κοινή αγορά – μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού και εφοδίων, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία είναι μια ευρωπαϊκή απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση”. Επέκρινε πάντως τον πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί τις “παραδόσεις” του προκατόχου του -και τούτο γιατί, όπως υποστήριξε, δεν ενημέρωσε κανένα πολιτικό αρχηγό. Ενώ και τώρα διαβάζουμε, πρόσθεσε, ότι “χωρίς κανένα σχέδιο ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα μας σε πρωτόγνωρες επιλογές που έχουν να κάνουν με την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια παραγωγής της στη Βουλγαρία”.Ταυτοχρόνως ζήτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γιατί “η εθνική συνεννόηση σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη και την πατρίδα μας είναι μονόδρομος”, δήλωσε εμφατικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα δεν θα γίνουν άλλοθι για να μπουν κάτω από το χαλί οι ευθύνες της κυβέρνησης.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Σε χθεσινή ανακοίνωση, το ΚΚΕ εξαπέλυε πυρά κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, λέγοντας ότι “με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς”.

Σύμφωνα με τον Περισσό, “οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβικείο”.

“Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον ελληνικό λαό”, σημειώνει το ΚΚΕ και καλεί “εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή κι εμπλοκή”.

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση έχει κλείσει την πόρτα της λογικής και ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου

Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Ελληνική Λύση για την ενδεχόμενη αποστολή ελληνικών μαχητικών στην Πολωνία.

“Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου αφήνει ανοιχτό το θέμα της αποστολής πολεμικών αεροσκαφών στην Πολωνία προκειμένου να συνδράμουν στην «υπεράσπιση της Ουκρανίας».

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κλείσει την πόρτα της λογικής και ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η Ελλάδα χρειάζεται και την τελευταία σφαίρα, διότι οι Τούρκοι παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας και προκαλούν με την αμφισβητηση της εθνικής μας κυριαρχίας”, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για την Ελληνική Λύση, όπως αναφέρεται, “προέχει η υπεράσπιση της ελληνικής επικράτειας, μέσω της άμεσης επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την εγκληματική της δράση στην Κύπρο και τις πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας. Κάθε ενέργεια που δεν αποσκοπεί στην αμυντική θωράκιση της πατρίδας, είναι απαράδεκτη και εθνικά επικίνδυνη”.

Επιστολή Βαρουφάκη σε Τσίπρα και Κουτσούμπα για συντονισμό αντιπολεμικών δράσεων

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε κοινή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, προτείνοντας συντονισμό αντιπολεμικών δράσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Σημειώνει συγκεκριμένα στην επιστολή του πως “η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας θέτει προ δύο αλληλένδετων ευθυνών”: “Να υπεραμυνθούμε ενός λαού που δέχεται την βάρβαρη εισβολή των στρατευμάτων του καθεστώτος Πούτιν” και “να αποτρέψουμε την απειλή για την Ελλάδα που φέρνει η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κάνει ό,τι της υπαγορεύει η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ”.

Γιάνης Βαρουφάκης

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει τον συντονισμό των αντιπολεμικών δράσεων σε “διττή κατεύθυνση”: “Άμεσος τερματισμός του πολέμου και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας που θα επιτρέψει στον λαό της χώρας να ζει ελεύθερος σε μια Ανεξάρτητη, Ουδέτερη, Δημοκρατική Ουκρανία” και “απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα, οι οποίες καθιστούν τη χώρα και τον λαό μας στόχο ξένων δυνάμεων, χωρίς να συνεισφέρουν τίποτα στην άμυνα της χώρας από πραγματικές εξωτερικές απειλές”.

“Με την παρούσα επιστολή σας καλώ να συντονίσουμε τις δράσεις μας με γνώμονα το διεθνιστικό μας καθήκον υπέρ του λαού της Ουκρανίας, υπέρ όλων των λαών της Ευρώπης και, βέβαια, υπέρ της ασφάλειας του λαού μας. Ένας τέτοιος συντονισμός θα βρει -πιστεύω- μεγάλη ανταπόκριση στον προοδευτικό κόσμο εντός και εκτός Ελλάδας”, καταλήγει η επιστολή του Γ. Βαρουφάκη.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ