Ορκωμοσία νέας Βουλής: Τα «πηγαδάκια», οι selfies και η πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα μετά την παραίτηση

Ορκίστηκε, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.  Πολλά ήταν τα νέα πρόσωπα, αρκετές οι «επιστροφές» στα έδρανα, ενώ διαφορετική είναι πλέον και χωροταξία στη νέα οκτακομματική Βουλή.

Ορκωμοσία νέας Βουλής: Δίπλα σε Γεροβασίλη και Φάμελλο, ο Αλέξης Τσίπρας – Δείτε ΦΩΤΟ

Ο κοινοβουλευτικός χάρτης έχει ως εξής: Η ΝΔ με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα “Σπαρτιάτες” με 12, η Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος με 12, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη” με 10, και η Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου με 8 βουλευτές.

Η πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση της Κ’ Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο. «Καλή σας δύναμη», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μετά την ορκωμοσία τους, οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελο που περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής Οι τσάντες με τα αναμνηστικά έχουν τοποθετηθεί στα βουλευτικά έδρανα

Της σημερινής συνεδρίασης προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α’ Αθηνών και α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α’ Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Στον Αλέξη Τσίπρα όλα τα βλέμματα

Το βλέμματα όλων τράβηξε, όπως ήταν λογικό ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του  από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο κ. Τσίπρας, κάθισε στα πρώτα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε δίπλα του την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία θα προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής και τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος προτάθηκε για πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος.

Αλέξης Τσίπρας
ΦΩΤΟ INTIME

Στο πρώτο έδρανο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, με Όλγα Γεροβασίλη και Σωκράτη Φάμελλο

Αύριο Τρίτη, στις 12:00, έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών Αντιπροέδρων, δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα και ενός Γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου και ενός Γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός Αντιπροέδρου από κάθε μία από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Στιγμιότυπα μέσα από την αίθουσα λίγο πριν από την ορκωμοσία

Από την πρώτη σειρά των θέσεων των αξιωματούχων στην Ολομέλεια παρακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία υποδέχθηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Στις υπόλοιπες θέσεις των αξιωματούχων κατέλαβαν πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι. Σε μια πρόσθετη σειρά καθισμάτων, κάτω από τα έδρανα των αξιωματούχων κάθισαν και οι εκπρόσωποι ξένων Εκκλησιών.  Την πανηγυρική συνεδρίαση της ορκωμοσίας των βουλευτών παρακολούθησαν από τα διπλωματικά θεωρεία, πολλοί πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών στην Αθήνα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: “Μπαίνουμε λοιπόν στη Βουλή, καλή μας αρχή”

“Είναι μια μέρα μεγάλης χαράς και μια μέρα σημαντική για τους πολίτες γιατί στους πολίτες έχουμε υποσχεθεί ότι θα είμαστε η φωνή τους και ότι θα τους βάλουμε μέσα στη Βουλή. Μπαίνουμε λοιπόν, καλή μας αρχή“, δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας»

Βελόπουλος: « Να μην έχουμε εικόνες που δεν συνάδουν με τη δημοκρατία, το έθνος και τους θεσμούς»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε στις κάμερες «Να μην δώσουμε δικαιώματα να έχουμε εικόνες που δεν συνάδουν με τη δημοκρατία, το έθνος και τους θεσμούς. Γενικά αναφέρομαι».

«Διαβαίνουμε το κατώφλι της βουλής και με σύνεση, δυναμισμό και σθένος θα υποστηρίξουμε τα δίκαια του  ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους» δήλωσε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.

Φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ από την ορκωμοσία της νέας Βουλής

Οι βουλευτές κατέφθασαν στο Κοινοβούλιο με τις οικογένειες τους. 100 είναι τα λεγόμενα «πρωτάκια», ενώ από τους 300 βουλευτές 68 είναι γυναίκες.  Κάποιοι έκαναν δηλώσεις στις κάμερες, άλλες απλώς έδωσαν ευχές για την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε αγκαλιές, χαμόγελα και πολλά «πηγαδάκια» μεταξύ βουλευτών. Αρκετοί μάλιστα ήταν οι βουλευτές έβγαλαν το κινητό τους για να βγάλουν τις καθιερωμένες selfies στην ορκωμοσία.

Βουλευτές βγάζουν φωτογραφίες στην αίθουσα πριν από την ορκωμοσία

Βουλευτές βγάζουν φωτογραφίες στην αίθουσα πριν από την ορκωμοσία

Στις στιγμές που ξεχώρισαν, περιλαμβάνονται ο σύντομος διάλογος που είχε κ. Τσίπρας με την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και χειραψία που αντάλλαξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επέλεξε να εισέλθει στην Ολομέλεια από την είσοδο όπου βρίσκονται τα έδρανα της ΝΔ. Ενδιαφέρον είχε και η παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έφτασε στη Βουλή, έχοντας στο πλευρό της τον σύντροφό της Διαμαντή Καραναστάση, βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας.  Παρών στην ορκωμοσία, ήταν και ο πατέρας της, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο σύντροφός της Διαμαντής Καραναστάσης λίγο πριν καθίσουν στη θέση τους στην αίθουσα

Η χωροταξία της νέας Βουλής

Στη νέα Βουλή, οι βουλευτές της ΝΔ κάθονται στις δύο δεξιές πτέρυγες και στο κέντρο της κεντρικής πτέρυγας. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταλάβει τις θέσεις στα μπροστά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάθονται στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας.  Η Ελληνική Λύση βρίσκεται στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλή, η Νίκη πίσω και δεξιά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπαρτιάτες πίσω και αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέλαβε τις θέσεις στην αριστερή πτέρυγα, όπως και στην προηγούμενη βουλή, ενώ ακριβώς από πίσω κάθονται οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Δείτε φωτογραφίες από την ορκωμοσία της νέας Βουλής

Η άφιξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την ορκωμοσία Η άφιξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την ορκωμοσία Η άφιξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας φτάνει στη Βουλή για την ορκωμοσία Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης φτάνει στη Βουλή για την ορκωμοσία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος Αφίξεις για την ορκωμοσία της νέας Βουλής Αφίξεις για την ορκωμοσία της νέας Βουλής Αφίξεις για την ορκωμοσία της νέας Βουλής Αφίξεις για την ορκωμοσία της νέας Βουλής Αφίξεις για την ορκωμοσία της νέας Βουλής Η άφιξη της Όλγας Γεροβασίλη Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και η σύζυγός του έφτασαν στην Βουλή Νίκος Κωνσταντόπουλος: Στη Βουλή για την ορκωμοσία της κόρης του, Ζωής Έφταση στη Βουλή ο Τάκης Θεοδωρικάκος Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και οι βουλευτές του κόμματος ήδη έχουν πάρει τη θέση τους στα βουλευτικά έδρανα Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο σύντροφός της Διαμαντής Καραναστάσης λίγο πριν καθίσουν στη θέση τους στην αίθουσα Ο Σπύρος Μπιμπίλας, βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, την ώρα που φτάνει στη Βουλή Στιγμιότυπα μέσα από την αίθουσα λίγο πριν από την ορκωμοσία Στιγμιότυπα μέσα από την αίθουσα λίγο πριν από την ορκωμοσία Στιγμιότυπα μέσα από την αίθουσα λίγο πριν από την ορκωμοσία Στιγμιότυπα μέσα από την αίθουσα λίγο πριν από την ορκωμοσία Στιγμιότυπα μέσα από την αίθουσα λίγο πριν από την ορκωμοσία Κυριάκος Μητσοτάκης ορκωμοσία

Το χειροφίλημα Χατζηδάκη στην Όλγα Γεροβασίλη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ