Οργασμός πτήσεων στο ελληνικό FIR λόγω Ουκρανίας και η αμυντική διπλωματία του ΓΕΕΘΑ

Οι πυρετώδεις ενέργειες στην αμυντική διπλωματία του ΓΕΕΘΑ τα τελευταία 2 χρόνια τώρα αποδίδουν καρπούς στο πεδίο, εν μέσω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η επιμονή του ΓΕΕΘΑ στην εξωστρέφεια το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την αμυντική διπλωματία μέσω της ενδυνάμωσης των διμερών, τριμερών και τετραμερών σχημάτων συνεργασίας σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο αλλά και Μέση Ανατολή, αποδίδει καρπούς.

Τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά στο πεδίο, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ελλάδα αποτελεί επί του πρακτέου ο πυλώνας σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, με τις συμμαχικές δυνάμεις να εμπιστεύονται την χώρα μας για συνεργασία τώρα που το ΝΑΤΟ βρίσκεται επί ποδός ενδεχόμενης εμπλοκής με την Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr χθες, Τετάρτη, αμερικανικά μαχητικά χρησιμοποίησαν το ελληνικό FIR για επιχειρήσεις air policing στην Ρουμανία. Πρόκειται για μαχητικά F-18 καθώς και για αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G τα οποία απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman που βρίσκεται στην Αδριατική θάλασσα, ανάμεσα από Ελλάδα κι Ιταλία.

Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, όμως, πλέει και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, από το οποίο απονηώνονται 20 μαχητικά Rafale καθώς και ιπτάμενα ραντάρ E-2C.

Οι επιχειρήσεις των Γάλλων σε περιοχές Νότια της Κρήτης και Νότια της Ρόδου για κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στους Τούρκους, οι οποίοι δεν μπορούν να τον κρύψουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι απογείωσαν μαχητικά αλλά UAV τις προηγούμενες 3 ημέρες προκειμένου να δηλώσουν το «παρών» στην περιοχή κι ήρθαν αντιμέτωποι με μπαράζ αναχαιτίσεων αλλά και εμπλοκών από ελληνικά μαχητικά.

Όμως, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, φέρεται να έχει εγκρίνει γυμνάσια Αντιαεροπορικού Πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με συμμετοχή πλοίων της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και με πλοία της SNMG-2 νοτιοδυτικά της Κρήτης με F-16 και F-4 Phantom.

Το ΓΕΕΘΑ συνεχίζει να εργάζεται «κάτω από τα ραντάρ» ισχυροποιώντας την θέση της χώρας ως ρυθμιστικό παράγοντα στην περιοχή, παρακολουθώντας στενά και προσεκτικά τις εξελίξεις ενώ ταυτόχρονα το βλέμμα δεν ξεφεύγει στιγμή από την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δείχνει διάθεση κατευνασμού του κλίματος έντασης που η ίδια είχε καλλιεργήσει τα τελευταία δυόμισυ χρόνια.

Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συγχαίρουν «την ελληνική κυβέρνηση για τη σημαντική και έγκαιρη βοήθεια που παρείχε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της ανθρωπιστικής όσο και της στρατιωτικής βοήθειας. Αυτή η σημαντική βοήθεια, που παραδόθηκε μέσα σε λίγες ώρες από το αίτημα του Προέδρου Ζελένσκι, καταδεικνύει και πάλι την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Ουκρανία».

Επιπλέον ανέδειξε τον ρόλο που επιτελεί η χώρα μας ως στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αναφέροντας «Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών που προωθεί ενεργά την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε διάφορες περιοχές που έχουν σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, υπερασπίζοντας τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επαινούμε τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένης της συμμάχου μας Ελλάδας- που παρέχουν στρατιωτική, ανθρωπιστική ή και τις δύο μορφές βοήθειας στην Ουκρανία».

Αυτά κάθε άλλο παρά τυχαίες κινήσεις είναι, αφού έρχονται στον απόηχο των συντονισμένων ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών και την αμυντική διπλωματία εν συνεχεία του ΓΕΕΘΑ. Δε θα πρέπει να αγνοήσει κάποιος τις προσωπικές σχέσεις του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τόσο με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ όσο και με τον Στρατηγό – Διοικητή των Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική Κρίστοφερ Καβόλι.

Ταυτόχρονα, ξεχωριστό ρόλο στην ενδυνάμωση των ελληνο-γαλλικών σχέσεων έχει παίξει η σχέση Φλώρου με τον Στρατηγό ομόλογό του Τιερί Μπιουργκάρντ και την υπογραγή του προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας στην Αθήνα, τον περασμένο Ιανουάριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ