«Δώρο» 36 ευρώ κάνει το κράτος για κάθε 379 ευρώ καυσίμων – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία για την “επιταγή”

«Δώρο» τα 0,20 ευρώ της αξίας κάθε λίτρου βενζίνης ή πετρελαίου κάνει το Κράτος: Στη σκιά του τρελού «ράλι» των τιμών των καυσίμων η κυβέρνηση «επιστρέφει» μέρος της αξίας τους στον πολίτη. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις για να «κερδίσει» κάποιος αυτή την επιδότηση. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες και εκτός εξαιρετικού απροόπτου, δικαιούχοι της «επιταγής καυσίμων» θα είναι όσοι δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα έως και 30.000 τον χρόνο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η επιδότηση θα δοθεί για ποσότητα καυσίμων έως και 180 λίτρα, ποσότητα που θα πρέπει να καταναλωθεί σε διάστημα τριών μηνών. Για να εξασφαλίσει κάποιος την «επιταγή καυσίμων» θα χρειαστεί όμως να κάνει και μια πολύ συγκεκριμένη ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία είναι στα πρότυπα του freedom pass, μιας διαδικασίας που είχε υιοθετηθεί για τους εμβολιασμένους εφήβους.

Τι ποσά εξασφαλίζουν από το κράτος οι οδηγοί

Τι ποσό λοιπόν μπορεί να εξασφαλίσει ένας οδηγός για τα καύσιμα που θα προμηθευτεί;

Εάν η επιδότηση «κλειδώσει» στα 0,20 ευρώ/λίτρο (σ.σ.: οι επίσημες ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις θα γίνουν σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς), τότε το ανώτατο ποσό που θα χορηγηθεί είναι 36 ευρώ για 180 λίτρα που είναι το όριο επιδοτούμενης κατανάλωσης, εφόσον αυτή η ποσότητα βεβαίως αγοραστεί εντός τριμήνου.

Ουσιαστικά η κατανάλωση θα πρέπει να είναι γύρω στα 60 λίτρα τον μήνα προκειμένου κάποιος να συμπληρώσει το ανώτατο επιδοτούμενο όριο ποσότητας καυσίμων.

Εδώ πάντως να σημειωθεί πως για να βάλει ένας οδηγός 180 λίτρα για παράδειγμα αμόλυβδης βενζίνης θα πρέπει να δαπανήσει 379 ευρώ με την μέση τιμή της αυτή την στιγμή στα 2,106 ευρώ το λίτρο.

Προϋπόθεση προκειμένου να λάβει κάποιος την επιδότηση είναι το οικογενειακό του εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Ποια είναι η διαδικασία για την «επιταγή καυσίμων»

Η επιδότηση στα καύσιμα θα γίνει με χρέωση του ποσού της επιδότησης σε «ψηφιακό πορτοφόλι» στα πρότυπα του freedom pass.

Κάθε πολίτης θα μπορεί να δημιουργεί τον προσωπικό του λογαριασμό, το δικό του «ψηφιακό πορτοφόλι» με το ΑΜΚΑ του, μέσω του gov.gr.

Ερωτηματικό βέβαια συνιστά πως θα μπουν σε αυτή την διαδικασία οδηγοί .. κάποιας ηλικίας που δεν έχουν την ευχέρεια να χειριστούν ηλεκτρονικό υπολογιστή: Το πιο πιθανό είναι να προσφύγουν για παράδειγμα στα παιδιά τους ή στον λογιστή τους ο οποίος το πιο πιθανό είναι να ζητήσει .. αμοιβή!

Όπως και να έχει η προπληρωμένη κάρτα θα περιέχει ένα ποσό που θα προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση του δικαιούχου και την κατοχή αυτοκινήτου.

Το ποσό που θα περιέχει η «κάρτα» του δικαιούχου θα εξαργυρώνεται όχι μόνον σε πρατήρια υγρών καυσίμων, αλλά και σε καταστήματα τροφίμων κ.λπ.

Ο πολίτης, δηλαδή, θα μπαίνει στην πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί, θα δηλώνει τα στοιχεία του ΙΧ του και θα διασταυρώνονται τα στοιχεία του.

Εφόσον εμπίπτει στην κατηγορία της επιδότησης, θα πιστώνεται το ποσό στον λογαριασμό ή θα χορηγείται προπληρωμένη κάρτα.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα νησιά.

Αυξήσεις έως και 73% στις αντλίες μέσα σε έναν χρόνο

Πάντως, αν δει κανείς τις ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων σε βάθος έτους θα διαπιστώσει ότι το μέγεθος των επιβαρύνσεων ενός νοικοκυριού από την μια χρονιά στην άλλη είναι δυσβάστακτο.

Η τιμή της αμόλυβδης τον Φεβρουάριο του 2021 πωλείτο κατά μέσο όρο στην τιμή του 1,553 ευρώ το λίτρο. Στις 13 Μαρτίου φέτος η τιμή της έχει «σκαρφαλώσει» στο 2,109 ευρώ, αυξημένη κατά 35,8%!

Η τιμή του Diesel κίνησης πέρυσι τον Φλεβάρη διαμορφωνόταν στο 1,292 ευρώ, ενώ τώρα κατά μέσο όρο πωλείται στο 1,991 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής της είναι 54,1%!!

Το «φθηνό» υγραέριο πέρυσι κόστιζε 0,823 ευρώ και φέτος έχει ανέβει στο 1,148 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής του είναι 39,5%.

Ποσοστιαία η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: Συγκεκριμένα η τιμή του πέρυσι τον Φεβρουάριο ήταν 0,937 ευρώ το λίτρο και φέτος έχει εκτοξευτεί στο 1,622 ευρώ, κατά μέσο όρο! Μια αύξηση της τάξης του 73,1%!!

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ