Ο Μιχάλης Κατρίνης στον Realfm 97,8 για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Τι είπε για την Τουρκία

Την εκτίμησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τις επαφές του εκεί εξέφρασε ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μιλώντας  στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελατόλλα.

Όπως σημείωσε ο κ. Κατρίνης “είναι πολύ νωρίς να κάνουμε αποτίμηση αποτελεσμάτων της επίσκεψης. Πολύ σημαντικό ότι μίλησε ένας Έλληνας πρωθυπουργός στο Κογκρέσο. Ως όφειλε ως Πρωθυπουργός της χώρας έθεσε το πλαίσιο των ζητημάτων που αφορούν στη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ αλλά και των θεμάτων που αφορούν στην αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας έναντι της χώρας μας.

Όμως, όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα, και από την απόφαση του Κογκρέσου για την προμήθεια ή μη αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία αλλά και από τη στάση των ΗΠΑ ως βασικού εταίρου και συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, στο θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, των υπερπτήσεων, συνολικά της αναθεωρητικής στρατηγικής της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και γενικότερα της στάσης της Τουρκίας που προσπαθεί να έχει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, δεν συντάσσεται με το ειδικό σύστημα ασφαλείας και αυτό προφανώς προκαλεί αντιδράσεις εύλογες. Όλα αυτά τέθηκαν εμμέσως ή αμέσως. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα αποτιμηθούν από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε πιο δίκαιοι στην αποτίμηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, που δεν προσφέρεται ούτε για θριαμβολογίες αλλά προφανώς δεν προσφέρεται και δεν επιτρέπει να υπάρχει αυτή η αποδόμηση και η ισοπεδωτική κριτική”.

Για το θέμα των F-35 σχολίασε: “Δεν ξέρω αν η προμήθεια των F-35 είναι προϊόν μιας ευρύτερης συζήτησης με τις ΗΠΑ. Εμείς ως παράταξη στα θέματα αμυντικών εξοπλισμών πάντα στεκόμαστε με ευθύνη απέναντι στη χώρα, με γνήσιο πατριωτισμό. Είναι γεγονός ότι είχαμε μείνει πίσω στο κομμάτι των εξοπλισμών για πάρα πολλά χρόνια. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και ποντάρει στη διπλωματία, όμως θα πρέπει να ενισχύει και την αποτρεπτική της ισχύ έναντι όποιων επιβουλεύονται την κυριαρχία της”.

“Άρα η στρατηγική ενίσχυση των εξοπλισμών είναι σημαντική. Εμείς επιμένουμε στο αποτύπωμα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας πέρα από την αγορά των συστημάτων, πέρα από την αντιμετώπιση της Ελλάδας ως ένας κράτος-πελάτη, θα πρέπει να υπάρχει και μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε να έχουμε από αυτήν την ιστορία αυτάρκεια τεχνολογική, όπως έχουν οι γείτονές μας οι Τούρκοι. Έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα. Αυτό το στηλιτεύουμε στη Βουλή. Το γεγονός ότι σε όλες τις αμυντικές συμφωνίες δεν προβλέπεται αυτή η ελάχιστη ρήτρα μεταφοράς τεχνογνωσίας ή συμμετοχής της αμυντικής βιομηχανίας σε όλο αυτό το μεγάλο πρόγραμμα το εξοπλιστικό. Είναι σημαντική η ενίσχυσή μας, αυτό όμως θα πρέπει να είναι και αντικείμενο σεβασμού και πολύ σημαντικό στη λήψη απόφασης από Κογκρέσο και τις ΗΠΑ σε σχέση με την ενίσχυση και άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ που φαίνεται να μην τηρούν ούτε τις συμφωνίες ούτε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου” υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης.

“Σκοπός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ λίγες ώρες αφού ψηφίστηκε μία συμφωνία που ήταν ετεροβαρής για τη χώρα αλλά δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στρατηγικούς συμμάχους σ’ αυτήν τη συγκυρία, ήταν να θυμίσει ότι η Ελλάδα είναι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος και ότι απαιτεί την αντιμετώπιση της χώρας μας με βάση τη στάση της και τις επιλογές της στις κρίσιμες αποφάσεις που έχει πάρει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με αφορμή και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία όταν αυτή προμηθεύτηκε ρωσικό αμυντικό υλικό, άρα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό,  πλέον θα κριθεί από τις αποφάσεις του Κογκρέσου και συνολικά της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ το κατά πόσο μπορέσαμε να είμαστε πειστικοί και ουσιαστικοί σ’ αυτήν την επαφή. Πάντως, δεν έγινε συνάντηση για να προμηθευτούμε τα F-35, αυτό ήταν παρεπόμενο, έγινε για να τονιστεί στους συμμάχους ότι όπως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας και τηρεί τους κανόνες διεθνούς δικαίου γιατί την αφορούν και την ίδια και τον κυπριακό Ελληνισμό, έτσι απαιτεί από τους συμμάχους μας, ιδίως την ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ, να εφαρμόσει τους ίδιους κανόνες και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη” ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, σημείωσε πως η χώρα πρέπει να αποκτήσει πιο εξωστρεφή διπλωματική στρατηγική, να παίρνει πρωτοβουλίες, να παίζει ρόλο ηγετικό στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, είμαστε σε εποχή ανακατατάξεων, η χώρα δεν πρέπει να παρακολουθεί τι κάνει η Τουρκία αλλά να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να δείξει ότι είναι μία δύναμη ασφάλειας σταθερότητας και εγγύησης του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Ακούστε τι είπε ο Μιχάλης Κατρίνης στον Realfm 97,8

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ