Όλες οι λεπτομέρειες για το debate των πολιτικών αρχηγών

Στις 10 η ώρα το βράδυ της Τετάρτης, 9 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, μετά από συμφωνία της άτυπης Διακομματικής. Για το debate ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, η επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής του θεωρείται η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα.

Η άτυπη Διακομματική κατέληξε σε συμφωνία για «τηλεμαχία» όλων των πολιτικών αρχηγών, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε, δια του εκπροσώπου του, διατεθειμένος να επιφέρει τροποποίηση στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στη ΔΕΘ ώστε να «απελευθερωθεί» η ημερομηνία, που θα επιτρέπει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς -με εξαίρεση τον γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο- να πάρουν μέρος σε αυτή.

Μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία στα εξής:

– Το debate θα γίνει στην ΕΡΤ

– Ο συντονιστής θα είναι δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης (επικρατέστερος είναι ο Πάνος Χαρίτος)

– Οι δημοσιογράφοι που θα ρωτήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς θα ορισθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι πολιτικοί συντάκτες, μέλη της ΕΣΗΕΑ.

– Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στη 1 μετά τα μεσάνυχτα

– Θα υπάρξουν τρεις θεματικές ενότητες και μία ελεύθερη ενότητα. Οι θεματικές ενότητες είναι: Κοινωνικό κράτος-Δημόσια διοίκηση, Οικονομία-Ανάπτυξη, Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, Εξωτερική Πολιτική

– Μετά το τέλος και της ελεύθερης ενότητας, κατά την οποία οι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν ερώτηση από όποιο πεδίο κρίνουν, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα κάνει μία τοποθέτηση.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Τέρενς Κουΐκ, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε την ομιλία του στην ΔΕΘ, η οποία είχε καθοριστεί για την 9η Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να προσδιοριστεί η «τηλεμαχία» εντός της ερχόμενης εβδομάδας. «Εμείς τουλάχιστον σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες» είπε και ενημέρωσε ότι μετά την οριστική απόφαση της άτυπης Διακομματικής, η οποία θα ληφθεί αύριο, θα αποσταλεί η τελική εισήγηση στην επίσημη Διακομματική στο υπουργείο Εσωτερικών.

Από το Ποτάμι, ο Δημήτρης Τσιόδρας είπε ότι αυτό το οποίο αναζητεί η άτυπη Διακομματική είναι να μην υπάρξουν μόνον ερωτήσεις σε προκαθορισμένο χρόνο, αλλά να δίδεται η δυνατότητα στους αρχηγούς να συνομιλήσουν πιο ελεύθερα και να είναι πιο ενδιαφέρον ο διάλογος. «Τεχνικά ψάχνουμε αυτούς τους δρόμους και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε στην τεχνική μορφή του debate. Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει διάθεση από όλους» ανάφερε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, παραπέμποντας στην αυριανή νέα σύσκεψη της άτυπης Διακομματικής.

 

 

Διαβάστε επίσης

Και τρίτο debate προτείνει ο Μεϊμαράκης

Το πρώτο ντιμπέιτ στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ