Όλες οι εξελίξεις μετά τις παραιτήσεις στη σκιά των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις δύο ηχηρές παραιτήσεις, του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, στη σκιά της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και η κυβέρνηση δια στόματος του Γιάννη Οικονόμου λέει «ναι» εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δήλωσή του, «αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία”.

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Οικονόμου τονίζει: “Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνταχθεί με την πρόταση Ανδρουλάκη για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής και θα ζητήσει την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Σήμερα έχει συγκληθεί δε, για το συγκεκριμένο θέμα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις δύο παραιτήσεις, τόνισε ότι «η παραίτηση Δημητριάδη αποτελεί ομολογία ενοχής της κυβέρνησης» και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό καθώς πρόκειται για θέμα Δημοκρατίας».

Πολλοί είναι εκείνοι που εισηγούνται στον Πρωθυπουργό μετά τις τελευταίες εξελίξεις να πάει σε εκλογές, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου διαμηνύει πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας.

Αντιδράσεις και από τα άλλα κόμματα

Το ΚΚΕ τονίζει: «Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός να πάει τώρα σε εκλογές για να καθαρίσει ο κόπρος του Αυγείου και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του».

«Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί» σχολιάζει το Μέρα25.

Παρέμβαση Ντογιάκου για τις διαρροές στοιχείων για τις παρακολουθήσεις

Ποινική προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν και πώς διέρρευσαν στοιχεία που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα, τα οποία αφορούν τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Ντογιάκου είναι δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

Το χρονικό

Δυο παραιτήσεις σε μια μέρα. Πρώτα ο στενότατος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και γγ του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Και μετά ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Τόσο ο Γρηγόρης Δημητριάδης, άνθρωπος δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία έξι χρόνια όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και έγιναν και οι δυο δεκτές από τον πρωθυπουργό.

Οι ανακοινώσεις από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού 

“Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής”.

“Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ