Οι πρώτοι «Ρομέοι» του Πολεμικού Ναυτικού έφτασαν στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Οι πρώτοι «φονιάδες των υποβρυχίων» τα ελικόπτερα «Romeo» ή «Ρομέοι» όπως είναι η απόδοσή τους ελληνιστί, βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους και το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται πυρετωδώς για την παραλαβή τους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πρώτα δύο ελικόπτερα MH-60R ή ROMEO όπως αποκαλούνται οι «φονιάδες των υποβρυχίων» έφτασαν στην Ελλάδα.

Χθες, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, προσγειώθηκε το μεσημέρι στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα των θηριώδες μεταγωγικό C-17 των ΗΠΑ, το οποίο ξεφόρτωσε τα δύο υπερσύγχρονα ελικόπτερα, όπως φαίνεται και στην αποκλειστική φωτογραφία που εξασφάλισε το enikos.gr.

Πρόκειται για τα 2 από τα συνολικά 7 ελικόπτερα του τύπου που έχει παραγγείλει η Ελλάδα. Έπεται η άφιξη και του 3ου ελικοπτέρου τις επόμενες εβδομάδες.

Στην 112 ΠΜ βρίσκονται τεχνικοί τόσο των ΗΠΑ όσο και του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να γίνει η συναρμολόγηση των πρώτων δύο ελικοπτέρων. Θα ακολουθήσουν οι δοκιμές και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γίνει η πτήση τους για το Κοτρώνι, την φωλιά των ελικοπτέρων του ΠΝ.

Φορτώθηκαν από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα στο C-17, το οποίο έκανε ενδιάμεση στάση στην Ισπανία, όπου ξεφόρτωσε άλλο υλικό και συνέχισε για Ελλάδα.

Πρόκειται για τα ελικόπτερα με αύξοντα αριθμό ΠΝ 75 και ΠΝ 77, με το ΠΝ 76 να είναι το τρίτο που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Στις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το enikos.gr από τον γνωστό spotter Σταμάτη Πίττα φαίνεται το θηριώδες C-17 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAFE) να προσγειώνεται στον ολοκαίνουριο – μεγαλύτερο διάδρομο της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Η Ελλάδα έρχεται να απαντήσει στην τουρκική απειλή (σ.σ. ναυπηγούν 6 υποβρύχια Type 214 – παρόμοια με τα δικά μας ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) με την προμήθεια των συνολικά 7 «Ρομέων», των ελικοπτέρων MH-60R «Romeo» για το Πολεμικό Ναυτικό, τα οποία είναι ότι αρτιότερα έχει κατασκευαστεί τεχνολογικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Δε θα είναι καθόλου υπερβολή εάν κάποιος υποστηρίξει ότι οι 7 «Ρομέοι» θα κάνουν διάφανο τον βυθό του Αιγαίου για τα αντίπαλα υποβρύχια.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.

Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε 2 φάσεις— 4 τον Ιούλιο του 2020, και 3 τον Απρίλιο το 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 SEAHAWK στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι. Γνωστά και ως Aegean Hawks, τα ελικόπτερα αυτά είχαν αγοραστεί απευθείας από τη Sikorsky μεταξύ του 1994 και 2005 κι έχουν υποστεί πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης κι αναβάθμισης.

Τα «Romeo» προέρχονται από την οικογένεια των Black Hawk. Είναι στην ουσία η ναυτική έκδοση του διάσημου ελικοπτέρου.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε τις τελικές δοκιμές ενός εκ των τριών ελικοπτέρων στο Owego (Όουεγκο) της κομητείας Tioga στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το “Romeo” με τον αύξοντα αριθμό ΠΝ 76, που αναμένεται να έρθει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ