Οι προκλήσεις της Μαρί��ς Ρεπούση

Οι προκλήσεις της Μαρίας Ρεπούση

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

 

Από τον… «συνωστισμό» της Σμύρνης, στην μη ποινικοποίηση όσων αρνούνται την γενοκτονία των Ποντίων και την αμφισβήτηση του χορού του Ζαλόγκου επανήλθε στο πάγιο αίτημά της για κατάργηση των θρησκευτικών και έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει από το βήμα της βουλής «νεκρή γλώσσα» τα αρχαία ελληνικά.

Η Μαρία Ρεπούση εξέφρασε την αντίθεσή της στην υποχρεωτική διδασκαλία τους επί 11 ώρες από τις 34 στη Γ’ Λυκείου για όλες τις ανθρωπιστικές επιστήμες, αντιπροτείνοντας να είναι υποχρεωτικά μόνο για όσους επιλέγουν αυτό τον κύκλο σπουδών.

Αναρωτήθηκε αν η σημερινή Βουλή θέλει να εξαιρέσει τα αρχαία ελληνικά από τις μη ομιλούμενες γλώσσες, επικαλούμενη την αρχή της συνέχειας, αντιπροτείνοντας να τιμήσουμε τον αρχαίο ελληνισμού με άλλους τρόπους και να αφήσουμε τα αρχαία ελληνικά για τους φιλολόγους.

Παράλληλα, επανήλθε στο μάθημα των θρησκευτικών επικρίνοντας τη στάση των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Δεν πρέπει να κλείνουμε το μάτι στους μητροπολίτες όταν μιλάμε για σχολείο. Όποιος επιθυμεί ορθόδοξη κατήχηση ας πάει στο κατηχητικό. Είναι ουδετερόθρησκο το σχολείο», σημείωσε χαρακτηριστικά κ. Ρεπούση.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον υπουργό Παιδείας «Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα, δεν έχουν σχέση με τα λατινικά και συνεισφέρουν στην γνώση με τον πλούτο τους. Είναι καλό, ιδεολογικά φορτισμένα θέματα να τα χειριζόμαστε με νηφαλιότητα γιατί μπορεί ο καθένας να μιλά από άλλη πολιτική κονίστρα».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ με την στάση και τις απόψεις της προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Παράλληλα όμως δοκιμάζει τις αντοχές ακόμα και ορισμένων στελεχών στην Αγ. Κωνσταντίνου που δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους.

Επισήμως και από την στιγμή που αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα την Μ. Ρεπούση όπως ακριβώς συνέβη με το θέμα των θρησκευτικών μια άποψη που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

«Τέλος η εποχή που κάποιοι προσπαθούσαν να απαλλαγούν από την εθνική μας παράδοση κι από την πολιτιστική μας ταυτότητα, για να γίνουν τάχα «ψευτο-Ευρωπαίοι». Άλλους τους ενοχλούσε η σχολική ιστορία μας και προσπαθούσαν να την ξαναγράψουν με απίστευτες στρεβλώσεις. Άλλους τους ενοχλεί η θρησκευτική παράδοση της Ορθοδοξίας» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς από το βήμα της 78ης ΔΕΘ.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ