Οι προκλήσεις κατά της ειρήνης στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μάριν – ΒΙΝΤΕΟ με τις δηλώσεις τους

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδότησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν. Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης αναφέρθηκε και στις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών επάνω από ελληνικά νησιά.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

“H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί έναν επιθετικό πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Μαζί με τους εταίρους στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, προς έκπληξη πολλών, με την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στην Ρωσία και λεκτικά, αλλά κυρίως στην πράξη είμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας. Δυστυχώς οι περιοχές που κατοικεί η ελληνική κοινότητα εδώ και χιλιετίες έχουν δεχθεί τα πιο σκληρά χτυπήματα από τους Ρώσους εισβολείς. Η κατάσταση στην παράκτια περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τραγική και αυτά που υποφέρει η Μαριούπολη είναι πέρα πάσης περιγραφής. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη σήμερα θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Και βεβαίως υπογραμμίζουμε ότι οι αναφορές εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μαριούπολη και στα χωριά που οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους συμπατριώτες μας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έθεσε στην Φινλανδή πρωθυπουργό και το ζήτημα των περιφερειακών προκλήσεων και ότι μίλησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλήσεις, σε μια στιγμή που όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να είναι ενωμένα. Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία, παρά το ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη-μέλη όσον αφορά στις κυρώσεις”. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι θέμα που αφορά τους πολίοτες της χώρας.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός υποστήριξε πως η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κ. Μάριν πρόσθεσε ότι, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, η Φινλανδία θα στηρίζει τους πρόσφυγες.

Δείτε το βίντεο με τις κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ