Οι φρεγάτες Constellation αλλάζουν το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ – Το Πολεμικό Ναυτικό στη νέα εποχή

Η ανακοίνωση από τον Νίκο Δένδια για συμμετοχή της Ελλάδας στο αμερικανικό πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών Constellation φέρνει μεγάλες ανατροπές όχι μόνο στο ισοζύγιο δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο στο τέλος της ημέρας καθίσταται πανίσχυρο.

του Χρήστου Μαζανίτη

«Big toys for big boys» είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την μετάβαση από την ενασχόληση με τα «παιδικά αντικείμενα» στον «κόσμο των μεγάλων».

Εν προκειμένω η Ελλάδα, με την ναυπήγηση 7 φρεγατών Constellation μπαίνει στο κλειστό κλαμπ των λίγων χωρών, με πανίσχυρες φρεγάτες στα όρια κλάσης αντιτορπιλικών και καθίσταται από τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις της Μεσογείου και φυσικά του ΝΑΤΟ.

Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε χθες πανηγυρικά τα ρεπορτάζ του enikos.gr και της Realnews που από το περασμένο καλοκαίρι γράφαμε για επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση τόσο των φρεγατών – κορβετών LCS όσο και για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των αμερικανικών φρεγατών Constellation, και μάλιστα με εξ ολοκλήρου κατασκευή τους στην Ελλάδα.

«Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS που μας προσφέρονται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά πέραν αυτού θέλω να σας πω, για πρώτη φορά, ότι συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, συμπληρώνοντας «Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικού καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία».

Μόλις πριν από μερικές ημέρες γράφαμε με περισσότερες πληροφορίες στο enikos.gr το ρεπορτάζ που πρώτα είχε βγει στην Realnews της Κυριακής για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ναυπήγηση φρεγατών Constellation και την πρόσκτηση φρεγατών – κορβετών LCS.

Το σχέδιο των Constellation παρουσιάστηκε από την απελθούσα ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΝ Ιωάννη Δρυμούση ενώπιον του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ειδική σύσκεψη που είχε γίνει επί του θέματος, πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, και μάλιστα αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

φρεγάτες Constellation

Ναυπήγηση στην Ελλάδα

Όπως είχαμε αποκαλύψει από τον περασμένο Ιούλιο, κλειδί για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών είναι τα ναυπηγεία Ελευσίνας – ΟΝΕΧ και η συνεργασία που έχουν με την ιταλική Fincantieri. Ο ιταλικός ναυπηγικός κολοσσός έχει ναυπηγεία στο Wisconsin των ΗΠΑ, όπου ναυπηγούνται τόσο οι Constellation όσο και οι LCS του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η φρεγάτα FREMM των Ιταλών αποτελεί την βάση της νέας φρεγάτας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού FFGX- Constellation, που θα πέσει στο νερό το 2027. Σε αυτό το πρόγραμμα ήδη έχει υπάρξει πρόταση από τις ΗΠΑ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ναυπήγησης ώστε να αποτελέσει το κοινό πλοίο των δύο χωρών για μετά το 2030. Η πρόταση ήρθε τον περασμένο Ιανουάριο, μαζί με την επιστολή απάντησης των ΗΠΑ (LOA – Letter of Acceptance) για το πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών και αναβάθμισης των ΜΕΚΟ του ΠΝ.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr οι Ιταλοί σε συνεργασία με τους Αμερικανούς προχωρούν στην πιστοποίηση των ναυπηγείων Ελευσίνας ως το Κέντρο Συντήρησης των Constellation, για νέα ναυπηγικά προγράμματα και για MRO (maintenance, repair and operations – Συντήρηση, επισκευή και γενική επισκευή).

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να λάβουν τα ελληνικά ναυπηγεία τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου των Constellation, κάτι που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για ένταξη του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα ναυπήγησης της κορυφαίας φρεγάτας του κόσμου, που πρόκειται να μπει σε υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας και θα βρίσκεται σε υπηρεσία μέχρι το 2070.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα γίνουν το κέντρο συντήρησης στην Μεσόγειο για τα πλοία του 6ου Στόλου. Μάλιστα, πρόσφατα ο Κρατικός Αμερικανικός Οργανισμός Επενδύσεων (DFC) ανακοίνωσε μέσω της αμερικανικής πρεσβείας ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις 125 εκατ. – αυξημένες κατά 25% – για τις υποδομές συντήρησης κι εξυπηρέτησης ποντοπόρων πλοίων, καθιστώντας την Ελλάδα ναυπηγικό κέντρο αναφοράς σε όλη την Μεσόγειο.

Πανίσχυρες

Η Constellation είναι μήκους 151 μέτρων, εκτοπίσματος 6.700 τόνων και φέρει 32 κελιά κάθετης εκτόξευσης πυραύλων. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 26+ κόμβων ή 16 κόμβων με την χρήση ηλεκτροκινητήρων και αυτονομία 6.000 ναυτικών μιλίων.

Σε μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι Σύστημα Μάχης που φέρει το πλοίο (CMS) είναι το COMBATSS-21, που είναι εγκατεστημένο και στις LCS, κάτι που προσδίδει το στοιχείο της ομοιοτυπίας και διαλειτουργικότητας, που είναι το ζητούμενο για το ΠΝ εδώ και χρόνια.

Μπορεί να προχωρήσει σε επιχείρηση με κατάσταση θάλασσας 6+ . Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι το πλοίο είναι ότι ισχυρότερο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν και θεωρητικά λόγω εκτοπίσματος μπορεί να θεωρηθεί και αντιτορπιλικό, δεν φέρει όμως τον φόρτο που έχουν οι Αμερικανοί θέσει ως στάνταρ για τα πλοία της κλάσης, γι’ αυτό και αναφέρεται ως φρεγάτα.

Ωστόσο, θα μπορεί να φέρει σε πέρας πολλαπλές αποστολές αντιμετώπισης εχθρικών μονάδων επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχειρήσεις αντιαεροπορικής φύσης, αεράμυνας περιοχής αλλά και ηλεκτρονικού πολέμου. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του πλοίου, η κορυφαία φρεγάτα Belharra – FDI του ΠΝ που βρίσκεται υπό ναυπήγηση, είναι μήκους 122 μέτρων, εκτοπίσματος 4.500 τόνων και στην έκδοση ΗΝ θα φέρει 32 κελιά.

φρεγάτες Constellation

Οι ΜΕΚΟ

Σύμφωνα με τη Δομή Δυνάμεων, που εισηγήθηκε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και επικύρωσε το ΚΥΣΕΑ το 2021, το ΠΝ θα πρέπει να έχει συνολικά 18 μεγάλα πλοία επιφανείας. Από αυτά τα 12 είναι φρεγάτες και τα 6 κορβέτες.

Με το πρόγραμμα πρόσκτησης των 7 Constellation και μαζί με τις 3 FDI Belharra το ΠΝ θα διαθέτει 10 φρεγάτες. Παράλληλα θα υπάρχουν 4 LCS, οι οποίες σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν 6. Αυτό ίσως γίνει και πολύ νωρίτερα απ’ ότι υπολογίζεται, δηλαδή το 2028.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, δεδομένου ότι πλέον το μεγάλο χρηματοοικονομικό βάρος πέφτει πλέον στο πρόγραμμα Constellation, υπό σκέψη είναι να μην προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, αλλά των δύο εξ αυτών.

Οι άλλες δύο θα χαρακτηριστούν ως κορβέτες, μέχρι την παραλαβή επιπλέον 2 LCS, οπότε η μία θα παροπλιστεί και θα χρησιμοποιείται ως δότης ανταλλακτικών και η δεύτερη θα χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό πλοίο.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει κάνει λόγο «για αναβάθμιση φρεγατών ΜΕΚΟ» αποφεύγοντας να αναφερθεί στο σύνολο των μονάδων που διαθέτει το ΠΝ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αναγγελίες τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας ανέδειξαν την συστηματική και αθόρυβη δουλειά που έκαναν τόσο ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος όσο και ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Ιωάννης Δρυμούσης για να φθάσουμε στο σήμερα και την υλοποίηση ενός σχεδίου που θα στηρίζει το Πολεμικό Ναυτικό για δεκαετίες, προσδίδοντάς του την υπεροχή που πάντα είχε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ