Οι “αντάρτες” του ΣΥΡΙΖΑ που λένε όχι στη συμφωνία – ΒΙΝΤΕΟ

Πριν ακόμα υπογράψει η κυβέρνηση συμφωνία με τους εταίρους και ενώ έχει διαρρεύσει από το βράδυ της Δευτέρας το non paper με τις ελληνικές προτάσεις, καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητρόπουλος: Δεν περνάνε αυτά τα μέτρα από τη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Η πρώτη ένσταση για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος, μιλώντας «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ανέφερε ότι «η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν».

«Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή” πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.

Δείτε το βίντεο του Star

Δεν ψηφίζει τη συμφωνία ο Μιχελογιαννάκης

«Ταφόπλακα για την Ελλάδα» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις ελληνικές προτάσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχελογιαννάκης, επισήμανε ότι μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει «μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα» και ότι θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει.

«Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν από την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς», υπογράμμισε ο κ. Μιχελογιαννάκης ενώ παράλληλα,  κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πει “όχι” σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά και συμπλήρωσε: «Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Δεν αντέχουν να μας πετάξουν έξω. Δεν θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου», δήλωσε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, αναφερόμενος ενδεχόμενο στάσης πληρωμών και Grexit, ενώ  απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό να πιέσει ακόμα πιο σκληρά για μία καλύτερη συμφωνία.

“Αντάρτικο” tweet από τον Διαμαντόπουλο

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου. «Το There Is No Alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς…» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

 

Κομμουνιστική Τάση ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση

“Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση” λέει η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τους βουλευτές του κόμματος να δεσμευθούν ότι “θα καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία”.

Παράλληλα, ζητά από τα όργανα του κόμματος να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής, αλλά και αλλαγή ηγεσίας.

Ο Λαπαβίτσας στην Zeit: Οι δανειστές απαιτούν πλήρη παράδοση

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Zeit, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας ανέφερε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε ως το τέλος των διαπραγματεύσεων» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις συνίστανται σε επιπλέον μέτρα λιτότητας, που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των ανθρώπων στην Ελλάδα, θα υπάρξουν πολιτικά προβλήματα».

«Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από την αριστερή πτέρυγα είτε όχι, θα δυσκολευτούν πολύ να εγκρίνουν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πώς θα γυρίσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα το εξηγήσουν αυτό στους πολίτες;», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα σχετικά με το που «βλέπει» τις «κόκκινες γραμμές» ο κ. Λαπαβίτσας απάντησε ότι έχει γίνει «παράλογη» η κουβέντα γύρω από τις «κόκκινες γραμμές». «Μπορώ να πω μόνο, ότι συνολικά δεν θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα λιτότητας» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και στο ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «μία ρήξη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, δεν θα αποτελούσε έκπληξη για εμένα. Ωστόσο αυτό δεν θα είχε να κάνει με το ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμούς, αλλά με το ότι οι δανειστές απαιτούν μία πλήρη παράδοση».

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις μιας ρήξης για την Ελλάδα, ο κ. Λαπαβίτσας απάντησε, ότι το «το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο τραπεζικό σύστημα. Η κατάσταση είναι ακραία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ευρώ. Αυτό είναι προφανές. Η χώρα βυθίζεται. Το να επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες στην Ελλάδα είναι τρομακτικό. Αν υπήρχε στοιχειώδης λογική στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, θα είχαν αναζητηθεί νωρίτερα άλλες λύσεις».

Λεουτσάκος: Κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει στην κυβέρνηση – ΒΙΝΤΕΟ

«Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει, χωρίς ταλαντεύσεις, στηριγμένη στη λαϊκή κυριαρχία και στη βούληση του ελληνικού λαού, με σταθερά βήματα» επισήμανε από την πλευρά του  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος.

«Γι’ αυτό θα κριθεί η κυβέρνηση και όλοι μας», προσέθεσε ο κ. Λεουτσάκος και τόνισε: «Κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει στην κυβέρνηση. Κυρίως, όμως, δεν μπορεί να εκβιαστεί ένας λαός από ένα ψευτοδίλημμα. Πάνω από όλα είναι η λαϊκή κυριαρχία».

Δείτε το βίντεο

«Δεν έχουμε δικαίωμα να ματαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας ολοκληρώνοντας αυτό που άφησαν πίσω τους μνημονιακοί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι όρος επιβίωσης, αξιοπρέπειας και ανασυγκρότησης της χώρας είναι η απαλλαγή από το μνημονιακό καθεστώς», έγραψε στο facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ζερδέλης τόνισε: «Δεν ψηφίζω συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μέτρα ανακούφισης υπέρ των νησιωτών», ενώ ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς σημείωσε: «Κρατάμε επιφυλάξεις».

Σωτηρίου: Τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν

Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να ψηφιστούν εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σωτηρίου.

«Τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση και μαθαίνουμε από διαρροές, ξένα Μέσα και non paper, δεν μπορούν να «καλλωπιστούν», δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεν μπορούν να ψηφιστούν. Η ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις που συνεπάγεται η κατάθεση τέτοιων μέτρων θα ανήκει σε όσους προχωρούν σε αυτές τις επιλογές. Εκείνο που σήμερα χρειάζεται είναι να «πειθαρχήσουμε» στην προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθεί το καθεστώς των Μνημονίων. Αλλά και στη θέληση του λαού και την ιστορική δυνατότητα για μια χώρα με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ανεξαρτησία και όχι χώρα περιορισμένης κυριαρχίας – αποικία των διεθνών τοκογλύφων», ανέφερε μιλώντας στον Δρόμο της Αριστεράς.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1:

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι ολόκληρη η νέα ελληνική πρόταση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ