Ο Χουντής για τις κατασχέσεις

Ο Χουντής για τις κατασχέσεις

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, σε δήλωσή του για τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών λογαριασμών δηλώνει: “Όταν δώσαμε τη φορολογική μας ενημερότητα στην Τράπεζά μας, τότε ανοίξαμε τον δρόμο να κατασχέσουν τα χρήματα από το λογαριασμό μας”.

 

Διαβάστη τη δήλωσή του, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”

 

«Ήδη από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου ήταν σαφές ότι προωθούνταν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των τραπεζικών λογαριασμών των καταθετών με τις οφειλές της εφορίας.

 Αν θυμάστε τον περασμένο Ιούνιο είχε ανασυρθεί με βάση μια ερμηνευτική εγκύκλιο ο χουντικός νόμος 356/74 που υποτίθεται ότι προέβλεπε την κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδομάτων, ακόμα και τραπεζικών καταθέσεων, για ενδεχόμενο χρέος του οφειλέτη στο δημόσιο, άνω των 300 ευρώ.  Είχα θέσει το θέμα στην  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έλαβα απάντηση  τον Σεπτέμβρη του 2012. Από την απάντηση, προέκυπτε ότι γνώριζε το θέμα, αλλά τόνιζε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο Μνημόνιο και ότι είναι θέμα του κράτους μέλους αν θα εφαρμόσει αυτή ή κάποια άλλη διαδικασία για να εισπράξει τις οφειλές προς το δημόσιο. Δηλαδή έκανε σαφές ότι η ιδέα για τις κατασχέσεις είναι της ελληνικής κυβέρνησης και δεν την «επέβαλε» η Τρόικα.

 Ταυτόχρονα θέλω να σας πω ότι ερευνώντας το θέμα περαιτέρω, ανακαλύψαμε με τους συνεργάτες μου, ότι βάσει εγκυκλίου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔ/ΤΕ 2652/29.2.2012)  προς τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα,  που υπογράφει ο κ. Προβόπουλος, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012, ετοιμάστηκε η «τράπεζα δεδομένων» όπου θα γίνονταν η ταυτοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών με τα φορολογικά δεδομένα.

 Σύμφωνα με την εγκύκλιο προκειμένου να διερευνηθούν περιπτώσεις που συνδέονται με φοροδιαφυγή, όλοι οι υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης που διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό, οφείλουν να προσκομίζουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

 Έτσι λοιπόν όταν μας κάλεσε η τράπεζα μας, και προσκομίσαμε τη φορολογική μας ενημερότητα και το εκκαθαριστικό μας σημείωμα, τότε ανοίξαμε τον δρόμο να κατασχέσουν τα χρήματα από το λογαριασμό μας, αν χρωστάμε στην εφορία, χωρίς καμία νομική διαδικασία και μόνο με απόφαση του εφόρου.

 Κάποιοι μπορούν να πουν ότι το κράτος θα έπρεπε να έχει την δυνατότητα να συλλέξει άμεσα όσα του χρωστούν, όμως οι μεγάλοι φοροφυγάδες, με τα εκατομμύρια χρέη, έχουν ήδη βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αυτοί που μένουν, είναι όσοι έχουν μικρές καταθέσεις και μικρές οφειλές… πάνω από 300 ευρώ! Αυτοί έχουν να διαλέξουν είτε ανάμεσα στην επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους, στην αποπληρωμή της δόσης του στεγαστικού τους δανείου για να μην τους πάρει η τράπεζα το σπίτι, στην θέρμανσή τους είτε στην αποπληρωμή των πάσης φύσεως, χαρατσιών, φόρων, τελών που τους επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για να ικανοποιήσουν τους αχόρταγους δανειστές της Ελλάδας.

Εμείς πιστεύουμε ότι, είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να αποφασίζει για τις προτεραιότητές του και να αναλάβει τις όποιες ευθύνες του απέναντι στην Πολιτεία. Θα πρέπει να τον κρίνει ο φυσικός του δικαστής και όχι ο έφορος”.

 

   

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ