Ο Γιώργος Κουμουτσάκος στο στούντιο του Realfm 97,8: Αυτός θα είναι ο τρόπος λειτουργίας των κλειστών κέντρων

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, βρέθηκε στο στούντιο του Realfm 97,8 και μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα.

“Ήταν αναγκαίο να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, ήταν ένα μάθημα η κρίση του 2015 ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τα ίδια εργαλεία να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που έχει τα χαρακτηριστικά έκτακτης, σοβαρής και διαρκούς κατάστασης” ανέφερε ο υπουργός.

“Όταν αναλαμβάνεις και αποδέχεσαι να είσαι μέλος μιας κυβέρνησης οφείλεις να πάρεις μαζί σου το βάρος που σου αναλογεί και να εκπληρώσεις την αποστολή σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και έτσι, δεν υπάρχει τίποτε που μπορώ να κάνω για εκείνη την περίοδο, το ανέλαβα και πρέπει να το βγάλω εις πέρας, όπως και έκανα. Από εκεί και πέρα, ήταν η κυβέρνηση έτοιμη; Θα σας πω, η αυτοκριτική προκύπτει από το γεγονός ότι σε σωστό χρόνο ελήφθη μια σωστή απόφαση για επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας αυτοκριτικής και αξιολόγησης των γεγονότων. Όμως όταν αναλάβαμε και αυτό δεν είναι δικαιολογία πήραμε κάτι πολύ συγκεκριμένο στα χέρια μας, μια στρεβλή κατάσταση γιατί και τότε είχαμε υπερχειλισμένα κέντρα, δεν είχαμε επιστροφές, είχαμε μια λογική που υποβάθμισε τη διάσταση ασφάλειας του μεταναστευτικού και επίσης είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό εκκρεμουσών αιτήσεων ασύλου της τάξεως των σχεδόν 80.000. Παίρνουμε λοιπόν ένα χαλασμένο εργαλείο, στρεβλό, μη λειτουργικό και εκείνη τη στιγμή ακριβώς μεταβάλλεται η πολιτική της Τουρκίας, ήδη από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε αρχίζουν να αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό οι αφίξεις από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά” τόνισε.

“Θυμάμαι την ημερομηνία που λειτούργησε σαν κόκκινο καμπανάκι για όλους, ήταν η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας 21-7-2019 που είπε αν ανοίξω τις πόρτες δεν θα αντέξει καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση πέρα από έξι μήνες. Αυτή ήταν μια ένδειξη ότι η Τουρκία επρόκειτο να αλλάξει πολιτική. Βρεθήκαμε λοιπόν με το στρεβλό εργαλείο να διαχειριστούμε μια κρίση μεταναστευτική. Αυτό πράγματι ήταν κάτι που δεν μπορούσε να προβλεφθεί και έπρεπε να το χειριστούμε. Υπήρξαν και δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, όμως τώρα έχουμε κάτι καινούργιο πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια μας και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται. Είμαι ικανοποιημένος με την πορεία των τελευταίων εβδομάδων στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας” συμπλήρωσε.

“Δεν προσάπτω και δεν κατηγορώ για τίποτε τις τοπικές κοινωνίες, άλλο είναι οι δημοτικοί άρχοντες που πρέπει να έχουν μια θέση ευθύνης. Αλλά οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να κατηγορηθούν γιατί δεν είναι άλλοι άνθρωποι από εκείνους που το 2015 δέχθηκαν, βοήθησαν και υποστήριξαν τους τότε μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονταν κατά κύματα. Υπάρχει μια κόπωση των τοπικών κοινωνιών στο μεταναστευτικό” σημείωσε.

“Τα απολύτως κλειστά κέντρα που προσομοιάζουν σε φυλακές δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και επομένως το κόστος είναι μεγάλο. Δεν μπορεί να γίνει. Η μορφή των νέων κέντρων είναι αυστηρά επιτηρούμενα και θα έχουν τρεις χώρους. Δύο κλειστούς ξεχωριστούς, ο ένας για εκείνους που μόλις φτάνουν και θα μένουν για 25 ημέρες και ένας για εκείνους που έχουν παραβατικές συμπεριφορές και έχουν αρνητική απάντηση για το άσυλο. Ο υπόλοιπος χώρος του κέντρου είναι εκεί που θα μένουν, που θα τρώνε, που θα είναι η διοίκηση και όλο αυτό θα είναι αυστηρά επιτηρούμενο με κάρτες εισόδου και εξόδου και κλειστά 100% το βράδυ. Είναι μια σαφής αυστηροποίηση που σέβεται τους διεθνείς κανόνες και τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά ταυτόχρονα ακούει και σέβεται την ανάγκη να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς” εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος.

“Και νέα αυστηρά κλειστά κέντρα και αποσυμφόρηση των νησιών” πρόσθεσε.

“Θα ενισχυθούν με την διπλάσια από την παρούσα δύναμή τους οι αστυνομικές δυνάμεις στα νησιά” δήλωσε ο υπουργός.

“Αυτή τη στιγμή στη Λέσβο έχουμε 21.779, στη Χίο 5.576, στη Σάμο 7.659, στη Λέρο 2.645, στην Κω 4.380. Αυτοί είναι οι ακριβείς αριθμοί. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και διάφανοι” διευκρίνισε.

“Στη Σάμο το κέντρο που θα αντικαταστήσει την απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο στο Βαθύ, θα είναι είναι έτοιμο πολύ σύντομα, ενδεχομένως και τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Τα υπόλοιπα πάντα μιλάμε με ορίζοντα μηνών” σχολίασε για το χρονοδιάγραμμα.

Ακούστε το ηχητικό:

Α ΜΕΡΟΣ:

Β ΜΕΡΟΣ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ