Ο εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ – Οι μάχες χαρακωμάτων και τα αντίπαλα στρατόπεδα

Eμφύλιος προ των πυλών στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη δαμόκλειο σπάθη των διαγραφών πάνω από τα κεφάλια των «αντιφρονούντων» και τη διάσπαση να θεωρείται πλέον αναπόφευκτη. Η ανακωχή μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» κράτησε μόλις μία εβδομάδα, καθώς, μετά τη νέα σαρωτική ήττα στις περιφέρειες και στους δήμους, ξαναβγήκαν τα μαχαίρια.

Κασσελάκης από Νέα Υόρκη: «Ήθελα πολύ να είμαι μαζί σας απόψε» – Η ανάρτησή του για τον δεύτερο γύρο των εκλογών – ΒΙΝΤΕΟ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

«Οποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος», έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης στα social media, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, αλλά και την πόρτα της εξόδου. Ολα δείχνουν πως έχει πάρει τις αποφάσεις του για σύγκρουση με την «Ομπρέλα» και όποιον τον αμφισβητεί, με πιθανότερο σενάριο να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ακόμη και σε διαγραφές για να «κόψει τον βήχα» σε όσους ορέγονται την απομάκρυνσή του. Ενώ έκανε κινήσεις προς την άλλη πλευρά, προτείνοντας θέσεις τομεαρχών σε βουλευτές που δεν τον στήριξαν, εισέπραξε αλλεπάλληλες αρνήσεις, γεγονός που τον έκανε να πιστέψει ότι ο μόνος στόχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι η υπονόμευσή του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έγραψε μόνος την επίμαχη δήλωση μετά τα «όχι» που εισέπραξε από τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τη Σία Αναγνωστόπουλου, την Πέτη Πέρκα και άλλα στελέχη, με πρόσχημα, όπως λένε από την προεδρική πλευρά, την αδυναμία συνεργασίας τους με τον Παύλο Πολάκη.

Μετά τα 16 λευκά στην ψηφοφορία για το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον υπερσυντονιστή, ο Στ. Κασσελάκης είδε 10-12 βουλευτές να του γυρνούν την πλάτη και να αρνούνται να αναλάβουν χαρτοφυλάκιο στη Βουλή. Η βροχή, δε, των αντιδράσεων από την πλευρά της «Ομπρέλας» για το τελεσίγραφό του κατέστησε απολύτως ξεκάθαρο στην Κουμουνδούρου πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

«Με τη στάση τους, του λύνουν τα χέρια», είπε στη Realnews κορυφαίο στέλεχος, εκτιμώντας πως ο πρόεδρος «έχει αποφασίσει να το κάνει Κούγκι», εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και τη «λευκή αποχή». «Δεν έχει δεσμεύσεις και δεν θα διστάσει να κόψει τον γόρδιο δεσμό», έλεγε άλλο στέλεχος των προεδρικών, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο. Φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη όσον αφορά τη σύγκρουση, καθώς στέλεχος των προεδρικών, επικαλούμενο την «Τέχνη του πολέμου» του Σουν Τζου, σημείωνε με νόημα, χρησιμοποιώντας ένα από τα αποφθέγματα του Κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής: «Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας στον πόλεμο είναι η νίκη, όχι οι παρατεταμένες πολεμικές επιχειρήσεις».

Στην ομιλία του, μάλιστα, στο Κερατσίνι, ο Στ. Κασσελάκης έδωσε τον τόνο δείχνοντας πώς αντιμετωπίζει την εσωκομματική αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «ξινίλα, χαζομάρες, τρίχες κατσαρές και προτάσεις του περασμένου αιώνα» για να απαντήσει στους αντιφρονούντες. Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η κίνησή του να αναχωρήσει σήμερα για τις ΗΠΑ, «σνομπάροντας» για ακόμα μία φορά τις κομματικές διαδικασίες και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι μεν ικανοποιεί μετά από σχεδόν έναν μήνα το αίτημα της «Ομπρέλας» για τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, ωστόσο ο ίδιος δεν θα καθίσει μαζί τους στο ίδιο τραπέζι. Το πιο πιθανό είναι να παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης, στέλνοντας ουσιαστικά νέο μήνυμα απαξίωσης των οργάνων.

Η μάχη θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία, ενώ είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου, τελικά λόγω του ταξιδιού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνει περίπου 10 ημέρες, πάει προς το τέλος του μήνα. Οσον αφορά το Συνέδριο, αρχίζουν να κυκλοφορούν σενάρια για διεξαγωγή του μετά τις ευρωεκλογές, καθώς, αν τελικά ο Στ. Κασσελάκης ντυθεί στα χακί τον Μάρτιο, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει πριν ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία.

Στα… όπλα η «Ομπρέλα»

Τα χτυπήματα που δέχθηκε η «Ομπρέλα» αυτήν την εβδομάδα ήταν συνεχή. Αρχικά άκουσε τον νέο πρόεδρο να λέει από το βήμα του ΣΕΒ ότι «η σύγχρονη Αριστερά δεν δαιμονοποιεί το κεφάλαιο». Αυτά τα λόγια ήταν «μαχαιριά» για τους υπέρμαχους της αριστερής καθαρότητας του κόμματος, ενώ ακολούθησε το τελεσίγραφο, που έδειξε ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν σέβεται, όπως έλεγαν, όχι μόνο τα όργανα, αλλά ούτε και το καταστατικό.

Αμέσως επικαλέστηκαν το άρθρο 39, που αναφέρει ότι η τελική επιλογή των βουλευτών και των ευρωβουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή. Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Π. Πέρκα και Αννέτα Καββαδία σήκωσαν το βάρος της σύγκρουσης την περασμένη εβδομάδα απέναντι σε Θεοδώρα Τζάκρη, Χρήστο Σπίρτζη, Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η προτροπή του Τάκη Κατσαρού (πρώην συνεργάτη του Νίκου Φίλη) που κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να καθαιρέσουν τον νέο πρόεδρο, ενεργοποιώντας το άρθρο 20 του καταστατικού. Ωστόσο, στελέχη της «Ομπρέλας» με τα οποία συνομίλησε η «R» αρνούνταν κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια σκέψη και έκαναν λόγο για προσωπικές απόψεις του Τ. Κατσαρού.

Αντιθέτως, αποτελεί γεγονός πως η «Ομπρέλα» αλλά και άλλες τάσεις ετοιμάζονται την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσουν κείμενα, στα οποία θα υπάρχουν πολύ σκληρές αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα μετά την επικράτηση του Στ. Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές. Οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό, όπως και τα ραντεβού και οι ζυμώσεις, είναι συνεχείς. Το κείμενο είναι έτοιμο από την πλευρά της «Ομπρέλας», ωστόσο τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν ήθελαν να το καταθέσουν πριν από την ολοκλήρωση της μάχης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ώστε να μη δώσουν αφορμή για να επαναληφθούν οι κατηγορίες περί υπονόμευσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ