Ο Χαρδαλιάς απαντά στον χάρτη του Ακάρ με περιοδεία σε 24 νησιά

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Με περιοδεία σε 24 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έβαλε στο στόχαστρό του ο Χουλουσί Ακάρ την περασμένη εβδομάδα, απάντησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Περιοδεία Χαρδαλιά σε νησιά και νησίδες του ανατολικού Αιγαίου

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις 7 Δεκεμβρίου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ANADOLU) – το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας – έδωσε στην δημοσιότητα χάρτη με τον οποίο αμφισβητούσε συνολικά 18 ελληνικά νησιά και τις νησίδες που τα περιβάλλουν, από την Σαμοθράκη ως το Καστελλόριζο.

Δείτε τον χάρτη

“Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία” πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και “να πατά στη γη” είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Άμεση απάντηση

Η Ελληνική Κυβέρνηση απάντησε άμεσα και με τον πιο ηχηρό τρόπο. Εκτός από τις ασκήσεις που έγιναν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, πραγματοποίησε επίσκεψη σε συνολικά 24 νησιά και νησίδες, όπου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο έχουν ισχυρή παρουσία αλλά είναι έτοιμες να ανταποκριθούν άμεσα σε κάθε πρόκληση από την τουρκική πλευρά.

Το Σάββατο, βρέθηκε στις έδρες:

– Του Στρατηγείου της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) και των readiness ελικοπτέρων SUPER PUMA και CHINOOK στο αεροδρόμιο ΜΑΡΙΤΣΩΝ, στη Ρόδο.

– Της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) στη Μεγίστη.

– Του Αεροπορικού Αποσπάσματος (Α/ΑΠ) στην Κάρπαθο, όπου παρέστησαν και οι Διοικήσεις με αντιπροσωπείες στελεχών και στρατεύσιμων της ΔΑΝ Καρπάθου, του Ναυτικού Παρατηρητήριου Καρπάθου 51Ν και του 9ου Σταθμού Αναφοράς.

– Των Επιτηρητικών Φυλακίων «ΑΓ. ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ» στη Σύμη, «ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ» και «ΡΩ» στα ομώνυμα μικρονήσια.

Επίσης, επισκέφθηκε το ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ, που βρίσκεται σε αποστολή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ κατά την παραμονή του στη Ρω, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω» (Δέσποινα Αχλαδιώτη), ως ένδειξη τιμής για την προσφορά της στην πατρίδα.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, επισκέφθηκε Συγκροτήματα, Μονάδες και Φυλάκια των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή ευθύνης της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων, στα Δωδεκάνησα, βρέθηκε στα νησιά Τήλος, Κως, Ψέριμος, Καλόλιμνος, Κάλυμνος, Λέρος και Φαρμακονήσι.

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μετέβη στις έδρες:

– Της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) στην Τήλο.

– Του 588 Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕ) στη Λέρο.

– Των Επιτηρητικών Φυλακίων (ΕΦ) «ΑΓ. ΦΩΚΑ» στην Κω, «ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ» και «ΦΑΡΟΣ» στην Καλόλιμνο, «ΧΑΛΗ» στην Κάλυμνο, «ΨΕΡΙΜΟΥ» και «ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ» στα ομώνυμα νησιά.

Κατά την παραμονή του στην Κω, συναντήθηκε και αντήλλαξε ευχές με τα πληρώματα επιφυλακής (readiness) των ελικοπτέρων UH-1H HUEY, στο αεροδρόμιο του νησιού.

Ο κ. Χαρδαλιάς στο πλαίσιο των επισκέψεων, ενημερώθηκε από τις Διοικήσεις για τις τρέχουσες δράσεις των Μονάδων και των Φυλακίων, ενώ απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες θητείας και τους εθνοφύλακες, τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν σε καθημερινή βάση, με τον καλύτερο δυνατό και εξαιρετικά επιτυχημένο τρόπο, με μαχητικό πνεύμα και με απτά αποτελέσματα αποτροπής, διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, εκπέμποντας παράλληλα ισχυρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Επίσης, αντήλλαξε μαζί τους ευχές με την ευκαιρία των επερχόμενων Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων και της έλευσης του νέου έτους.

Η περιοδεία χθες περιλάμβανε την επίσκεψη στα νησιά του κεντρικού νατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου:

– Τη ΔΑΝ ΙΚΑΡΙΑΣ στην ομώνυμη νήσο.

– Το ΕΦ «ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ» στη Σάμο.

– Το ΕΦ «ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ» στην ομώνυμη νήσο.

– Το ΕΦ «ΨΑΡΩΝ» στην ομώνυμη νήσο.

Ενώ η περιοδεία του ολοκληρώνεται σήμερα έχοντας επισκεφθεί:

– Το ΕΦ «ΜΗΘΥΜΝΑΣ» στη Λέσβο, καθώς και το ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ.

– Την Τακτική Διοίκηση 41 Συντάγματος Πεζικού στη Σαμοθράκη.

– Το ΕΦ «ΠΛΑΚΑΣ» και τα κλιμάκια Α/Φ και Ε/Π Επιφυλακής (READINESS) στη Λήμνο.

Τον Νίκο Χαρδαλιά συνόδευσε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ