Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τι πιστεύουν οι πολίτες μετά το debate των πολιτικών αρχηγών

Μία νέα δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας, μετά το debate των πολιτικών αρχηγών, και ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Πρόκειται για την έρευνα που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 7 μονάδες. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,1% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 8,9%, το ΚΚΕ με 6,3%, η Ελληνική Λύση με 2,8% και το ΜέΡΑ25 με 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,1%, η Εθνική Δημιουργία με 1,1% και η Νίκη με 1,1%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου εκτιμάται στο 9,4% (8% αναποφάσιστοι και 1,4% ΔΑ).

Δημοσκόπηση Metron Analysis πρόθεση ψήφου Δημοσκόπηση Metron Analysis πρόθεση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 28%, μια διαφορά άνω των 8 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 7,4%, η Ελληνική Λύση μπαίνει στη Βουλή με 3,3%, στο 4,4% το ΜέΡΑ25, ενώ στο 2,5% είναι η Πλεύση Ελευθερίας, στο 1,3 η Εθνική Δημιουργία και η Νίκη.

Δημοσκόπηση Metron Analysis εκτίμηση ψήφου

Η παράσταση νίκης

Δημοσκόπηση Metron Analysis παράσταση νίκης

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% και ο Αλέξης Τσίπρας με 22%.

Ως καταλληλότερος πολιτικός αρχηγός για να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι ο Κ. Μητσοτάκης με 32% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 21%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis καταλληλότερος πρωθυπουργός

Συσπειρώσεις-Μετακινήσεις

Δημοσκόπηση Metron Analysis συσπειρώσεις

Αναποφάσιστοι και άλλοι

Το 54% των πολιτών απαντούν ότι ενδιαφέρονται πολύ για τις εκλογές, 32% αρκετά, 8% όχι και τόσο και καθόλου μόλις 6%.

Το 93% των πολιτών λέει ότι θα πάει να ψηφίσει σίγουρα ναι (82%) και μάλλον ναι (11%). Μάλλον όχι λέει το 3% και σίγουρα όχι επίσης 3%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis εκλογές ενδιαφέρον

Δημοσκόπηση Metron Analysis εκλογές συμμετοχή

Αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας

Στο ερώτημα αν οι πολίτες θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας υπάρχει ένα μοίρασμα στις απόψεις. Το 50% είναι είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% υπέρ των συνεργασιών.

Δημοσκόπηση Metron Analysis αυτοδυναμία/συνεργασίες

Αξιολόγηση

Δημοσκόπηση Metron Analysis αξιολογήσεις

Κατεύθυνση της χώρας

Το 54% λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 39% προς τη σωστή, χωρίς πολλές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη έρευνα.

Δημοσκόπηση Metron Analysis πορεία χώρας

Ως σημαντικότερο πρόβλημα θεωρείται η ακρίβεια ανεβαίνοντας όμως στο 33% (27%). Ακολουθεί η οικονομία με 27% (26%), η ανεργία με 7% (8%), η διαφθορά με 4% (3%) και η ανασφάλεια/ανεπάρκεια κυβέρνησης με 4% (4%).

Δημοσκόπηση Metron Analysis σημαντικότερο πρόβλημα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ