Μουζάλας: Προς το συμφέρον μας η ολοκλήρωση των εργασιών στα επτά κέντρα για τους πρόσφυγες

Τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγωνστα νησιά και το ένα κέντρο επαναπροώθησης είναι έτοιμα. Το κέντρο καταγραφής στην Κω θα είναι έτοιμο σε 5 ημέρες. Στη Σάμο, που λειτουργεί το κέντρο καταγραφής θα είναι έτοιμο στις 23 του μηνός, λόγω επέκτασης των εγκαταστάσεων, ενώ το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα υπάρξει προσθήκη σε αποθήκη του ΟΛΘ.

Αυτά ανακοίνωσσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Οι δυσκολίες καλύφθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και είπε ότι η ολοκλήρωση των εργασιών στα 5 hot spot συν 2 κέντρα «είναι προς το δικό μας συμφέρον καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωριστεί ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και από την άλλη πλευρά ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα των προσφύγων με ανθρωπιστικό χαρακτήρα ώστε οι πρόσφυγες να ζουν με αξιοπρέπεια και να έχουν τα δικαιώματά τους».

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε τους φόβους του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα της επιστροφής των προσώπων -μεταναστών και προσφύγων- στην Τουρκία, μόνο υπό την έννοια, όπως είπε, ότι μπορεί να υπάρξουν αστοχίες, να υπάρχουν θύματα, γιατί τα πράγματα στη θάλασσα είναι πολύ δύσκολα.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε λάθος τις θέσεις που διατυπώνουν αξιωματούχοι τεσσάρων χωρών (σ.σ.: οι χώρες του Βίζενγκραντ) για κλείσιμο των συνόρων, αποδίδοντας τη στάση τους στο κλίμα ξενοφοβίας από το οποίο διακατέχονται και οδηγούνται σε παραλήρημα, στοχοποιώντας την Ελλάδα που έχει το ηθικό πλεονέκτημα. «Όλοι είμαστε ενωμένοι, ακόμη και η αντιπολίτευση, απέναντι στο θέμα του κλεισίματος των συνόρων, δεν αφαιρούμε τα τάμπλετ και τα υπάρχοντα των προσφύγων και δεν συμφωνούμε με το “push back”», είπε χαρακτηριστικά και  επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις χειρότερες συνθήκες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σχολίασε σχετικά ότι, εάν κάποιος πιστεύει ότι «αν κλειστεί στον εαυτό του μπορεί να επιζήσει κάνει λάθος». Η Ελλάδα, επισήμανε, τήρησε την υπογραφή της και αναμένει από την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Κινείται προς την κατεύθυνση να υπάρξουν από τη μια πλευρά ασφάλεια και τάξη και από την άλλη ανθρωπισμός. Εξήρε δε το ρόλο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην ολοκλήρωση των 5 κέντρων για την επίλυση όλων των ζητημάτων και αναφέρθηκε στη συνδρομή της αστυνομίας που ανέλαβε και ολοκλήρωσε το 80% των διαδικασιών.

Όσον αφορά τη μείωση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρας (από 2.500 ανθρώπους προχθές, μόλις 250 χθες και κανένας σήμερα), ο κ. Τόσκας παρατήρησε ότι «η μείωση αυτή στηρίζει την άποψή μας ότι η Τουρκία παίζει ρόλο-κλειδί και μπορεί να ρυθμίσει τις μεταναστευτικές ροές. Θα φανεί τι ρόλο θα παίξει. Τα λόγια δεν αρκούν. Περιμένουμε τι θα κάνει».

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτης Σγουρίδης τόνισε πως η έγκαιρη ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας σημαίνει ότι τηρεί την υπογραφή της.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για την κτήση και μεταφορά οικίσκων. Όπως είπε, παραγγέλθηκαν με εξειδικευμένο διαγωνισμό 1.100 οικίσκοι, παρουσιάσθηκαν 7 εταιρείες και οι 4 έδωσαν προσφορά. Οι 250 οικίσκοι είναι έτοιμοι και οι υπόλοιποι αναμένονται περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο το ΥΠΕΘΑ ζήτησε επίσπευση της κατασκευής τους έως τις 23 του μηνός. Το κόστος, όπως είπε, ανήλθε σε 12,76 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ και έχει μάλιστα καταβληθεί μέρος τους.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Αυτό είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – ΦΩΤΟ

Ο Πάνος Καμμένος «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ