Μητσοτάκης vs Τσίπρας: «Μονομαχία» στο Youtube με το βλέμμα στους νέους

Μεγάλη συζήτηση έχει σηκώσει τις τελευταίες μέρες το ενδεχόμενο ενός ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές, και κυρίως ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Κι όμως δύο αρχηγοί μονομάχησαν έστω και χωρίς την κοινή τους παρουσία σε ένα άγνωστο, έως τώρα, γήπεδο γι’ αυτούς. Στο youtube…

Άλλωστε οι φετινές εκλογές της 21Μαϊου χαρακτηρίζονται και από τον μεγάλο αριθμό πολιτών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Και το youtube είναι το γήπεδο τους, όπως και τα social media.

Στις φετινές εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά περίπου 430.000 νέοι από 17 έως 21 ετών. Από αυτούς:

  • Oι 112.097 είναι νέοι εκλογείς 17 ετών (έτος γέννησης 2006)
  • Οι 109.719 είναι νέοι εκλογείς 18 ετών (έτος γέννησης 2005)
  • Οι 108.762 είναι νέοι εκλογείς 19 ετών (έτος γέννησης 2004)
  • Οι 108.017 είναι νέοι εκλογείς 20 ετών (έτος γέννησης 2003)

Όπως είναι εύκολο αντιληπτό η συμμετοχή και κυρίως η ψήφος των 430.000 νέων θα επηρεάσει άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, λοιπόν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με πιο χαλαρή διάθεση προσπάθησαν να φτάσει το μήνυμα τους στις πιο μικρές ηλικίες.

Την αρχή έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο podcast «Μπούκλα 99» και τη Νεφέλη Μεγκ. Η Νεφέλη Μεγκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα το 1997. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου, αλλά αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική πορεία. Ασχολείται με την κωμωδία και το YouTube. Ταυτόχρονα, μέσα από τα βίντεο και τις δημοσιεύσεις της στο Instagram αναλύει με έναν μοναδικό, απλό και σαφή τρόπο καθημερινά νομικά ζητήματα, τα οποία μπορούν να γίνουν κατανοητά από τον κάθε έναν από εμάς.

Απέναντι στην Νεφέλη Μεγκ ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν τους νέους, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

«Η νέα γενιά έχει μια υποχρέωση να συμμετέχει στα κοινά. Η αποχή δεν είναι λύση. Κάποιος θα πάρει τις αποφάσεις για το δικό σου μέλλον και είναι καλύτερα να συμμετέχεις σε αυτή τη διαδικασία από το να μην συμμετέχεις. Η συμμετοχή είναι καλύτερη από την αποχή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εμένα είναι να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα και δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τη διαφορά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε μια συζήτηση-συνέντευξη στο κανάλι της youtuber Zoe Pre, κάλεσε τους νέους να πάνε μαζικά στην κάλπη και σημειώνοντας ότι η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή γιατί «κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα». Η Ζoe Pre κατά κόσμον Ζωή είναι επιτυχημένη YouTuber, ραδιοφωνικός παραγωγός και hostess του δικού της podcast με τίτλο «Κρίμα». Το κανάλι της στο YouTube, όπου φιλοξενείται το podcast και μοιράζεται βίντεο με στιγμές από την καθημερινότητά της, τα ταξίδια της, καθώς και άλλα χιουμοριστικά βίντεο, μετρά περισσότερους από 144.000 subscribers.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα social media τόνισε: «Δεν θεωρώ ότι τα social media είναι κατ’ ανάγκη ο καλύτερος καθρέφτης του τι συμβαίνει πραγματικά στην κοινωνία, ειδικά το Twitter, το οποίο μερικές φορές μετατρέπεται σε ένα εξαιρετικά τοξικό forum ανταλλαγής ύβρεων.

Προσπαθώ να έχω όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για το τι συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Πολλές φορές, αυτή η ενημέρωση μπορεί να έρχεται από τα social media ή μπορεί να έρχεται μέσω ενός γράμματος που μπορεί να μου στείλει ένας πολίτη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε τις μουσικές προτιμήσεις του: «Μου αρέσει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας. Όταν ήμουν έφηβος είχα τρέλα με τους Dire Straits. Μετά ήρθε η εποχή που άκουγα U2». «Ο ένας γιος μου βάζει τη δική του ταυτότητα στο κινητό μου και βάζει διάφορους ράπερ που δεν τους ξέρω», συνέχισε. Μίλησε επίσης για την αγάπη του για τον κινηματογράφο, τις ταινίες που βλέπει στις πλατφόρμες Cinobo και Netflix, ενώ θυμήθηκε ότι υπήρχε περίοδος στο παρελθόν που κάθε Οκτώβρη επισκεπτόταν το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για τις δραστηριότητές του στον ελεύθερο χρόνο του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι συνηθίζει να παίζει μπάσκετ με τα παιδιά του, να πηγαίνει θέατρο και σινεμά, καμιά φορά στο γήπεδο, να βρίσκεται με φίλους και να πηγαίνει για χειμερινή κολύμβηση.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Σε μία σειρά πανεπιστήμια, όχι σε όλα, πίσω από το πανεπιστημιακό άσυλο κρύβονταν κακοποιά στοιχεία τα οποία συχνά δεν είχαν τίποτα να κάνουν με το πανεπιστήμιο, τα οποία ουσιαστικά καταλάμβαναν χώρους εντός του πανεπιστημίου και ασκούσαν βία εις βάρος φοιτητών, καθηγητών και άλλων.

Είναι μια κατάσταση αυτή η οποία μπορεί να είναι αποδεκτή σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο; Η απάντηση είναι όχι. Αν λοιπόν αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή πρέπει να δούμε πώς θα την διορθώσουμε.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία έτσι όπως δρομολογήθηκε ήταν ουσιαστικά μία ήπια μορφή παρέμβασης εντός του πανεπιστημίου, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τέτοια φαινόμενα. Προφανώς δεν είναι το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας και χρειάζεται και η συνεργασία των πανεπιστημίων για να μπορέσουμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο που τα πανεπιστήμιά μας θα είναι πραγματικά ασφαλή.

Γιατί κι εσύ αν σπουδάζεις -και έχεις σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο- το τελευταίο το οποίο θέλεις είναι να μπαίνεις στο πανεπιστήμιό σου και να βρίσκεσαι αντιμέτωπη με φαινόμενα βίας που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την ελευθερία της έκφρασης και με την ακαδημαϊκή σου ζωή εντός του πανεπιστημίου.

Αυτό το πρόβλημα πήγαμε να αντιμετωπίσουμε. Η παρέμβασή μας θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά ήπια ως προς τον τρόπο με τον οποίον στήθηκε αυτό το σώμα. Και πιστεύω ότι συνολικά στο ζήτημα αυτό έχουμε κάνει κάποια βήματα προόδου, κατ’ αρχάς κατοχυρώνοντας την πραγματικότητα: ότι δεν γίνεται να έχουμε μέσα στα πανεπιστήμια καταλήψεις και στοιχεία τα οποία δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τη δουλειά των πανεπιστημίων».

Ο Αλέξης  Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης και των υψηλών ενοικίων, ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά. Ανέπτυξε ειδικότερα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για έλεγχο στο airbnb, για τη δημιουργία «τράπεζας στέγης» από αναξιοποίητα ακίνητα του δημοσίου και ιδιωτών, με κίνητρα για τους ιδιοκτήτες όπως η ενεργειακή αναβάθμιση και η ανακαίνιση του σπιτιού τους, με την προϋπόθεση να προσφέρονται με φθηνό ενοίκιο και για διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου. Όσον αφορά στο πώς βλέπει το ζήτημα της ασφάλειας, σημείωσε ότι η ασφάλεια έχει να κάνει με τη δουλειά, με τη σύνταξη, με την περίθαλψη, με τις μεταφορές, με την έμφυλη βία, «με μια αστυνομία που να αντιμετωπίζει το έγκλημα και όχι που θα συνεργάζεται με το έγκλημα, όπως γίνεται με την Greek Mafia», με ένα κράτος δίπλα στον πολίτη για τις ανάγκες του και όχι αναξιοκρατικό και ρουσφετολογικό.

«Αν έχεις μια αναπηρία να μπορείς να περπατήσεις με ασφάλεια στο πεζοδρόμιο ή να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου να σε φροντίσει ανεξάρτητα αν έχεις την οικονομική δυνατότητα», πρόσθεσε. Τόνισε δε ότι «το θέμα πια δεν είναι αν θα μείνουμε Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη σε αυτά τα απλά καθημερινά πράγματα».

Όσον αφορά την φορολογία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η φορολογία μειώθηκε για όλους. Γιατί επιμείναμε τόσο στη μείωση της φορολογίας; Γιατί θεωρούσαμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπερφορολογήσει, κυρίως τη μεσαία τάξη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταβάλουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους, από αυτό το οποίο απαιτείτο, στα κρατικά ταμεία και να κρατιέται πίσω, συνολικά, η ανάπτυξη της χώρας.

Θεωρούμε λοιπόν ότι έχουμε αυτή τη στιγμή ένα ύψος φορολογίας το οποίο είναι πολύ πιο αποδεκτό από αυτό το οποίο βρήκαμε όταν ήρθαμε στα πράγματα, πριν από τέσσερα χρόνια.
Πάμε τώρα να δούμε τι σημαίνει δίκαιη φορολόγηση. Στην Ελλάδα εάν κερδίζεις περισσότερα χρήματα πληρώνεις περισσότερο φόρο».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την φοροδιαφυγή ανέφερε: ««Έχουμε θέμα με την αισχροκέρδεια, με τη φοροδιαφυγή, με τη φοροαποφυγή. Όταν κάποιος παρανόμως κερδίζει, κάποιοι αδίκως χάνουν. Και συνήθως είναι οι λίγοι αυτοί που παρανόμως κερδίζουν και πολλοί αυτοί που αδίκως χάνουν», τόνισε. Για τις επικρίσεις που δέχεται για την μεσαία τάξη υπογράμμισε ότι «ξεχνούν ότι ήμασταν σε μνημόνια και έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Προφανώς έγιναν και αδικίες, τις οποίες αισθανόμαστε την ανάγκη να αποκαταστήσουμε για αυτό έχουμε ρίξει πολύ μεγάλος βάρος στο πώς θα ενταχθεί στο πρόγραμμά μας όχι μόνο οι αδύναμοι αλλά και η μεσαία τάξη».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ