Μητσοτάκης: Γιατί προχώρησα σε ανασχηματισμό – Τι είπε για τον Αποστολάκη

Για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

“Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά κείμενα, όλοι νομίζετε πως έχετε σχεδιάσει τον ανασχηματισμό, που θα θέλατε να δείτε, αλλά επιτρέψτε μου η επιλογή των υπουργών είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού και δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι δημόσια τα κριτήρια με τα οποία κάνω τις επιλογές” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητος γιατί είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνησή μας” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τον Αποστολάκη

“Έκρινα ότι σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα ότι θα ήταν μια ευκαιρία να προτείνω σε έναν άνθρωπο ο οποίος σίγουρα σύμφωνα με το βιογραφικό τουλάχιστον είχε επιχειρησιακές δυνατότητες – δεν προέρχεται από τον δικό μας χώρο – για να συμβολίσω αυτή την ενότητα που τόσο απαραίτητη είναι σε ένα τέτοιο  χαρτοφυλάκιο.   Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ” ανέφερε για τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

‘Το βέβαιο είναι ότι τελικά είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με τις επιλογές τις οποίες κάναμε στο υπουργείο. Έχουμε έναν υπουργό με τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία, επιχειρησιακό, με έναν υφυπουργό ακόμα πιο επιχειρησιακό  και πιστεύω ότι θα στελεχώσουν το υπουργείο με μεράκι και κέφι για να αποκτήσουμε μια πολιτική προστασία αντάξια των καιρών αλλά και για να χτίσουν πάνω στην πολύ σημαντική δουλειά που ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε στην πολιτική προστασία όλο αυτό το διάστημα” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου, τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν επιδιώκουν καμία συναίνεση. Η συναίνεση που επιδιώκω είναι με την κοινωνία, με τους πολίτες θέλω να συνομιλώ απευθείας.

Με ανθρώπους, που βγαίνουν και ζητάνε μια βδομάδα πριν αυτό που έκανα, ένα πρόσωπο υπερκομματικό και μία εβδομάδα μετά να φέρονται με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι δεν έχω πολλά πράγματα να πω” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπε για τις δημοσκοπήσεις

Ο Πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται για την κυβέρνηση καθώς και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έστριψε προς τα δεξιά μετά τον ανασχηματισμό είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. “Παρότι προσπαθήσαμε πολύ και ήμασταν πιο έτοιμοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στον βαθμό που θα θέλαμε”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η συγγνώμη δεν είναι μια πράξη πολιτικής ευθύνης. Πρέπει να οδηγεί και σε απτά αποτελέσματα, κυρίως στην ανάγκη να βελτιωθούμε, να δούμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε καλύτεροι”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι το πιο δύσκολο σημείο καμπής προηγείται με διψήφια διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.

Τι είπε για τον ανασχηματισμό και τη “δεξιά στροφή”

Όσον αφορά στην κριτική που διατυπώνεται για “δεξιά στροφή” της κυβέρνησης, είπε ότι δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα.

“Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά, αυτό για το οποίο μίλησα χθες, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια που απαιτεί από τους πολιτικούς, ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Θα επιμείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός. “Όταν κάνω επιλογές για υπουργείο, αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν το πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να υπηρετήσει την πολιτική. Γιατί η πολιτική δεν αλλάζει με βάση τα πρόσωπα” συμπλήρωσε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ