Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη

«Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο.

LIve οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Σολτς, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο

Επισήμανε ακόμη πως η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση χρέους παγκοσμίως και διεμήνυσε, μεταξύ άλλων πως είναι ακλόνητος ο προσανατολισμός της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις. «Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος ανέδειξε από την πλευρά του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ως βασικά θέματα των συνομιλιών που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Καγκελαρία, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά θεμάτων.

Ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη.

«Η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία δια της βίας. Υπό την Χαμάς υποφέρουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες (…). Οι πράξεις της είναι ωμής βαρβαρότητας. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία το αντιμετωπίζουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Απαγορεύσαμε τη δράση της», πρόσθεσε ο καγκελάριος. Ο κ. Σολτς τόνισε ακόμη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Χαμάς και να μην της δοθεί η δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει τις επιθέσεις της και ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατική χώρα, η οποία είναι προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενεργεί αναλόγως. «Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ (ενν. από τον Ταγίπ Ερντογάν) είναι παράλογες», κατέληξε.

Σημεία των κοινών δηλώσεων

Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Κλειδί ο ακλόνητος προσανατολισμός στις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον η πολιτική σταθερότητα
  • Εθνική πρόοδος η επενδυτική βαθμίδα
  • Φέτος αναμένεται να κάνουμε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων με τους Γερμανούς τουρίστες να προτιμούν το χρέος ενώ το χρέος μειώνεται.
  • Τα νέα που σας φέρνω από την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα. Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη
  • Η προηγούμενη επίσκεψή μου ήταν λίγο πριν παγώσει όλη η Γηραιά Ήπειρος λόγω κορονοιού
  • Ελλάδα και Γερμανία μοιράζονται τις ίδιες αξίες και τους ίδιους στόχους για το μέλλον
  • Η Αθήνα επιμένει ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή. Είναι πολύ πιθανό κράτη πρώτη γραμμής όπως η Ελλάδας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις στα σύνορά τους με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η Γερμανία αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα
  • Για το Μεσανατολικό Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά αυτό πρέπει να ασκείται με τους κανόνες του πολέμου, του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου. Διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και υποστηρίζουμε κάθε βοήθεια προς τους αμάχους με ανθρωπιστικές παύσεις.
  • Συζητήσαμε και το Κυπριακό, κοινός στόχος να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στη βάση των προτάσεων του ΟΗΕ
  • Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται σε διαφορετικό μονοπάτι. Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να πετύχουν περισσότερα με πιο στενή συνεργασία

Όλαφ Σολτς:

  • Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις στενές σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας
  • Μας απασχόλησε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς
  • Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του
  • Οι ανθρωπιστικές παύσεις και η προστασία των αμάχων έχει σημασία
  • Η Χαμάς κρατά ομήρους γυναίκες και παιδιά χωρίς τις μητέρες τους και αυτό είναι μια σκληρή πράξη που κάνει ένοχη την Χαμάς
  • Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων
  • Γερμανία και Ελλάδα θα στηρίξουμε την Ουκρανία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ