Μητσοτάκης: Η τριμερής καταδίκασε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Ιδιαίτερη αναφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στο Κάιρο.

«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Σημείωσε πως τα ζητήματα αυτά τα έθεσε και στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και πρόσθεσε: «αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επισήμανε.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ο ίδιος και ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασαν στον κ. Αναστασιάδη «την απόλυτη στήριξή μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Λύση, στη βάση μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπε και ο κύριος Πρόεδρος χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς εγγυήσεις».

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν την 7η Σύνοδο της τριμερούς συνεργασίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι συζητήθηκε η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, κάτι που αποτελεί απόδειξη της ενίσχυσης των δεσμών των τριών χωρών, όπως είπε.

«Συνομολογήσαμε μια Συμφωνία Συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών. Κάτι που, όπως αντιλαμβάνεστε, ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τις τρεις χώρες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «συνυπογράψαμε όμως κι ένα τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων. Αυτό, αφού εξετάσαμε τα πολύ σημαντικά κοινά βήματα τα οποία έχουν γίνει στον Τουρισμό, στην επιχειρηματική και τελωνειακή συνεργασία, τη Γεωργία, τη Ναυτιλία, την προστασία του Περιβάλλοντος. Καθώς η χώρα μου, η Ελλάδα, εξέρχεται πια με σταθερά βήματα από την οικονομική κρίση, τα ζητήματα της διεθνούς εξωστρέφειας, της περιφερειακής συνεργασίας, της προώθησης ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα προς την Κύπρο και προς την Αίγυπτο, ανεβαίνουν πολύ ψηλά στην ατζέντα των δικών μας πολιτικών προτεραιοτήτων».

Επίσης, όπως τόνισε, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τη μεγάλη επιτυχία του Προγράμματος “Νόστος”, «καθώς είμαστε τρεις χώρες που διαθέτουμε ισχυρή διασπορά. Καταλήξαμε, επίσης, σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας αλλά και για το κομβικό ζήτημα της προστασίας από τη θαλάσσια ρύπανση. Γι’ αυτό επιμείναμε στην ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν Μόνιμη Γραμματεία στη Λευκωσία, ώστε να υποστηρίξει όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε επίπεδο Κορυφής».

Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του με «ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδη ένα τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πυλώνες αρμονικής συνεργασίας, συμπόρευσης και προόδου προς όφελος των λαών, αλλά και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο δρόμο αυτόν βαδίζει και θα βαδίζει σταθερά η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής» και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τα θετικά της μηνύματα και κυρίως τα γόνιμα αποτελέσματά της «σύντομα θα γίνουν φωτεινός φάρος για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ