Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας

Τον ρόλο της Ελλάδας και την σημασία της ως ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση που είχε την Τρίτη με τον δημοσιογράφο John Defterios στο πλαίσιο του forum «Future Investment Initiative», στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του Πρίγκιπα Διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Ο κ.Μητσοτάκης εξήρε το επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας αλλά και των χωρών του Κόλπου, έκανε μια ανασκόπηση της κατάστασης στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως, εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο για το ορατό μέλλον, και είπε ότι η μεταφορά του θα μπορούσε να γίνει με έναν αγωγό, όπως ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, στην Ελλάδα, ή θα μπορούσε να είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο, και από την υγροποιημένη του μορφή θα επαναεριοποιηθεί στην Ελλάδα.

“Έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε όχι μόνο το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά επίσης και το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.” είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε και στην προώθηση των διασυνδέσεών μας, ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι υπογράψαμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά την επέκταση αυτού του είδους των συμφωνιών και με τη Σαουδική Αραβία.

“Εάν αυτή η περιοχή έχει τη δυνατότητα να παράγει πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές -και αναφέρομαι πρωτίστως στον ήλιο- δεν θα ήταν προς το κοινό συμφέρον η μεταφορά αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά; Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό; Θα μπορούσε να γίνει εάν δημιουργούσαμε μια διασύνδεση είτε από την Αίγυπτο είτε από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Και στη συνέχεια από την Ελλάδα, η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να περάσει στην ευρωπαϊκή αγορά” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι δεν υφίσταται γεωπολιτική απειλή, και ότι εν τέλει η Τουρκία “θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά”, ενώ δήλωσε ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή στο διάλογο.

Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας της, επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του, και τόνισε:

“Το βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω σήμερα είναι ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ