Μητσοτάκης: Γιατί αποφασίστηκε το lockdown στην Αττική – Βλέπουμε το τέλος του τούνελ

Τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η Αττική να μπει σε καθεστώς lockdown, εξήγησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι “βλέπουμε το τέλος του τούνελ” σχετικά με την πανδημία.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης “αυτό το οποίο μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα”. Σημείωσε ότι “η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά” και διαμήνυσε πως “πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ”.

Ειδική αναφορά έκανε στην τηλεργασία, σημειώνοντας πως αν δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα ποσοστά θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Η αστυνόμευση έχει τα όριά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός. “Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και κούραση του κόσμου. Αν συγκρίνετε με άλλες χώρες ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος”, συμπλήρωσε.

Σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “κάθε εβδομάδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική. Η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. ‘Αλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα” και σημείωσε πως “έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχή, “μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε” και πρόσθεσε ότι “η Πάτρα είναι ήδη κλειστή. Η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί”.

Υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες”, ενώ ανέφερε πως δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πρόσθετους αναισθησιολόγους από αυτούς που έχουμε. “Όποιος είναι διαθέσιμος τον αξιοποιούμε”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εμβολιασμών, τόνισε πως το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. “Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία”. Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. “Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση”, είπε για να προσθέσει πως “είναι παράνομη μια διμερής συμφωνία. Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος για λίγα πρόσθετα εμβόλια. Από τον Απρίλιο και μετά δεν θα έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των εμβολίων. Σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Εγώ πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δείχνουν ότι καλύπτουν και τις μεταλλάξεις”.

Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα – Το brand Ελλάδα έχει ενισχυθεί

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα”. Όπως είπε, “πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον για δύο χρόνια. Δεν υπάρχει θέμα μνημονίου”.

“Μια γρήγορη ανάκαμψη θα βελτιώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό που με προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας” είπε αλλά δήλωσε αισιόδοξος “γιατί υπάρχουν αποταμιεύσεις”.

Σε αυτό το σημείο, τόνισε πως “επιμένω στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Με αυτό το πιστοποιητικό, δεν θα χρειάζεται να μπεις σε καραντίνα, ούτε να πληρώσεις τεστ. Η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα, μια χώρα ασφαλή, στην Ευρώπη, με καλό σύστημα υγείας . Θα προσελκύσουμε ανθρώπους να ζήσουν εδώ. Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα. Το brand Ελλάδα έχει ενισχυθεί”.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα “να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές. Να τις στηρίξουμε με ρευστότητα” και συνέχισε λέγοντας πως “η τουριστική σεζόν δεν θα αρχίσει τον Αύγουστο. Θα είμαστε πολύ καλύτερα από το 2020 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμαστε το 2019. Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, θα έρχονται. Όταν θα φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, ρεαλιστικά από το Μάιο και μετά, θα δούμε τι προτεραιότητες θα βάλουμε”, είπε ο πρωθυπουργός.

Για το γεύμα στην Ικαρία: Η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες – Δεν θα επαναληφθεί

Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για την επίσκεψή του στην Ικαρία και για τη φωτογραφία από το γεύμα που παρατέθηκε.

“Δεν νομίζω ότι το λέει κανείς εκδρομή αναψυχής. Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε τους λόγους της επίσκεψης, συνεπώς σημαίνει ότι κάτι έγινε λάθος και δεν θα επαναληφθεί”, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Αλλά δεν γίνεται να παίρνει το θέμα της διαστάσεις που πήρε, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση καλούσε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Καταλαβαίνω γιατί ενοχλήθηκε ο κόσμος. Αλλά από αυτό μέχρι αυτή την τεράστια βαβούρα, αν η μόνη κριτική που μπορεί να μας ασκήσει η αντιπολίτευση είναι για την ταράτσα στην Ικαρία, σημαίνει ότι κάνουμε κάτι καλά. Είμαι ανοιχτός στην κριτική, αλλά δεν πρόκειται να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Δεν πρόκειται να δεχτώ από κανέναν ότι ο Μητσοτάκης πήγε διακοπές”.

“Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα να πάω στην Ικαρία για να φάω ντολμαδάκια γιαλαντζί”, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός. “Τα ίδια άτομα που ήμασταν μαζί στο ελικόπτερο, τα ίδια άτομα βρέθηκαν σ’ αυτή τη βεράντα για ένα κέρασμα 15 λεπτών”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν είμαι διατεθειμένος να την αναιρέσω. Σας είπα ότι η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις μου και πρώτος σας λέω ότι δεν θα επαναληφθεί”.

Έδωσε και τη διάσταση ότι “ίσως κάποιοι ενοχλήθηκαν που πήγε στην Ικαρία ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός, ένα νησί με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπου ίσως κάποιοι να θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε να πάει ποτέ ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός. Θα μπορούσα, κάλλιστα, να πω ότι η ΝΔ στην Ικαρία είναι 3ο κόμμα γιατί να πάω; Αλλά δεν αντιμετωπίζω τις περιοδείες μου έτσι”, για να αφήσει αιχμές για την ποιότητα της αντιπολίτευσης όπως είπε, σημειώνοντας ότι “δεν είναι δυνατόν το ζήτημα αυτό να παίρνει τη διάσταση που πήρε όταν η αντιπολίτευση καλούσε σε συγκεντρώσεις στην Ικαρία”.

“Και ο κ. Τσίπρας έκανε συναντήσεις σε μαγαζιά, συζήτησε με φορείς σε κλειστά μαγαζιά, με περισσότερα από 10 άτομα και δεν φορούσαν και μάσκες. Είδατε κανέναν από τη ΝΔ να το αναδεικνύει; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση”, είπε ο πρωθυπουργός.

Οι υπουργοί έχουν την υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή – Τράβηξα ήδη αυτιά

“Οι υπουργοί έχουν την υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή” τόνισε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.

“Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις” ανέφερε. Και συνέχισε: “Κι εγώ μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και χθες υπήρχε διχογνωμία και η απόφαση φτάνει σε εμένα. Αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν και πρέπει να την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα “τραβήξει το αυτί” στους υπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε “αυτό νομίζω το έκανα ήδη. Από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι θα δείτε περισσότερη συμμόρφωση και ενδεχομένως λιγότερες παρουσίες. Ξέρετε όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει κάτι. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι να πούμε”.

Αναφερόμενος σε περίπτωση επιβολής ποινής τηλεοπτικής αφωνίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως “δεν υπάρχει τηλεοπτική αφωνία και νομίζω ότι οι υπουργοί είναι πού έμπειροι και όλοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ σε αυτή τη συγκυρία το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο, να μην υπάρχει σύγχυση και ό,τι φαινόμενα -όπως τα είπατε- κακοφωνίας υπήρχαν να διορθώνονται, είτε εν τη γενέσει τους ή ακόμα καλύτερα να προλαμβάνονται”.

Το Μάτι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, λέγοντας πως “το Μάτι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Ήταν από τις τραγωδίες που μας σημάδεψε. Με σημάδεψε και μένα. Ουδείς αθώος ένοχος, ουδείς ένοχος αθώος”.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα “να φροντίσουμε να τρέξουμε την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε στο Μάτι. Είναι μέρα με τη νύχτα αυτό που κάνουμε στην Πολιτική Προστασία σήμερα με αυτό το οποίο γινόταν” και σημείωσε πως “αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη. Όλοι αισθανόμαστε ευθύνη. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε αλλά να είμαστε πιο έτοιμοι. Να μην ξαναδούμε τον αφόρητο κυνισμό που είδαμε”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη δήλωση Ερντογάν: “Ελπίζω η σημερινή έξαρση να είναι της στιγμής” – Τι είπε για τις διερευνητικές

“Είδα τις δηλώσεις Ερντογάν μεταφρασμένες, η εμπειρία μου, μου λέει αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του, αλλά εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν δέχθηκε ερώτηση για τηδήλωση Ερντογάν πως δεν θέλει να συναντηθεί μαζί του.

“Για το κυπριακό υπάρχει πλαίσιο, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όταν θα συγκληθεί η πενταμερής από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σ’ αυτό θα κινηθούν”, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Στα διμερή μας κρατώ το γεγονός – δεν θα μείνω στη σημερινή τοποθέτηση, τέτοιες εξάρσεις μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους – ότι ξεκινήσαμε τις διερευνητικές. Έχουμε προσκαλέσει τους Τούρκους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα και τους περιμένουμε έχοντας προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε απαντήσεις. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο. Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στον Αιγαίο και τη ανατολική Μεσόγειο”.

“Ελπίζω η σημερινή έξαρση να είναι της στιγμής. Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, έχει καλούς συμμάχους, είναι μέλος της Ευρώπης. Εμείς ανήκουμε στην ΕΕ και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο μας. Υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορα μας είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα χωρίς να πάρουμε την άδεια κανενός”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, ξεκαθάρισε ότι “δεν υφίσταται θέμα ούτε αποστρατικοποίησης ούτε γκρίζων ζωνών” και επισήμανε ότι “η ουσία του θέματος είναι ότι η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη. Η απειλή των κυρώσεων είχε αποτέλεσμα. Συνέτεινε και η τακτική των ΗΠΑ. Και η Ευρώπη έχει βάλει τις κυρώσεις στο τραπέζι των συζητήσεων. Η τουρκική οικονομία δεν είναι σε λαμπρή κατάσταση που να μπορεί να αντέχει ένα τέτοιο πλέγμα”.

Όπως υπογράμμισε, “Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες. Νομίζω πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και το 2021 να επενδύσουμε σε μια πιο θετική ατζέντα. Όταν πάει κανείς σε διεθνές δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο όμως το λέμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο. Δεν θα έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Υπήρχε η ωριμότητα όταν το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω. Αν το κλίμα και από την άλλη πλευρά δυναμιτίζεται, τότε τα πράγματα δυσχεραίνουν. Υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Υπήρχαν μεγάλες περίοδοι που αυτό συνέβαινε. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να υπάρχει καλή διάθεση”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.