Μηνύματα Μητσοτάκη με πολλούς αποδέκτες – Με «φόντο» τα ομόφυλα ζευγάρια και την ακρίβεια

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Καταρχάς άνοιξε το δύσκολο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, για το οποίο πολλή συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και με πολλούς βουλευτές της ΝΔ να αντιδρούν.

Η συγκινητική ιστορία του ομόφυλου ζευγαριού που αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης – Η καρκινοπαθής Κατερίνα, η Νικολέτα και το παιδί τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί καθώς αφορά στα παιδιά που ήδη μεγαλώνουν σε οικογένειες με άτομα του ίδιου φύλου ύστερα από υιοθεσία του ενός εκ των δύο, χωρίς όμως, να έχουν τα ίδια δικαιώματα, καθώς αν αυτός που έχει προβεί στην υιοθεσία φύγει από την ζωή το παιδί θα επιστρέψει σε ένα ίδρυμα, αφού ο/η σύντροφος του δεν έχει κανένα δικαίωμα. «Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα; Και τους αφορά πολύ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές της ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν «ναι» στο νομοσχέδιο. Ωστόσο τούς προέτρεψε να απέχουν από την ψηφοφορία, δίνοντας έτσι διέξοδο στους διαφωνούντες. Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει μια πιθανή ηχηρή καταψήφιση του νομοσχεδίου από μερίδα βουλευτών του που θα έστελνε το μήνυμα των σοβαρών τριγμών και της «διάσπασης» της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Και μάλιστα σε ένα νομοσχέδιο το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει και έχει ξεκάθαρη θέση για αυτό, όπως έγινε αντιληπτό και από τη συνέντευξή του.

Μητσοτάκης: Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν θα είναι lifestyle

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε αυτό που ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά είναι ότι θα δώσει χρόνο στη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τόσο για να καταλάβει η κοινωνία τι θέλει και τι δεν θέλει να κάνει, αλλά και για να ενημερωθούν καλύτερα οι βουλευτές. Βέβαια ιδιαίτερη αναφορά κατά τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός έκανε στους υπουργούς, υποστηρίζοντας ότι  «όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο». Βέβαια δεν ανέφερε εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις και τι είδους σε όσους τελικά διαφωνήσουν.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι με το νομοσχέδιο θα επιτρέπεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αλλά θα απαγορεύεται η τεκνοθεσία με παρένθετη μητέρα, υπογραμμίζοντας έτσι και τις διαφορές του νομοσχεδίου που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση σε σχέση με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι «πολύ σημαντική η μη δυνατότητα του δικού μας νομοσχεδίου, για κάποιον μόνο άνδρα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί».

Μητσοτάκης: Η πρωθυπουργία δεν είναι σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα

Ίσως κομβικό σημείο αποδειχθεί η θέση, που διατύπωσε τουλάχιστον δύο φορές στη συνέντευξή του ο κ Μητσοτάκης, ότι δηλαδή δεν θέλει να διχάσει με την προωθούμενη πρωτοβουλία, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα και τον ρόλο της Εκκλησίας στην όλη διαδικασία, που όπως  υπενθύμισε ήταν αντίθετη και στον πολιτικό γάμο, αλλά και στην καύση των νεκρών. «Δεν θα ζητήσω από την Εκκλησία να τελέσει θρησκευτικό γάμο», είπε χαρακτηριστικά.

Για την ακρίβεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά στο θέμα της ακρίβειας αναγνώρισε ότι «είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό και γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα ειδικά τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» στέλνοντας μήνυμα σε όσους κερδοσκοπούν στις πλάτες των καταναλωτών ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.

«Και αν αυτό το οποίο λέω ενοχλεί αυτές τις εταιρείες, τι να κάνω, εγώ έχω μια υποχρέωση: να προστατεύσω αυτή τη στιγμή τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσω ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά -είμαστε σε μια ενιαία αγορά, έχουμε την ίδια αγορά, αυτό υποτίθεται ότι πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτα και πάνω από όλα την ενιαία αγορά- ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τις παρεμβάσεις στον χώρο της ενέργειας και των τροφίμων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα και σε άλλους τομείς, χωρίς να εξαιρεί για παράδειγμα τις τηλεπικοινωνίες, όπου επίσης στη χώρα μας οι τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις […] σε όλο το πλαίσιο προϊόντων και υπηρεσιών» όπως τόνισε, σε συνεργασία με την επιτροπή ανταγωνισμού.

«Έκλεισε» τη συζήτηση για ευρωπαϊκό αξίωμα

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με την συνέντευξη για άλλη μία φορά και τα σενάρια για μεταπήδηση του σε κάποιο κορυφαίο ευρωπαϊκό αξίωμα το καλοκαίρι μετά τις ευρωεκλογές. Μάλιστα έδειξε και τη δυσφορία του για τα συγκεκριμένα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει .

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά, την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας με κατηγορηματικό τρόπο αυτή την συζήτηση.

Η φράση «η πρωθυπουργία δεν είναι σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα» ήταν το «κλειδί» που δείχνει τις προθέσεις του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ