Μήνυμα του ΓΕΕΘΑ: Όποτε θέλουμε οι «Σκιές του Αιγαίου» φτάνουν Κύπρο… μέρα – νύχτα

Τα επίλεκτα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), των «Σκιών του Αιγαίου» του ΓΕΕΘΑ, όπως είναι το παρατσούκλι τους, έστειλαν ηχηρό μήνυμα για την ετοιμότητά τους. Με δύο σκάφη ανορθόδοξου πολέμου – MARK V, από ο σύνολο των τεσσάρων τα οποία είχαν παραχωρηθεί δωρεάν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα επίλεκτα στελέχη της ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων έφτασαν μέχρι την Κύπρο, με μεγάλες ταχύτητες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα «βέλη» των Ομάδων Ανορθόδοξου Πολέμου έχουν ένα τρομακτικό πλεονέκτημα κινήσεων στη θάλασσα, αφού τα 25μετρα σκαριά τους μπορούν να κινηθούν με ταχύτητες έως 65 κόμβων.

Η σχεδίαση τους, που παραπέμπει σε σχήμα V, τους εξασφαλίζει χαμηλό ίχνος στα αντίπαλα ραντάρ, ενώ η μεταφορική ικανότητα των 16 ατόμων με τον εξοπλισμό τους σε συνδυασμό με τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν τα καθιστούν ως ιδανικά μέσα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Σκάφη του ίδιου τύπου χρησιμοποιούν και οι NAVY SEALS των ΗΠΑ.

Τα σκάφη παραχωρήθηκαν δωρεάν από το πλεόνασμα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Πριν λίγες ημέρες, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η Τριμερής Συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος, των ΗΠΑ, και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Ναυτικής Βάσης «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί της Κύπρου.

Η εν λόγω Συνεκπαίδευση στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 20 Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς MARK-V του Πολεμικού Ναυτικού, αποσκοπούσε στην αναβάθμιση του επιπέδου της συνεργασίας, της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ σε συμμαχικό πλαίσιο.

Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας εκτελέστηκαν αντικείμενα όπως παρακάτω:

  • Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης – Άμεσης Αντίδρασης
  • Ελεύθερου Σκοπευτή
  • Α΄ Βοηθειών
  • Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον
  • Μη συναινετική νηοψία
  • Τεχνικές – Τακτικές Βασικών Οδηγιών Επιχειρήσεων (ΒΟΕ) Ομάδων

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε ευρεία χρήση των νεοαποκτηθέντων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς MARK-V σε αποστολές μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε υποστήριξης Επιχειρήσεων Αμφίβιου Περιβάλλοντος και Μη συναινετικής νηοψίας. Στην Άσκηση συμμετείχε και το Ειδικό Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς «USNS Carson City» της «Μilitary Sealift Command» του Ναυτικού των ΗΠΑ.

«Στόχος επετεύχθη» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, δημοσιεύοντας και τις σχετικές εντυπωσιακές φωτογραφίες από την άσκηση, που έβριθαν μηνυμάτων προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω Συνεκπαίδευση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει σκοπό την ενίσχυση της συνέργειας με φίλες και σύμμαχες Χώρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ