Άγρυπνοι φρουροί: Οι «σκιές του Αιγαίου» και τα «φαντάσματα» των αιθέρων σε διαρκείς ασκήσεις – ΦΩΤΟ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση με συνεκπαιδεύσεις με σύμμαχες και φίλες χώρες, υπό τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ.

του Χρήστου Μαζανίτη

Μπορεί στο Αιγαίο λόγω τουριστικής σεζόν να έχουν παύσει οι Εθνικές Ασκήσεις, ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση με συνεκπαιδεύσεις που σχεδιάζει και προγραμματίζει το ΓΕΕΘΑ.

Οι «Σκιές του Αιγαίου», οι επίλεκτοι της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με τις Ειδικές Δυνάμεις της Σλοβακίας από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Ιουλίου.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα προκεχωρημένων τεχνικών καταδύσεων με συσκευές κλειστού κυκλώματος, κολύμβηση επιφανείας, τεχνικές αμφίβιας εφόδου, άφεση λέμβου από Ελικόπτερο και επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και συναντίληψης των συμμετεχόντων, καθώς και του επιπέδου διαλειτουργικότητας κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω δραστηριότητα εντάσσεται στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς την στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, με σκοπό την από κοινού προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό επίπεδο.

Όμως, και τα «φαντάσματα των αιθέρων», τα θρυλικά Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν σε άσκηση με πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ιταλίας, στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής αποστολής.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Ιουλίου, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΕΛΛΗ με Μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG-2), στην οποία έχει ενταχθεί και η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, στοχοποίησης, προχωρητικών ελιγμών, ηλεκτρονικού και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή 2 ελληνικών μαχητικών F-4 και 1 ιπτάμενο ραντάρ – ΑΣΕΠΕ EMB-145Η της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δείτε φωτογραφίες:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ