Μίνι Σύνοδος Καΐρου – Μητσοτάκης: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε υποστηρικτές της Αιγύπτου»

Για ιστορική μέρα που υπογράφηκε η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο έκαναν λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά το τέλος της μίνι Συνόδου του Καΐρου.

Μητσοτάκης στην μίνι Σύνοδο του Καΐρου: Να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι πρόκειται για μία εξαιρετική ημέρα καθώς Αίγυπτος και ΕΕ προχωρούν σε πιο στενή συνεργασία. «Για εμάς οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουμε μία πιο στενή συνεργασία ΕΕ και Αιγύπτου είναι μία εξαιρετική μέρα σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξήγησε ότι τέθηκαν ξεκάθαροι στόχοι γι’ αυτή την συνεργασία.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου αλλά και των σχέσεων της Αιγύπτου με την ΕΕ. Η στρατηγική συνεργασία αυτή υπογράφεται σε μία περίοδο τρομερής αναταραχής στην Μέση Ανατολή. Όλοι φυσικά ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στην Γάζα ειδικά για την περίπτωση μίας χερσαίας επίθεσης που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε την πάγια θέση των Βρυξελλών για κατάπαυση πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διόδων και απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Στο Κάιρο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο της μίνι συνόδου μεταναστευτικό και ενέργεια

Σε εκείνο το σημείο ο πρωθυπουργός είπε προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου: «Είμαστε ευγνώμονες για την υπεύθυνη θέση που είχατε όλον αυτόν τον καιρό. Έχει τεράστια σημασία για την διεθνή κοινότητα να δράσουμε όλοι μαζί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια γίνει για να πετύχουμε την σταθερότητα στην περιοχή».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την σταθερότητα στην περιοχή και συνεχάρη την Κύπρο για το άνοιγμα ενός νέου ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου που πηγαίνει προς την Ράφα.

Μεταναστευτικό: Στο Κάιρο αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πακέτο στήριξης της ΕΕ στην Αίγυπτο ύψους 7 δισ. ευρώ

«Ως αφορά τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις συγχαίρουμε την Αίγυπτο για την προσπάθεια που έχει κάνει να ανασχέσει τις μεταναστευτικές ροές και τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φιλοξενεί στα εδάφη της. Θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε νόμιμους δρόμους μετανάστευσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τέλος σημείωσε ότι συζητήθηκε και ο ενεργειακός τομέας και υπογρράμμισε ότι η Αίγυπτος «μπορεί να γίνει ένα ενεργειακό κέντρο για την περιοχή». «Η ΕΕ είναι δίπλα σας και είναι έτοιμη να βοηθήσει την Αίγυπτο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει» είπε προς τον Αλ Σίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλ Σίσι: Στις σημερινές συζητήσεις υπογραμμίστηκαν τα κοινά συμφέροντα μας

Για «μία πολύ σημαντική στιγμή» για τις σχέσεις της ΕΕ και της Αιγύπτου έκανε λόγο ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. «Η επίσκεψη σας σήμερα έχει μία τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί πετύχαμε να κάνουμε μία σημαντική αλλαγή και εμβάθυνση στην συνεργασία μας», είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Ανέφερε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στο Καΐρο βοηθάει στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ και Αιγύπτου και συνοδεύεται από ένα πακέτο για την ενίσχυση της αιγυπτιακής οικονομίας ύψους 7,4 δισ. ευρώ. «Η κυρία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγώ συμφωνήσαμε να κάνουμε μία σύνοδο ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο αυτό το εξάμηνο για να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, οι συζητήσεις αφορούσαν την ενεργειακή συνεργασία Βρυξελλών και Καΐρου αλλά και το μεταναστευτικό. «Οι συζητήσεις θα συνεχίσουν για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις όπως οι μεταναστευτικές ροές. Θα συμπεριλάβουμε μία καινούργια διάσταση για να ανασχέσουμε τις ναυτικές ροές. Εννιά εκατομμύρια μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο και απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές με τους Αιγύπτιους πολίτες. Τα κοινά μας συμφέροντα υπογραμμίστηκαν στις σημερινές μας συζητήσεις», υπογράμμισε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Και πρόσθεσε: «Μία μεγάλη ανησυχία αποτελεί και ο πόλεμος στην Παλαιστίνη. Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια για να στείλουμε ακόμα περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση που ζουν». Μάλιστα ανέφερε ότι ήρθε σε επαφή με τον ισραηλινό στρατό προκειμένου να απορριφθεί το ενδεχόμενο να γίνει βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων από τα εδάφη που κατέχουν από το 1967 στην Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

«Θα ήθελα να κλείσω είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα ενωμένο μήνυμα στην διεθνή κοινότητα και να τονίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο παλαιστινιακός λαός. Η καθυστέρηση για την λύση αυτής της σύρραξης προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη σταθερότητας στην περιοχή», κατέληξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Φον Ντερ Λάιεν: Οι 6 πυλώνες του οικονομικού πακέτο των 7,4 δισ. ευρώ

«Η συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο είναι φυσικά τεράστιας σημασίας. Η παρουσία 6 ευρωπαίων ηγετών εδώ σήμερα δείχνει πόσο βαθιά εκτιμούμε αυτήν την συνεργασία», είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «ιστορική μέρα» καθώς ενισχύεται η δύναμη των διμερών σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου. Όπως εξήγησε η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας στηρίζεται σε 6 βασικούς πυλώνες που θα υποστηριχθούν από ένα καινούργιο οικονομικό πακέτο 7,4 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο τα επόμενα 4 χρόνια.

Οι 6 πυλώνες:

  • Ενίσχυση πολιτικού διαλόγου για να προωθεί η δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Οικονομική σταθερότητα
  • Επενδύσεις και εμπόριο
  • Μετανάστευση και κινητικότητα: Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια του πακέτου προς την Αίγυπτο θα επενδυθούν σε αυτόν τον τομέα
  • Ασφάλεια και επιβολή του νόμου
  • Άνθρωποι δεξιότητες και έρευνα

Για τον πόλεμο στην Γάζα η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «αυτές οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο κρίσεως. Είμαστε όλοι τρομερά ανήσυχοι για τον πόλεμο στην Γάζα. Η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον λιμό αυτή την στιγμή. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».

«Ανησυχούμε παρά πολύ για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει μία επίθεση πλήρους κλίμακας στην Ράφα. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει στην Γάζα. Πεντακόσια φορτηγά την ημέρα χρειάζεται να πηγαίνουν στην Γάζα. Διακόσια εβδομήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ θα παρέχει η ΕΕ στους Παλαιστίνιους. Έχουμε ήδη στείλει 1.800 τόνους βοηθητικό και φαρμακευτικό υλικό και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό το υλικό θα φτάσει στην Γάζα», είπε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Παράλληλα υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής. «Ανυπομονώ να γυρίσουμε αυτή την καινούργια σελίδα στην σχέση μας», είπε προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Τι είπαν Χριστοδουλίδης, Ντε Κρο, Νεχάμερ και Μελόνι

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε μία ιστορική μέρα και την μακροχρόνια φιλία που διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αίγυπτος. «Είναι μεγάλη τιμή να είμαι μέρος αυτής της ιστορικής μέρας. Που σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και συνέχισε: «Η Κύπρος δεν είναι μόνο το μέλος της ΕΕ που είναι πιο κοντά στην Αίγυπτο αλλά μοιραζόμαστε και μία μακροχρόνια φιλία με την Αίγυπτο». Χαρακτήρισε την Αίγυπτο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και σημείωσε: «Εδώ και καιρό ήθελε η Κύπρος μία συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου. Και με υπερηφάνεια βλέπουμε σήμερα την υπογραφή αυτής της συνεργασίας».

O πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο τόνισε ότι με την σημερινή συμφωνία «προσπαθούμε να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα και να βοηθήσουμε την οικονομία της Αιγύπτου. «Θα δημιουργηθεί μία ζωτική δημοκρατία στην Αίγυπτο που θα δώσει όνειρα και ελπίδα για την νέα γενιά», είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ είπε ότι η συνεργασία ΕΕ – Αιγύπτου πηγαίνει σε ένα νέο επίπεδο. «Ευχαριστούμε για τις ανοιχτές συζητήσεις και τον ανοιχτό διάλογο που είχαμε σήμερα. Ευχαριστούμε πρόεδρε Αλ Σίσι που φιλοξενείτε στα εδάφη σας έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών και έχετε ανασχέσει τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές», υπογράμμισε ο Καρλ Νεχάμερ.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι εξήγησε ότι σήμερα έχει επιτευχθεί ένας πολύ σημαντικός στόχος με την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο. «Θεωρώ, ότι το γεγονός πώς βρισκόμαστε εδώ όλοι μαζί για να υπογράψουμε αυτή την στρατηγική συνεργασία είναι το αποτέλεσμα μίας έντονης διπλωματικής συνεργασίας στην οποία έχουμε εμπλακεί όλους αυτούς τους μήνες», είπε η Τζόρτζια Μελόνι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ