Μιχάλης Κατρίνης στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση να ζητήσει κυρώσεις για την Τουρκία

Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει ξεκάθαρες θέσεις από τους Συμμάχους και τους εταίρους απέναντι στην Τουρκία και αυτό σημαίνει κυρώσεις, λόγω της αναθεωρητικής της πολιτικής, δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης σε συνέντευξή του στον Real FM 97,8 και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα. 

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του  ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι “είναι προβληματικό το γεγονός ότι μία χώρα που εφαρμόζει την ίδια αναθεωρητική στρατηγική με τη Ρωσία, καταφέρνει μέσα από εκβιασμούς να κερδίζει αυτό που θέλει. Και την πώληση όπλων και αεροσκαφών. Κάποιοι ήθελαν να πείσουν τον τελευταίο ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση συνδυάζοντάς το μάλιστα με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Μιλώντας για θρίαμβο και μεγάλες επιτυχίες. Εμείς τότε λέγαμε θα δούμε ποια θα είναι η στάση των συμμάχων μας, όταν κι εφόσον τεθούν τα ζητήματα.

Κάνοντας μία πρώτη απομίμηση και επικρίνοντας τη στάση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, οποίος λέει “βρείτε τα”, αυτή η στάση μας δημιουργεί προβληματισμούς. Και η χθεσινή απόφαση δεν ενδείκνυται για πανηγυρισμούς. Θα πρέπει να θέσουμε ευθέως και το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία, και πραγματικά δεν κατανοώ γιατί αυτό δεν ετέθη στην τελευταία σύνοδο κορυφής, αλλά θα πρέπει και στο ΝΑΤΟ να ζητήσουμε να υπάρχει εμπάργκο όπλων απέναντι σε μία χώρα που πραγματικά φαίνεται ότι όχι μόνο δε σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά εφαρμόζει ακριβώς την ίδια ατζέντα που εφαρμόζει η Τουρκία.”

“Η Τουρκία κερδίζει, το ΝΑΤΟ κλονίζεται”

Ο κ. Κατρίνης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν είχε καμία επιφύλαξη στη διεύρυνση της Συμμαχίας και “δεν καταλαβαίναμε το σκοπό που εξυπηρετούσε η επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εδώ δύο χώρες σύρονται σε μία συμφωνία, που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε και προσβλητική, και για το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ. Όταν απειλεί με βέτο η Τουρκία και καταφέρνει να κερδίσει πράγματα σε σχέση με τη δική της παρουσία και τη μελλοντική αντιμετώπιση από τους Συμμάχους στο θέμα της προμήθειας οπλικών συστημάτων, καταλαβαίνετε ότι και η ίδια η φιλοσοφία, κι ο ίδιος ο πυρήνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αρχίζει πλέον και κλονίζεται. Το λέω αυτό γιατί το ΝΑΤΟ είναι αυτό που στηλιτεύει την εισβολή της Ρωσίας και την πολιτική του κ. Πούτιν γενικότερα απέναντι στο διεθνές σύστημα ασφάλειας, όταν το ίδιο το ΝΑΤΟ επιτρέπει να υπάρχουν εκβιασμοί από εφάμιλλες και παράλληλες στρατηγικές που εφαρμόζει η Τουρκία, όλα τα πράγματα αυτά αναθεωρούνται πλέον.

Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτη. Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν έχει χαλαρώσει την προκλητικότητά της, εξάλλου οι υπερπτήσεις συνεχίζουν και κορυφώνονται, ακούγεται κάτι και για έξοδο ερευνητικού πλοίου στα όρια της Ελλάδας και της Κύπρου. Νομίζω λοιπόν ότι δεν μπορούμε ούτε να εφησυχάζουμε ούτε μπορούμε να μένουμε στις λεκτικές διαβεβαιώσεις η παραινέσεις των συμμάχων. Εδώ θα πρέπει να τεθούν ευθέως τα ζητήματα. Θα πρέπει και οι Σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Κι αυτό σημαίνει επιβολή κυρώσεων, γιατί συνεχίζεται αυτή η αναθεωρητική και επιθετική και προκλητική στάση της Τουρκίας. Θα πρέπει να υπάρξει επιβολή κυρώσεων και το εμπάργκο απέναντι στη γείτονα χώρα.”

Για την οικονομία ο κ. Κατρίνης είπε ότι υπάρχουν δύο ερωτήματα:

“Το πρώτο είναι αν ήταν τόσο εύκολο, με μια νομοθετική ρύθμιση να καταργηθεί η ρήτρα και να γλιτώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αυτές τις απίστευτες χρεώσεις εδώ και μήνες, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αυτό από τον Οκτώβριο; Γιατί η τροπολογία που ψήφισε δεν προβλέπει κάποιο κόστος για το Δημόσιο. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν πραγματικά θα υπάρχει μείωση στους λογαριασμούς η αν το ποσό της ρήτρας θα μετακυληθεί στις χρεώσεις των λογαριασμών, όπως άφησε να εννοηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ χθες; Αυτό θα φανεί στους επόμενους λογαριασμούς που θα πάρουμε. Αυτό θα φανεί και θα αξιολογηθεί από τους πολίτες. Αυτήν τη στιγμή όλος ο κόσμος μιλάει ή καλύτερα παραμιλάει για τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα.

Έχουμε ράλι ανόδου των τιμών, αλλά την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν βλέπουμε ελέγχους, αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχει η λειτουργία του κράτους να προστατεύσει τους καταναλωτές. Εδώ η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι με τα λόγια δεν αλλάζει η πραγματικότητα για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Θα πρέπει να γίνουν σοβαροί και εντατικοί έλεγχοι. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για την αδράνεια αυτή. Και η ακρίβεια που συνεχίζεται τρώει το εισόδημα και των πολιτών και των επιχειρήσεων.”

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

“Από τη στιγμή που υπάρχει μια δικαστική απόφαση θα πρέπει αυτή η απόφαση να εφαρμόζεται και να αφορά όλους όσοι θίγονται από προηγούμενες αποφάσεις που μείωναν τις συντάξεις. Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε διαχωρισμός ούτε αυτό το δίλημμα που είχε θέσει η κυβέρνηση και σε ανάλογη προηγούμενη απόφαση, ότι θα σας δώσουμε αυτά τα ποσά, αλλά θα παραιτηθείτε από τα επιπλέον που δικαιούστε, λόγω της απόφασης που εκδόθηκε. Άρα η κυβέρνηση τώρα ας αφήσει τις προσπάθειες κοινωνικού αυτοματισμού, και να προσπαθεί να χρεώνει στους συνταξιούχους πιθανή δημοσιονομική εκτροπή. Είναι η ίδια κυβέρνηση που ομνύει στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά τα στοιχεία, τα κρυφά ελλείμματα και τα κρυφά χρέη, που αφορούν και τις καταπτώσεις εγγυήσεων και τις μεταθέσεις πληρωμών, για το επόμενο διάστημα, δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει συνετή δημοσιονομική διαχείριση, αλλά φοβόμαστε βάσιμα ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη δημιουργική λογιστική της περιόδου 2007-2009.”, κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Ακούστε εδώ το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ