Μιχαηλίδου στον Realfm 97,8: Μεγαλύτερη του πληθωρισμού η αύξηση του κατώτατου μισθού – Διευκρινίσεις για όσους έχουν χρέη στα Ταμεία

Μεγαλύτερη από τον ρυθμό του πληθωρισμού αναμένεται να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είπε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα.

«Η διαδικασία είναι μια διαδικασία διαβούλευσης της Πολιτείας με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων. Στόχος είναι στην 4ετία να φτάσει ο μέσος μισθός στα 950 ευρώ από 780 που είναι σήμερα. Περιμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ώστε να προχωρήσουμε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού που έρχεται σε μια περίοδο που μας ταλανίζει το κύμα ακρίβειας» τόνισε αρχικά η Δόμνα Μιχαηλίδου και συνέχισε λέγοντας:

«Η αύξηση θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Τέλος Μαρτίου θα κατατεθεί σε υπουργικό συμβούλιο η πρόταση για τη νέα αύξηση. Άρα από αρχές Απριλίου θα εφαρμοστεί, ώστε να ενσωματωθεί από την αρχή της τουριστικής περιόδου».

Σχετικά με το ποσοστό της αύξησης είπε «ούτε βλέπω, ούτε γνωρίζω ποια θα είναι. Είναι σημαντικό να είναι μεγαλύτερη από τον ρυθμό του πληθωρισμού».

Για τις οφειλές στα Ταμεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι έχουν χρέη στα Ταμεία και δεν τα έχουν ρυθμίσει, η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε δίνοντας τις εξής διευκρινίσεις:

«Κάθε χρόνο ορίζει το κράτος την ασφαλιστική ικανότητα. Δεν είναι η ασφαλιστική ενημερότητα. Αφορά στο κομμάτι των πληρωμών ενός πολίτη στα Ταμεία του που ανταποκρίνεται στην υγειονομική κάλυψη που έχει από το κράτος. Πριν από το 2014 και τον Άδωνι Γεωργιάδη αν δεν πλήρωνες τα Ταμεία σου δεν είχες πρόσβαση πουθενά. Τότε ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι αν πληρώνει κάποιος ή ρυθμίσει τα χρέη του καλύπτεται κανονικά. Αν δεν τα ρυθμίσει, έρχεται το κράτος και καλύπτει τις παροχές σε δημόσια νοσοκομεία. Μέσα στην πανδημία που τα νοσοκομεία ήταν απροσπέλαστα, το κράτος είπε ότι ασφαλισμένοι και μη, με χρέη ή χωρίς, μπορούν να πάνε και σε ιδιώτες γιατρούς. Τώρα που τελείωσε η πανδημία όλοι όσοι πληρώνουν τα Ταμεία ή  ρυθμίζουν τα χρέη μπορούν να έχουν κάλυψη και σε ιδιώτες γιατρούς. Κανένας όμως, δεν μένει χωρίς κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία. Αν κάποιος δεν πληρώσει ή δεν κάνει ρύθμιση, δεν έχει κάλυψη στους ιδιώτες γιατρούς, εκτός από τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ