Μετωπική για τα ναυπηγεία

Μετωπική για τα ναυπηγεία

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση και προσωπική κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένονται από το πρωί σήμερα στη Βουλή, κατά τα διάρκεια της συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από χθες στοχοποίησε ήδη και τον πρωθυπουργό, προσπαθώντας να του «φορτώσει» το κόστος από τη ταύτιση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή τις συνέπειες εάν κάπου τον αφήσει ακάλυπτο. Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , αναρωτήθηκε αν θα υπερασπιστεί ο κ. Σαμαράς τον κ. Βενιζέλο ή διά της απουσίας του από τη συζήτηση της Βουλής δεν θα τον καλύψει.

Η Κουμουνδούρου, που κάνει λόγο για σκάνδαλο – όπως άλλωστε χαρακτήριζαν τη σύμβαση του 2010 και κορυφαία στελέχη της ΝΔ που τότε ως κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση – θα επιμένει και στο ερώτημα τι φοβάται και γιατί δεν θέλει η κυβερνητική πλειοψηφία να διερευνηθούν αποφάσεις που οδήγησαν ουσιαστικά τα ναυπηγεία στο κλείσιμο. Παράλληλα και αναλόγως της πορείας της συζήτησης ,σύμφωνα με τις διαρροές στελεχών της, θα υψώσει τους τόνους απέναντι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν αναμένεται να λάβει το λόγο και ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις θα μεταβεί στην αίθουσα της ολομέλειας μόνο για την ψηφοφορία, ωστόσο στο παρασκήνιο το Μέγαρο Μαξίμου άσκησε πιέσεις σε βουλευτές κυρίως της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» προκειμένου να μην υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ ουσίαν έθεσε θέμα «κομματικής πειθαρχίας» όσο και αν στις ψηφοφορίες για Εξεταστική ή Προκαταρκτική η ψήφος των βουλευτών είναι κατά συνείδηση.

Ούτως ή άλλως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ελπίδα υπερψήφισης, αφού η ΔΗΜΑΡ αλλά και ανεξάρτητο βουλευτές όπως ο Α. Λοβέρδος και ο Χρ. Αηδόνης θα ψηφίσουν κατά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιθετικός κατά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα κατονομάσει τα συμφέροντα που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του για Εξεταστική.

Σε non paper της Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρονται τα εξής ερωτήματα, που μεταξύ άλλων θα θέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα στη Βουλή προς τον Λέξη Τσίπρα:

«- Τι σχέση έχει το περιεχόμενο και το ύφος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική με όσα έλεγε προσωπικά ο κ. Τσίπρας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το ΓΤ του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρις ότου λάβουν απάντηση στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή επί της πρότασης μομφής;

– Εξυπηρετεί – εξ αντικειμένου ας πούμε – ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα συμφέροντα που συνδέονται με τις αμυντικές προμήθειες και την ναυπηγική βιομηχανία, πέραν των συμφερόντων που επενδύουν γενικά στο αδιέξοδο, στην οικονομική καταστροφή της χώρας, την επιστροφή στη δραχμή και εξ αντικειμένου συμπίπτουν με τις πολιτικές επιδιώξεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ;

– Γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά ενός νόμου (!) που αφορά τα υποβρύχια και τον Σκαραμαγκά, ενώ δήλωσε «παρών» και ουσιαστικά στήριξε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για το ναυπηγείο της Ελευσίνας;

– Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν προκάλεσε εώς τώρα, στη παρούσα Βουλή, επί ενάμιση και πλέον χρόνο, αναλυτική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για το ζήτημα των ναυπηγείων καλώντας όχι μόνο τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και την ιδιοκτησία των ναυπηγείων και τους υποκατασκευαστές των υποβρυχίων αλλά και άλλων πλοίων του ΠΝ και τους εργαζόμενους μαζί;

– Γιατί ο κ. Τσίπρας στηρίζει τα αμαρτωλά αντισταθμιστικά οφέλη;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί ότι εφάπτεται εξ αντικειμένου και με τα συμφέροντα που ήθελαν πάντα και θέλουν και τώρα είτε τον έλεγχο είτε το κλείσιμο και τη διάλυση του Σκαραμαγκά προς ίδιον όφελος. Μήπως ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ονόματα;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά που έχουν στηλιτεύσει τη στάση του κ. Τσίπρα! Διάβασε ο κ. Τσίπρας τι του λένε οι εργαζόμενοι;

Θα υπάρξουν κι άλλες ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας, όπως σε ό,τι ο κ. Δρίτσας είχε αντιπροτείνει την απόσυρση της πρότασης για εξεταστική μιλώντας στον 9,84: Συγκεκριμένα είχε πει: «Εμείς αποσύρουμε αύριο κιόλας την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, αν η κυβέρνηση έρθει -ως έχει υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς ότι θα έκανε μέχρι 31/12/12-, με μια λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παραλαβή των υποβρυχίων και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Εάν πράγματι η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς και κάθε άλλος αρμόδιος υπουργός μπορούν να μας διαβεβαιώσουν ότι επίκειται λύση και μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τότε δεν χρειάζεται να απασχοληθεί το ελληνικό κοινοβούλιο στην αναζήτηση ευθυνών παρελθόντων ετών. Αλλά δεν πρόκειται».

Ήταν άλλη μια υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος των σκληρών ερωτημάτων που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση αυτή όμως έπεσε στο κενό», σημειώνει το non paper της Χαριλάου Τρικούπη.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ