Μενδώνη για Λιγνάδη: Δική μου επιλογή ο διορισμός του στο Εθνικό Θέατρο – Κόντρα με Αναγνωστοπούλου

Για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη μίλησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου. Αναφορικά με τη διαδικασία διορισμού, είπε ότι διορίστηκε με την ίδια διαδικασία που διορίστηκε και ο προηγούμενος διευθυντής επί ΣΥΡΙΖΑ. “Τον Ιανουάριο 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Άλλαξε τον νόμο για διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή; Όχι. Με αυτόν τον νόμο οι υπουργοί Μπαλτάς και Ξυδάκης διορίζουν τον Στάθη Λιβαθινό. Με μια απλή του απόφαση, αυτό που σήμερα αποκαλείτε απευθείας ανάθεση. Το 2016 ψηφίζετει ο νόμος 4369 από τη δική σας κυβέρνηση. Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει του νόμου αυτού ; Εκδίδει προκήρυξη; Όχι. Ανανεώνει τη θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή πάλι χωρίς προκήρυξη, πάλι με απευθείας ανάθεση. Μετά από 3 χρόνια , 29/5/2019, η κα Μυρσίνη Ζορμπά προκήρυξε τελικά τη θέση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου”.

“Πέραν αυτών η προκήρυξη έπασχε με ακυρότητα. Η διάταξη βάσεις της οποίας εξεδόθη η προκήρυξη είχε ήδη καταργηθεί, ως απόδειξη της βιασύνης με την οποία την εκδώσατε. Η αλλαγή νομοθεσίας αμέσως μετά τις εκλογές και η επαναπροκήρυξη της θέσης θα καθυστερούσε τον διορισμό για 6-8 μήνες και το Εθνικό Θέατρο θα έμενε χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή. Αυτό σήμαινε ότι ο όλος καλλιτεχνικός προγραμματισμός για τη σεζόν 2019-2020 θα βρισκόταν στον αέρα με ευθύνη του υπουργείου. Σας θυμίζω ότι τότε δεν υπήρχε ο κορονοϊός και το θέατρο έπρεπε να λειτουργήσει. Το αυτονόητο ήταν να γίνει χρήση του ιδρυτικού νόμου του Εθνικού Θεάτρου, όπως είχε γίνει με τον διορισμό όλων των προηγουμένων καλλιτεχνικών διευθυντών. Παράλληλα με διορισμό Λιγνάδη δήλωσα ρητά ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του και αφού γίνουν νομοθετικές αλλαγές, θα δημοσιευτεί εγκαίρως προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης. Αυτό που έπρεπε να κάνετε εσείς και δεν κάνατε” τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Σχετικά με το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη, η Λίνα Μενδώνη είπε: “θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ήταν δική μου επιλογή. Δική μου επιλογή. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου Ο κ. Λιβαθινός που εσείς διορίσατε, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής είχε δηλώσει ότι θεωρεί εξαιρετική στιγμή να τον διαδέχεται και τον χαρακτήρισε ταλαντούχο άνθρωπο”.

“Το 2018 ο κ. Λιγνάδης ήταν καλεσμένος του προέδρου της Βουλής για εκδήλωση του Νέλσον Μαντέλα. Το κόμμα σας, η ομάδα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις μήνες μετά τον διόρισμό του, τον προσκάλεσε σε εκδήλωση να μιλήσει για τον πολιτισμό. Η δική σας υπουργός Πολιτισμού κυρία Κονιόρδου ήταν πρωταγωνίστριά του και το 2020. Τι θα απαντούσατε σε κάποιον που σας λέει ότι και επί των ημερών σας ο Λιγνάδης ανέβαζε παραστάσεις στο Εθνικό, ότι το κόμμα σας τον καλούσε σε εκδηλώσεις του και ότι η υπουργός Πολιτισμού της δικής σας κυβέρνηση πρωταγωνιστούσε στα έργα του; Τι απαντάτε; Ότι δεν γνωρίζατε δεν θα απαντούσατε; Και θα έχετε δίκιο. Φυσικά και δεν γνωρίζατε. Αυτό όμως ισχύει και για μένα. Ούτε εγώ γνώριζα. Και όταν υπήρξαν καταγγελίες έπραξα αμέσως αυτό που έπρεπε” συνέχισε η κ. Μενδώνη και αναφέρθηκε στην αποπομπή του:

“Στις 6 Φεβρουαρίου 13.42 δημοσιεύεται η σοκαριστική μαρτυρία του Νίκου Σ. που φωτογραφίζει τον Λιγνάδη, χωρίς να αναφέρεται το όνομά του. Πέντε ώρες μετά είχε φύγει από την θέση του. Και αμέσως μετά η υπόθεση πέρασε στα χέρια της δικαιοσύνης. Για κάποιους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαλύπτει. Το έδειξε στην περίπτωση της κυρίας Μπεκατώρου, την οποία ενθαρρύναμε και στηρίξαμε στις αποκαλύψεις της. Το έδειξαν οι διοικήσεις του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αλλά και της ΕΡΤ που διέκοψαν τη συνεργασία με καλλιτέχνες που καταγγέλθηκαν. Το δείχνουν οι θεσμικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για το θέμα”.

“Η συγκάλυψη είναι βαριά λέξη. Δεν προάγει το δημόσιο βίο. Αντίθετα δίνει ώθηση και νομιμοποιεί ακραίες συμπεριφορές και χυδαιότητες όπως αυτές που είδαμε τις προηγούμενες μέρες. Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Η χυδαιότητα, οι θεωρίες συνομωσίας και η φανατική τύφλωση δεν οδηγούν πουθενά. Δεν θα ήθελα τα θύματα να δουν το δικό τους βίωμα να γίνεται αφορμή για να εξυπηρετηθούν άλλου είδους σκοπιμότητες. Θα παρακαλούσα να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές σκοπιμότητες σε αυτό το πεδίο. Όχι πολιτικάντικα παιχνίδια στα τραύματα ανθρώπινων ψυχών” κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Σία Αναγνωστοπούλου: Πείτε μια συγγνώμη

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου η οποία είπε μεταξύ άλλων: “Αύγουστος 2019, από αυτό το βήμα της Βουλής, με τον πλέον επίσημο και αλαζονικό τρόπο αναλάβατε την πολιτική ευθύνη αντικειμενικά να σταματήσετε έναν διαγωνισμό και αναθέσατε το δημόσιο συμφέρον, να το εκχωρήσετε, για τον πιο εμβληματικό θεσμό του Πολιτισμού, το Εθνικό Θέατρο σε ένα πρόσωπο της προσωπικής σας επιλογής. 1η Μαρτίου 2021 σας ερωτώ. Μετά το δικαστικό βούλευμα που παραπέμπει αυτόν τον άνθρωπο με την κατηγορία του κατά συρροή βιαστή επί 30 χρόνια, και μάλιστα ανήλικων σε πολλές περιπτώσεις, έχετε ή δεν έχετε πολιτική ευθύνη για να παραιτηθείτε και να παραιτηθείτε; Έχετε ή όχι την πολιτική ευθύνη για την συγκάλυψη που έγινε από την αρχή όχι μόνο από 6 Φεβρουαρίου, αλλά μέχρι 19 Φεβρουαρίου, όταν είχατε την επιστολή των σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου. Τους καλέσατε ή συνομιλήσατε μόνο με αυτόν που βάρυναν οι φήμες; Όταν ο κ. Ταραντίλης και εσείς είπατε ότι αυτός ο άνθρωπος παραιτήθηκε αυτοβούλως πότε λέγατε αλήθεια; Ο κ. Ταραντίλης βέβαια παραιτήθηκε είχε τη πολιτική ευθιξία. Πότε λέγατε αλήθεια;” Όταν λέγατε ότι αυτοβούλως παραιτήθηκε ή όταν μετά από 15 μέρες θυμηθήκατε ότι εσείς το παραιτήσατε αλλά αθορύβως για να μην τον πετάξατε και στα σκυλιά; ”

“Όλα αυτά καθώς και ο ξεσηκωμός όλων των ανθρώπων του Πολιτισμού σας καθιστούν πρόσωπο νον γκρατα για τον Πολιτισμό. Εσείς αισθάνεστε ότι μπορείτε να εξακολουθήσετε να είστε όχι ως υπουργός μπίζνας για μεγάλα έργα, όπως σας παρουσιάζουν, αλλά του Πολιτισμού;” τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενη στην κ. Μενδώνη.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης

“Εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι αυτό το βήμα της βουλής είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, δικό σας και της κυβέρνησής σας. Ίσως επειδή δεν είστε εκλεγμένη να μην καταλαβαίνετε τι σημαίνουν λογοδοσία και πολιτική ευθιξία” είπε στη δευτερολογία της η κ. Αναγνωστοπούλου.

“Μας κάνατε μια έκθεση ιδεών και ένα μάθημα για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον πολιτικό βίο. Σοβαρολογείτε; Θα μας κάνετε και μάθημα από πάνω; Συνέβησαν κάποια καταλυτικά γεγονότα, όμως ο κόσμος του πολιτισμού είναι εναντίον σας για πολλά πράγματα, η κοινωνία είναι εμβρόντητη κι έκπληκτη και δεν βρήκατε μια λέξη να πείτε σήμερα από το βήμα της βουλής; Μια συγνώμη; Ότι ήταν λάθος η επιλογή μου. Δεν ντρέπεστε; Και θέλετε να μένετε και υπουργός Πολιτισμού; Ποιου πολιτισμού εξηγήστε μου;” τόνισε.

Η κ. Αναγνωστοπούλου κάλεσε την κα Μενδώνη να μιλήσει με τον υφυπουργό της κ. Γιατρομανωλάκη στον οποίο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι τηλεφώνησε πριν από την καταγγελία του Νίκου Σ. για να τον ενημερώσει θεσμικά για καταγγελίες που έχρηζαν διερεύνησης. “Παραιτήθηκε ο κ. Ταραντίλης αντί να παραιτηθείτε εσείς. Το σκάνδαλο Λιγνάδη- Μενδώνη θα το κάνετε σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ; Είστε καθόλου καλά; Βγείτε και πείτε μια συγγνώμη. Διαφορετικά έχουμε πρόβλημα όλος ο κόσμος του Πολιτισμού, όλη η κοινωνία, να συνομιλούμε με μια υπουργό Πολιτισμού απονομιμοποιημένη. Αφού είδατε τα σκούρα είπατε είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος και ότι σας εξαπάτησε. Μπορεί ένας υπουργός εξαπατημένος να μένει στη θέση του; Και αυτό είναι επικοινωνιακό λάθος; Δεν σας βαρύνει εσάς προσωπικά αν ξέρατε τον βίο και την πολιτεία του Λιγνάδη. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες αυτά θα τα ανακαλύψει η Δικαιοσύνη. Για πολιτικές ευθύνες μιλάμε”. είπε.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ξανά η κ. Μενδώνη. “Μιλάτε για τους ανθρώπους του πολιτισμού και αναφέρεστε έως ειρωνικά στις 56 προσωπικότητες του χώρου λέγοντας ότι έχουν κρατικές θέσεις. Στον δικό μας πολιτικό χώρο ανήκουν προσωπικότητες που υπογράφουν την επιστολή;” είπε και διάβασε ορισμένα από τα ονόματα.

“Απαξιώνετε τα πρόσωπα αυτά γιατί διαφοροποιούνται με την προπαγάνδα που έχετε στήσει εις βάρος μου. Αντιθέτως το ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι πρόσωπα διορισμένα από εσάς. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει τη διοίκηση που η κυβέρνησή σας διόρισε και η οποία έβγαλε ανακοίνωση εναντίον μου” τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

“Επικαλείστε τη συνέντευξη Τύπου, όπου είχα μία ατυχή διατύπωση. Υπάρχει όμως μια αντίφαση εδώ. Από τη μια με κατηγορείτε για δήθεν συγκάλυψη και από την άλλη ότι εξέδωσα δικαστική απόφαση χαρακτηρίζοντας τον Λιγνάδη επικίνδυνο. Και τα δύο δεν γίνονται. Αποφασίστε γιατί με κατηγορείτε. Αναγνωρίζω το λάθος μου αναγνωρίστε και εσείς εσείς το άδικο της κριτικής σας.

Όποιος γνώριζε κακώς δεν μίλησε και ειδικά όταν είναι βουλευτής. 1,5 χρόνο γιατί δεν έγινε μια ερώτηση στη βουλή για το θέμα; Γιατί δεν με πήρε κανείς έστω ένα τηλέφωνο όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του να μου πουν ακούγεται αυτό και αυτό; Γιατί δεν με ενημέρωσαν έστω και ανεπίσημα εφόσον λένε ότι ήξεραν; Δεν είναι κάπως οξύμωρο αυτοί που λένε ότι ήξεραν πολλά χρόνια και δεν μίλαγαν, να εγκαλούν εμένα που δεν τα γνώριζα;” κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ