Με “κομματικό” μανδύα η επίσκεψη Βενιζέλου στο Βερολίνο

Με “κομματικό” μανδύα η επίσκεψη Βενιζέλου στο Βερολίνο 

Για λόγους «κομματικής νομιμοφροσύνης», η παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βερολίνο περιορίστηκε σε επαφές με την ηγεσία του «αδελφού» κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών και με στελέχη του SPD που ασχολούνται και με ελληνικά θέματα και σε ένα κλειστό σεμινάριο που διοργάνωσε το «think tank» του κόμματος Ίδρυμα Friedrich Ebert. Η μόνη συνάντηση εκτός Σοσιαλδημοκρατικού πλαισίου ήταν με τον Γιούργκεν Τριτίν, εκλογικό υποψήφιο των Πρασίνων, που θεωρούνται ωστόσο συνεργαζόμενη δύναμη του SPD. 

Ο κ. Βενιζέλος δεν συναντήθηκε με κανένα μέλος της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ήθελε αυτή η επίσκεψη να έχει αποκλειστικά κομματικό χαρακτήρα, ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, αλλά και της επίσκεψης του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ στις 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Επιπλέον, φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ είναι το SPD να εκπροσωπηθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και στο επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η ανεπίσημη εκδοχή θέλει τα κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να συναντηθούν με τον Έλληνα πολιτικό, να μην θεωρήθηκαν από την Ιπποκράτους κατάλληλα για επικοινωνιακή αξιοποίηση. 

Κατά τις συναντήσεις του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή των γερμανικών επιχειρήσεων στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας, ενώ επισήμανε την απουσία των Γερμανών από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπενθύμισε δε ότι π.χ ο ΟΤΕ (δηλαδή η Deutsche Telekom) μεταφέρει τα ταμειακά της αποθέματα σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως και ότι εκκρεμεί η εφαρμογή από την πλευρά της Siemens επενδυτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του συμβιβασμού για την ηθική ευθύνη της εταιρείας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ακόμη για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και καθησύχασε τους συνομιλητές του σε ό,τι αφορά την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. Μετέφερε ωστόσο την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοναζιστικών δυνάμεων. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στο επίκεντρο της δημοσιότητας στην Γερμανία, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που θέλουν τις κυπριακές τράπεζες να επιτρέπουν το «ξέπλυμα» μαύρου ρώσικου χρήματος. Το SPD, ακόμη και χθες, επανήλθε αποκλείοντας για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο να συναινέσει σε παροχή βοήθειας, «διασφαλίζοντας με τα λεφτά των Γερμανών τις περιουσίες των Ρώσων», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος του κόμματος για τα δημοσιονομικά Καρστεν Σνάιντερ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για το ζήτημα της Κύπρου, ο κ. Βενιζέλος έχει να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα, τόσο προς τον Πρωθυπουργό όσο και προς την κυπριακή ηγεσία. Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη μπορεί να προκύψει ανεξαρτήτως του μεγέθους μια χώρας, ενώ κάλεσε όλους να λάβουν υπόψη τους τόσο το πολιτικό ζήτημα της Κύπρου που παραμένει ανοιχτό όσο και την γεωπολιτική της θέση.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ