Με επιπλέον δικαστές θα εκδικαστούν υποθέσεις απολύσεων

Με επιπλέον δικαστές θα εκδικαστούν υποθέσεις απολύσεων

 

Καθησυχαστικός ότι με τον ορισμό επιπλέον δικαστών θα είναι δυνατόν να εκδικαστούν, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος, αγωγές για την ακύρωση απολύσεων εργαζομένων και αιτήσεις έκδοσης προσωρινής ρύθμισης, για τις οποίες ισχύουν ασφαλιστικά μέτρα ή προσωρινές διαταγές, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Πρόκειται για έγγραφη απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τσουκαλά, Δημήτρη Στρατούλη, Αλέξη Μητρόπουλου και Νίκου Βούτση, η οποία αφορούσε στην προθεσμία που έθεσε πρόσφατος νόμος για την υποχρεωτική εκδίκαση μέχρι 1ης Νοεμβρίου του 2013 αγωγών για άκυρη απασχόληση εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση των οποίων έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο και οι οποίες εκκρεμούν και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την 1η Δεκεμβρίου του 2013.

Η ίδια προθεσμία έχει τεθεί και για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή ρύθμιση διαφορών για άκυρη απόλυση, για τις οποίες έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή. Ο Ν. 4172/2013 ορίζει ότι οι υποθέσεις αυτές που έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την 1η Δεκεμβρίου του 2013, εκδικάζονται υποχρεωτικά μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2013, ύστερα από κλήση οποιουδήποτε διαδίκου που κατατίθεται στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου, διαφορετικά αίρεται είτε το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί είτε η ισχύς της προσωρινής διαταγής.

«Με τις θεσπισθείσες διατάξεις, αποσκοπείται η ταχύτερη απονομή του δικαίου στις περιπτώσεις ασφαλιστικών μέτρων, ειδικά με απολυμένους εργαζόμενους οι οποίοι επικαλούνται άκυρη απόλυση.

Έτσι, ούτε οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία ούτε οι εργοδότες παρακωλύονται στον οικονομικό- εργασιακό προγραμματισμό τους», αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσθέτει επιπλέον ότι «περιορίζονται οι συμφωνημένες καταστρατηγικές αναβολές, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τους διαδίκους».

Ωστόσο, οι βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση, εκτιμούν ότι είναι ακατόρθωτο όλες αυτές οι υποθέσεις να προσδιοριστούν μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2013 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και ότι, ακόμα και αν αυτές προσδιοριστούν, είναι αδύνατον να συζητηθούν τη μέρα αυτή και, συνεπώς, η αναβολή θα επιφέρει αυτόματα και αυτοδικαίως την παύση ισχύος προσωρινής διαταγής και την άρση του ασφαλιστικού μέτρου που έχει διαταχθεί.

«Το ζήτημα αντιμετωπίζεται, σε συνεργασία με τους προϊσταμένους των Δικαστηρίων με τον ορισμό επιπλέον δικαστών, έτσι ώστε να είναι δυνατόν όλα τα σχετικά πινάκια να εκδικαστούν προ της παρελεύσεως του ωραρίου», καθησυχάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης τους ερωτώντες βουλευτές και προσθέτει ότι «οι πολίτες σήμερα απαιτούν ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και, προς αυτή την κατεύθυνση, κινείται το υπουργείο».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται περίπτωση για την οποία προσδιορίστηκε δικάσιμος μέχρι 29 Οκτωβρίου του 2013 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με αριθμό πινακίου 33.

Όπως αναφέρουν, καθημερινά προηγούνται των τακτικών πινακίων- υποθέσεων άλλες περίπου 10 έως 15 υποθέσεις, οι οποίες εκδικάζονται πρώτες και, στη συνέχεια, εκδικάζονται άλλες 10 υποθέσεις κατά μέσο όρο, ενώ οι υπόλοιπες αναβάλλονται, λόγω ωραρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ