Μαξίμου: Τι κερδίζει η χώρα από τη συμφωνία σε σύγκριση με τα μέτρα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Τα κέρδη από την συμφωνία με τους δανειστές, σε σύγκριση με τα μνημόνια που είχε υπογράψει με την τρόικα η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές σε non paper, το οποίο αναφέρει:

Τι κερδίζει η χώρα μας από την παρούσα συμφωνία με τους Θεσμούς, σε σύγκριση με τα μέτρα που απαιτούσε η Τρόικα από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου τον Δεκέμβριο του 2014. (5η Αξιολόγηση).

1)   Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

Τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται στην συμφωνία, είναι χαμηλότερα από εκείνα της 5ης αξιολόγησης, κατά 11%. Αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, περίπου κατά 20 δις. 

2)   Αλλαγή στον χρόνο και τα ποσά χρηματοδότησης.

Με την παρούσα συμφωνία, η χώρα καλύπτει το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2019, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Το σύνολο της χρηματοδότησης θα είναι 86 δις, έναντι 4 δις που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση.

3)   Διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι του ποσού των 25 δις.

4)   Επανέρχεται  σε ισχύ ο Θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων.

5)   Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας, προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δις. («πακέτο Juncker»).

 6)  Διατηρείται ο νόμος για τις 100 δόσεις, με μικρές αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, έχουν μπει 850000 οφειλέτες.

Ο νόμος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, χρήση του οποίου δεν έκανε κανένας πολίτης. 

7)   Αποτράπηκε η εκχώρησή των κόκκινων δανείων σε distress funds.

8)   Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η «μικρή ΔΕΗ», παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

9)  Παραμένει σε ισχύ ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χρήση των διατάξεων του οποίου, κάνουν περίπου 350.000 πολίτες.

10)  Παραμένει σε ισχύ η δωρεάν εξέταση των πολιτών στα νοσοκομεία, χωρίς το εισιτήριο των 5 ευρώ.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ