Μαρινάκης για υποψηφιότητα Κασιδιάρη: Υπάρχει νόμος και θα εφαρμοστεί – Αν εκλεγεί τίθεται αυτοδικαίως σε αργία

«Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ο νόμος 3852 του 2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236Α το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος είτε δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα. Υπάρχει ο νόμος και στην συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς θα εφαρμοστεί», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο καθόδου του κ. Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφορετικά νομικά πλαίσια στην βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Όσο απεχθείς και να είναι οι ιδέες κάποιων, όσο απέναντι και αν είμαστε σε αυτές, όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αποσκοπούν στο να αποκλείονται αυτοί που έχουν διαπράξει βαρύτατα και σοβαρότατα αδικήματα και προφανώς αυτό ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση» ανέφερε. «Στόχος των ρυθμίσεων ήταν να μην μπορεί ένα κόμμα να ταυτίζεται με μια εγκληματική οργάνωση, δηλαδή να μην μπορούν μαχαιροβγάλτες να μπαίνουν στη Βουλή», είπε.

Η απάντηση για Μάκη Βορίδη και Τούρκους πράκτορες

«Ο υπουργός δεν υιοθέτησε καμία θεωρία, είτε είναι θεωρία συνομωσίας, είτε είναι κάτι για τον οποιονδήποτε ευθύνεται για μια πράξη εμπρησμού, όποια επαγγελματική ιδιότητα και αν έχει ή όποιο κίνητρο και αν έχει» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέντευξη του κ. Βορίδη. «Η ουσία είναι ότι οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε αυτές τις πράξεις με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που κάνουμε, και βέβαια οι αρμόδιες αρχές, είτε οι ανακριτικές, είτε η δικαιοσύνη να κάνουμε ταχύτατα την δουλειά τους. Παραφράζετε αυτό που είπε ο υπουργός και είπε ότι δεν μπορεί να τον γνωρίζει. Αλίμονο αν γνωρίζαμε τον φυσική ή ηθικό αυτουργό μιας πράξης πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη,» συμπλήρωσε.

ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ

Για την στάση της αντιπολίτευσης στον νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη βουλή υπογράμμισε «ο Σύριζα που πέρασε στο υπερταμείο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ κατηγορούσε με fake news την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα ιδιωτικοποιήσει το νερό. Υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα περάσουν οι μετοχές στο δημόσιο και αυτό το έκανε πράξη. Και τι περίμενε κανείς από αυτούς που μας κατηγορούσαν για το αντίθετο; Να ψηφίσουν την τροπολογία. Και αυτοί την καταψήφισαν. Και το ΠΑΣΟΚ στην συγκεκριμένη τροπολογία ψήφισε παρών» είπε υπογραμμίζοντας ότι ξεπεράστηκε κάθε όριο υποκρισίας ως προς την στάση τους.

Για την αντιπολίτευση

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να είναι επί της αρχής κατά στο νομοσχέδιο και να ψηφίζει 53 από τα 63 συνολικά άρθρα. Για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι ήρθε υποσχόμενο ότι θα είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση και ψήφισε λιγότερα άρθρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι πολίτες το κρίνουν καθημερινά» είπε ο κ. Μαρινάκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για λόγους εντυπώσεων. Είναι επιχειρησιακά σχέδια με βασικό κριτήριο την ουσία και την αποτελεσματικότητα. Ζούμε σε μια χώρα που όταν συμβαίνει κάτι, ένα τόσο τραγικό συμβάν, προσπαθούμε να βγάζουμε συμπεράσματα. Να κάνουμε τους δικηγόρους ή τους εμπειρογνώμονες. Πριν απογειωθεί το οποιοδήποτε εναέριο μέσο δίνεται σχετική πιστοποίηση από τους άρτιους τεχνικούς που εξετάζουν κάθε λεπτομέρεια».

Το 112 και οι νεκροί

Τέλος για τον εάν είχαν ενημερωθεί από το 112 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή του στη φωτιά της Μαγνησίας υπογράμμισε «υπήρχαν και στις δύο περιπτώσεις, εντολές εκκένωσης και απομάκρυνσης. Στην περίπτωση της άτυχης γυναίκας στο Χοροστάσι Μαγνησίας, επειδή ήταν 7 συνολικά οικογένειες, είχαν ειδοποιηθεί και από την Αστυνομία για άμεση εκκένωση και όπως δήλωσε και ο δήμαρχος είχε επικοινωνήσει με όλες τις οικογένειες. Στην περίπτωση του άτυχου άνδρα είχε σταλεί και το 112 και είχε ειδοποιηθεί».

Η εισαγωγική τοποθέτηση

Αρχίζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης είπε:

«Η πατρίδα μας συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία και Κάρυστο. Ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου, Κέρκυρας και Καρύστου, τα μέτωπα έχουν, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μια καλύτερη εικόνα, ενώ η φωτιά στη Μαγνησία δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Καθώς όμως υπάρχει πάντοτε ο φόβος των αναζωπυρώσεων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν συγκεκριμένες καταγγελίες σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί κάποιες από τις πυρκαγιές. Συνολικά τα τελευταία 3 εικοσιτετράωρα έχουν εκδηλωθεί 177 δασικές πυρκαγιές. Μόνο χθες ξέσπασαν 61 πυρκαγιές, ενώ συνολικά εξελίσσονταν 90 μέτωπα σε όλη τη χώρα. Τα ξημερώματα, φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Κηφισιάς η οποία οριοθετήθηκε άμεσα με τη συνδρομή πεζοπόρων τμημάτων και 2 ελικοπτέρων, πριν προλάβει να απειλήσει την Πεντέλη.

Οι καύσωνες

Η αυξημένη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, δημιουργεί τρομακτικά δύσκολες συνθήκες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που δεν είναι εμφανές μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η γειτονική Ιταλία, η Κροατία, η Αλγερία και η Ισπανία. Στην Αλγερία 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην Ιταλία 7. Εκεί μάλιστα οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες καθώς στο βορρά επικρατούν καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι. Στην Κροατία πηγές αναφέρουν πως πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούσαν να απογειωθούν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στη χώρα μας, από τις 17 Ιουλίου, 74 Πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν άοκνα τη μάχη απέναντι στις φλόγες ξεπερνώντας τα όρια του καθήκοντος είμαστε ευγνώμονες.  Οι νέες συνθήκες μας υπαγορεύουν να ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις μας και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός οφείλει να εξελίσσεται ανάλογα με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας στην οποία βρισκόμαστε και αυτό πράττει και η Κυβέρνηση.

Η καταγραφή των ζημιών

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών σε Ανατολική, Δυτική Αττική και Λουτράκι από τα αρμόδια Κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ μηχανικοί του Υπουργείου και κλιμάκια του ΕΛΓΑ, βρίσκονται ήδη στο νησί της Ρόδου έχοντας ξεκινήσει αυτοψίες, όπου τους επιτρέπει η Πυροσβεστική. Η καταγραφή ζημιών έχει ξεκινήσει συγκεκριμένα στις περιοχές: Λάερμα, Λάρδος, Ασκληπιείο και Γεννάδι.
Μέχρι στιγμής, στις περιοχές αυτές τα αρμόδια κλιμάκια έχουν δώσει κόκκινη σήμανση σε 2 σπίτια, 2 επαγγελματικούς χώρους και ένα ακόμα κτίριο και κίτρινη σήμανση σε 8 σπίτια, 8 επαγγελματικούς χώρους και 5 λοιπά κτίρια.
Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κάλεσε τους εργοδότες των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου, προκειμένου για την εξασφάλιση της υγείας των εργαζομένων τους, να προβούν στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους για σήμερα 27 Ιουλίου και μέχρι να εξαλειφθούν οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο της ΒΙΠΕ.

Η ψήφος των αποδήμων

Με τις ψήφους 208 βουλευτών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς. Πρόκειται για μία ιστορική πράξη εθνικής συναίνεσης. Μια κίνηση που θα ενώσει τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.
Η χώρα μας επιτέλους εναρμονίζεται με την πρακτική που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και δίνει τέλος στους πολίτες δύο ταχυτήτων, διευκολύνοντας τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν ένα αυτονόητο δικαίωμά τους.

Το νομοσχέδιο για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Το νομοσχέδιο δίνει το στίγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης, εφαρμόζοντας ουσιαστική κοινωνική πολιτική, μειώνοντας τις ανισότητες, δημιουργώντας αναχώματα -μόνιμα ή έκτακτα- απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και όλα αυτά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

– οριζόντιες αυξήσεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει μεσοσταθμικά ετήσια καθαρή ωφέλεια 1.476 ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι ήδη εφαρμοσμένες αυξήσεις για το 2023.
– στοχευμένες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά,
– σημαντικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης με ιδιαίτερες αρμοδιότητες.
– Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά.
– Νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει μόνιμη και οριστική απαλλαγή από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για 200.000 συμπολίτες μας οι οποίοι λάμβαναν το ΕΚΑΣ, ενώ το «Market Pass», ένα εργαλείο στη συνέχιση της προσπάθειας αντιμετώπισης της ακρίβειας επεκτείνεται για τους επόμενους μήνες.

Το Youth Pass και το «Σπίτι μου»

Τέλος, δύο παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως τους νέους: Το Youth Pass και το πρόγραμμα «Σπίτι μου», του οποίου οι πόροι θα διπλασιαστούν με στόχο ακόμα περισσότεροι νέοι και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν κατοικία μέσα από ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο θα εξυπηρετείται με μία δόση, αισθητά χαμηλότερη απ’ ό,τι θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν σπίτι.
Με τροπολογία που ψηφίστηκε μεταβιβάζονται ξανά στο Δημόσιο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός.  Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό, όσο κι αν μερίδα της Αντιπολίτευσης προσπαθούσε να πείσει προεκλογικά με fake news τους πολίτες ότι θα κάναμε το ακριβώς αντίθετο.

Επιπλέον, θεσπίζεται πλαίσιο ενίσχυσης των εργαζομένων σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις το οποίο θα εφαρμοστεί από φέτος και για όσους ήδη επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου. Προβλέπεται αναστολή των συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και μηνιαία αποζημίωση 534 ευρώ στους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Τέλος, απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ τα κτίρια που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα εξαιτίας αυτών των πυρκαγιών.  Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ στην κατ’ άρθρον ψηφοφορία, από τα 65 άρθρα του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «ναι» στα 53 και το ΠΑΣΟΚ «ΝΑΙ» σε 33.

Οι βάσεις για τα ΑΕΙ

Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται μέσω του gov.gr και συγκεκριμένα ειδικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, οι υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου μέσω του gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο. Ευχόμαστε καλή αρχή στο νέο τους ξεκίνημα σε όλους τους υποψηφίους.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ